Nejčastěji sanitky vyjížděly k chronicky nemocným lidem, kteří měli o svátcích komplikace, našly se ale i kuriozity. „V Brně se o vánočních svátcích zranil i mladý muž, který při otevírání láhve s vínem přišel o prsty na ruce," popsala mluvčí.

Osmkrát potom od soboty až do pondělí záchranáři vyjeli k dopravním nehodám. Nejtragičtější se stala v neděli na dálnici D2 v Brně, kde do svodidel narazila dodávka. „Závažně se zranilo pět lidí a bohužel nehoda si vyžádala i jedno smrtelné zranění," dodala Zuchová.

Dodávka měla rumunskou registrační značku, následky nehody nepřežila spolujezdkyně. „Policisté nyní zjišťují, proč řidič v přehledném rovném úseku havaroval," vysvětlil policejní mluvčí Bohumil Malášek. Dálnice byla zavřená ve směru na Břeclav čtyři hodiny.

Jeden z dalších výjezdů záchranářů si vyžádala pondělní nehoda u obce Branišovice na Brněnsku, při které se zranilo i dítě. „Všichni byli při vědomí, když na místo dorazili záchranáři. Dva muži utrpěli středně těžká zranění charakteru pohmožděnin, zranění hrudníku a zlomeniny. Dítě jsme odvezli do nemocnice kvůli podezření na otřes mozku," konstatovala Zuchová.

Brněnským řidičům cestu zkomplikovala i ledovka. „Sněžení, déšť a mrholení, zapříčinilo, že se na silnicích místy tvoří ledovka. V terénu jsou všechny posypové vozy, doporučujeme řidičům, aby jezdili opatrně," varoval v sobotu odpoledne provozní ředitel Brněnských komunikací Leoš Chasák.

Letošní vánoční svátky se nesly také ve znamení požárů, za tři sváteční dny hasiči vyjížděli k pěti závažnějším. „Přímo na Štědrý den jsme vyjeli hasit vánoční stromeček do domova důchodců na Libušině třídě v brněnských Kohoutovicích. Případ to byl unikátní, něco podobného se stalo jen před osmi lety, kdy hořel vánoční věnec," zavzpomínal mluvčí jihomoravských hasičů Jan Dvořák.

Deset důchodců z domova vyvedly dvě ošetřovatelky ještě před příjezdem hasičů. Samy se ale nadýchaly kouře a záchranáři je museli ošetřit. Odhad škody se zatím pohybuje kolem čtvrt milionu korun.

Vážné zranění si potom vyžádal nedělní požár v sedmém patře panelového domu ve Slavíčkově ulici v brněnské Lesné. „Starší muž utrpěl vážné popáleniny na horní polovině těla a nadýchal se zplodin z hoření," popsala Zuchová.

Nechybělo málo a důchodce mohl v bytě uhořet. „Sousedé strážníkům tvrdili, že v zamčeném bytě je nejspíš starší muž, který si nemůže otevřít, hlídka se tedy pokusila vyrazit dveře," uvedl mluvčí brněnských strážníků Michal Simandl.

Dveře pomocí beranidla dokázali vyrazit až republikoví policisté. „Z předsíně potom vytáhli zesláblého devětaosmdesá¬tiletého muže. Strážníci mezitím s hasiči pomáhali ostatním lidem v evakuaci a z horních pater vynášeli malé děti," dodal Simandl. Ruce si popálili i dva bezdomovci na Štědrý den, kterým začala hořet zemljanka.

Hasiči v sobotu vyjížděli ze stanic třicetkrát, což je téměř trojnásobně víc než v minulém roce. „Pětkrát šlo o požár, dvakrát o dopravní nehodu a sedmkrát hasiči vyjížděli k záchraně lidí a zvířat. Při tom se většinou museli dostat do uzamčených bytů nebo otevírali zaseknutý výtah," konstatoval Dvořák.