Ohořelé zbytky kombajnu, zničený stoh, třicet hektarů černého spáleného pole a škoda za téměř osm milionů korun. Takové byly následky požáru u Vlasatic na Brněnsku, který byl podle mluvčího jihomoravských hasičů Jaroslava Mikošky za celý červenec nejhorší.

Ačkoli bývá právě první prázdninový měsíc pro hasiče nejnáročnější v roce, ten letošní je příjemně překvapil. „Evidujeme jenom 132 požárů. Naposledy jich bylo v tuhle dobu tak málo v roce 2012," přiblížil Mikoška. Loňský červenec byl přitom kvůli počtu požárů jeden z nejhorších za několik posledních let.

Červencové výjezdy hasičů:
požár - dopravní nehoda - technická pomoc

Rok 2012: 138 - 148 - 413
Rok 2013: 224 - 166 - 271
Rok 2014: 203 - 172 - 423
Rok 2015: 261 - 192 - 580
Rok 2016: 132 - 198 - 516

Neobvyklý klid potvrdil i velitel bohunických dobrovolných hasičů Jiří Toufar. „Letošní červenec byla naprostá okurková sezóna. K požáru jsme tuším nevyjížděli ani jednou," zhodnotil Toufar.

Klidnější měsíc měli hasiči i díky relativní nízkým teplotám v kraji. „Kromě Brna a severu kraje, kde byla teplota o necelé dva stupně vyšší než je dlouhodobý průměr, byl zbytek jižní Moravy v červenci teplotně standardní," popsal klimatolog z Českého hydrometeorolo­gického ústavu Pavel Zahradníček. Na jižní Moravě v letošním červenci i víc pršelo.

Suché a horké prázdninové dny běžně zapříčiní vznícení polí a lesů. „Vysušená místa samozřejmě lépe hoří a požár se rychle šíří. Pokud se k tomu přidá vítr, je to ještě horší," přiblížil Mikoška.

Hašení požárů je navíc často náročnější v létě než v zimě. Velkou komplikací jsou třeba samotné ochranné kabáty. „Odolají sice žáru a hasiče chrání, ale také jsou neprodyšné. Pokud v tom děláte něco ve velkých horkách, stačí ho jen obléct a okamžitě se přehříváte. Ale i požáry v zimě mají samozřejmě své komplikace," dodal Toufar.

Při rozsáhlých výjezdech někdy bývá těžké i dodržovat pitný režim. „Hasiče střídáme, navíc u delších zásahů zajišťujeme i zásobu vody. Někdy může velitel hasičům dovolit ochranné kabáty sundat. To často bývá právě u lesních požárů," dodal Mikoška.

Když plameny zasáhnou větší kus lesa nebo pole, hasičům pomáhá i policie. „Pokud máme k dispozici vrtulníky s hasícími vaky, při likvidování požárů po domluvě spolupracujeme," popsal dříve policejní mluvčí Pavel Šváb.

Na jižní Moravě je riziková je třeba oblast Moravské Sahary u Bzence na Hodonínsku, kde před třemi lety vypukl rozsáhlý lesní požár. O tohle a mnoho dalších míst se starají lesníci. „Lesy každý den monitorují pozemní hlídky, které prochází riziková místa, kde by mohlo začít hořet," konstatovala mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová

Požárům je možné i předejít. Podle lesního zákona je v lese a padesát metrů od něj zakázáno kouřit, odhazovat hořící předměty a rozdělávat oheň. Za jeho porušení potom hrozí patnáctitisícová pokuta.