VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velitel pozlovických hasičů: Po požáru komína jsme v domě mrzli

Pozlovice /DOBRÁCI ROKU/ – Přímo v obci měli jeden večerní zásah, kdy od komínového tělesa začalo hořet v podkroví. „Naštěstí to bylo zachycené včas. Ale aby znovu nedošlo ke vzplanutí, nuseli jsme na komín ještě dohlížet," vzpomíná velitel dobrovolných hasičů z Pozlovic na Zlínsku Tomáš Martinec.

4.10.2015 1
SDÍLEJ:

Sbor dobrovolných hasičů z Pozlovic.Foto: DENÍK/Jan Karásek

Podkroví měli celou noc přístupné. Jenže v noci bylo chladno. „Hlídali jsme uvnitř domu, ale při otevřených oknech. Kvůli větrání a současně ochlazování celého komínového tělesa. Až do rána jsme mrzli," říká velitel.

Za nejvýznamnější zásah považují pozlovičtí hasiči ten z roku 1993. Požár vrchu Komonec, který zasáhl desítky hektarů lesa. Nyní vyjíždějí hlavně k požárům v lesním prostředí. Shodují se, že tam to nebývá jen o technice, ale také hodně o lidské síle.

Akce, které pravidelně pořádají v obci, jsou většinou kulturní. Ať je to každoroční ples, fašankový průvod, stavění a kácení máje. Dále tradiční hodová zábava, případně spolupráce s obcí při rozsvěcování vánočního stromu. „K tomu patří i nějaké ty sportovní aktivity. Pořádání dětských závodů, případně spolupořadatelství při Barum Rally. Pokud se jezdí v naší lokalitě, tak jsme pravidelně oslovováni," popisuje Martinec.

Sbor dobrovolných hasičů oslaví v příštím roce 110. výročí založení. K jubileu plánuje větší akci. „Chtěli bychom, aby to bylo podobné jako při stém výročí. Měli jsme tady profesionální techniku, z okolních sborů pak historickou. Třeba koňskou stříkačku. Ve výrobě máme dřevěnou vyřezávanou sochu našeho patrona svatého Floriána a chtěli bychom si ji nechat posvětit," svěřili se hasiči.

A co by si sbor přál do budoucna? „Lepší techniku. Současná cisterna má jedenačtyřicet let. Auto na dopravu k zásahům má také nejlepší léta za sebou. To jsou věci, které nás pálí nejvíc," posteskl si velitel.

Komplikovanost svého řemesla vidí hlavně v příjezdech k zásahům. Například špatně odstavená auta nebo chování řidičů na silnici.

Problémy bývají i v lesích, kde je problém dovézt techniku s vodou na dané místo. „Po letošním zásahu v Březůvkách jsme museli nejen my, ale i profesionální hasiči dávat techniku do servisu. Auta měla olámaná zrcátka i rozbitá skla," říká Martinec.

Soutěž Dobráci roku potrvá do června 2016. Vždy v pátek vysílá Český rozhlas Brno reportáž, soboty potom patří medailonkům vylosovaných přihlášených sborů v Deníku Rovnost.

DENISA SPURNÁ

Autor: Redakce

4.10.2015 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Tradiční již devatenáctou přehlídku ohňostrojů festivalu Ignis Brunensis zakončil pompézní ohňostroj z hradu Špilberk.
AKTUALIZOVÁNO
1

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Kino Art se přesune do bývalého lihovaru. Kvůli opravám

Brno /FOTOGALERIE/ – Rozsáhlé opravy za miliony korun čekají budovu brněnského Kina Art v Cihlářské ulici. Kvůli rozšíření vestibulu či zřízení bezbariérového přístupu proto od května do září kino přemístí do bývalého lihovaru v Pekařské ulici.

DOTYK.CZ

Největší poslanečtí snaživci? Na špici jsou Kalousek i Okamura

Už více než dvě stovky zákonů předložili současní poslanci. Sice jich protlačili jen 26, ale nesmutní z toho. Hlavně, že jsou vidět.

Nový ředitel Povodí Moravy dřív vedl mlékárny a lihovar

Brno – Z mléka a alkoholu přesedlá na vodu nový ředitel Povodí Moravy. V Brně ho v pondělí představil zaměstnancům podniku ministr zemědělství Marian Jurečka. Václav Gargulák přejde na pozici generálního ředitele společnosti zvenčí a ujme se jí už v úterý.

AKTUALIZOVÁNO

Účtenky za pivo? Sorry jako i agent Bureš

Brno /ANKETA/ – Bureš, Andrej Bureš. Účtenky s takovýmto textem a podobiznou ministra financí Andreje Babiše stylizovaného do postavy Jamese Bonda dostávají už od prosince návštěvníci Pivní burzy v brněnské Veveří ulici. „Na účtence máme obrázek jen z recese a původně jsme ho chtěli po týdnu odstranit, ale lidem se líbí. Měli jsme jen jednu negativní reakci, lidé se spíš smějí," uvedl majitel restaurace Jakub Seďa.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies