Takzvaný Baťův palác v padesátých letech minulého století přejmenovali na Centrum. Navzdory plánům postavili šest pater, ale možná to není konečná stanice. Společnost Orco Property Group, která nyní budovu vlastní, se dalšímu rozšíření nebrání.

Ve dvacátých letech minulého století se na architektonickou soutěž přihlásili významní architekti. Mezi nimi Bohuslav Fuchs a Josef Gočár. Vítězem se stal Vladimír Karfík. Mezi současnou Jánskou a Kobližnou ulicí postupně vyrůstal funkcionalistický Obchodní dům Baťa.

Problémy s podlažím a statikou Baťu přesvědčily, aby od původního plánu ustoupil. „Pod Kobližnou ulicí tekla stoka a vytékala do Ponávky. Mokro je v těch místech problémem i teď,“ konstatovala historička Milena Flodrová. Budova, která stojí na železobetonových konstrukcích, by osmadvacet pater neunesla.

„Obchodní dům nabízel mnoho služeb. Jednou z nich byla vyhlídková restaurace v horním patře,“ vzpomíná Flodrová.
V padesátých letech slavného podnikatele považovali za nepohodlného. Budova změnila nejen název, ale i nabízené zboží.

Z názvu zmizelo jméno Baťa, na jeho místo dosadili Centrum. Cvičky v regálech nahradily oděvy podniku Textil a oděvy Brno. „Následně se v šedesátých letech proměnila i podoba budovy podle návrhu Jiřího Brichty. Dům získal nevzhlednou fasádu,“ řekla Flodrová.

Společnost Obchodní dům Centrum vznikla ve druhém kole státní privatizace, v roce 1994 z ní vznikla akciová společnost. „Název naší společnosti se kryje s historickým názvem budovy,“ vysvětlila výkonná ředitelka Marta Rakušanová. V současné době je majitelem budovy pražská společnost Orco Property Group, která má do budoucna plány stavbu rozšířit. „Společnost Centrum je největším nájemníkem. Zabíráme čtyři patra. Prodáváme textilní a oděvní zboží. Provozujeme tak činnost, kterou si s tímto místem spojují naše maminky,“ uvádí Rakušanová.

V budově kromě Centrumu sídlí parfumerie, fotolab, prodejna Atlantic, Manpower a společnost IPB Real. V sedmém patře jsou umístěné kanceláře.

Historii vzniku budovy měla připomenout i výstava, kterou uvedla brněnská Galerie architektury v březnu. Podílelo se na ní Muzeum města Brna, Národní technické muzeum, Moravský zemský archiv a Archiv města Brna.