VYBERTE SI REGION

Zetoru loni rostl zisk, nabírá nové zaměstnance

Brno – Doby krize, kdy Brňané nevěděli, zda jedna z nejznámějších firem ve městě přežije, jsou pryč. Traktorka Zetor vydělává stamiliony a nabírá i nové zaměstnance. Výroční bilanci za minulý rok firma zveřejnila ve středu.

29.2.2012 2
SDÍLEJ:

Brněnský Zetor.Foto: ARCHIV

„Podle předběžné účetní závěrky dosáhla skupina Zetor v loňském roce zisku 118 milionů korun před zdaněním. To je o dvě procenta více, než v roce 2010,“ informoval mluvčí firmy Miroslav Toman.

Oproti předchozímu roku podle něj vzrostl i počet zaměstnanců. „Stoupl na číslo 839. To je nárůst o jedenáct procent. Nejvíce posílil vývoj a výzkum. Ale také výrobní úsek. To souvisí se zakázkou pro irácký trh,“ řekl Toman. Dodal, že v současnosti má firma dokonce 856 zaměstnanců.

Vedení firmy je s loňským rokem spokojené. „Jsme rádi, že Zetor navazuje na příznivé hospodářské výsledky a že zisk ještě mírně narůstá. Dobré výsledky chceme i letos,“ uvedl finanční ředitel Zetor Tractors Petr Veselý.

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Jiřího Šimary byl zisk Zetoru očekávatelný. „V letošním roce může ještě vzrůst. Záleží na tom, jak se budou vyvíjet makroekonomické podmínky na hlavních trzích Zetoru,“ řekl Šimara.

Zetor v současnosti sází a zahraniční trhy. Čtyřicet procent traktorů vyváží do Polska, vývoz ale rostl i do Německa, Iráku či na Slovensko. Firma se hodlá prosadit i v Africe či Ukrajině a Rusku. „Tyto trhy mají vysoký potenciál. Zaměření na zahraničí je správná volba,“ konstatoval Šimara.

Autor: Petr Jeřábek

29.2.2012 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies