Na místo vyjely jednotky hasičů z brněnské Líšně a ze stanice v Lidické ulici. Pomáhají jim také dobrovolní hasiči z Kanic, Babic nad Svitavou a Řícmanic. Celkem se u požáru sešlo devět hasičských aut, včetně žebříku. „Oheň se ale z auta začal šířit na přilehlý rodinný dům. Hasiči v místě zasahují v dýchacích přístrojích," konstatoval dopoledne operační důstojník jihomoravských hasičů.

Hasičům zásah komplikoval nedostatek vody. Zamrznul totiž požární hydrant. Na místo museli přijet také silničáři, protože zasněžená cesta v okolí dělala hasičům problémy také.

Zhruba deset minut před půl jedenáctou se jednotkám podařilo dostat oheň pod kontrolu. Poté se hasiči začali vracet na základny. Na místě zůstali jen babičtí dobrovolní hasiči, kteří požářiště hlídali a pomáhali čerpat vodu z kotelny a sklepa domu.

Podle policie není zatím jasné, proč začalo hořet. „Majitel domu byl při události opilý a skončil na záchytce. Čekáme, až bude v pořádku a budeme ho moci vyslechnout," konstatoval mluvčí policie z Brněnska Bohumil Malášek.

Hasiči ale uvedli, že za událostí stojí žhářství. „Už při hašení bylo zřejmé, že hoří kvůli zapálenému nábytku ve třech místnostech. Vyšetřovatel vyčíslil škodu na přibližně tři čtvrtě milionu korun," uvedl Jaroslav Mikoška od jihomoravských hasičů.