Výbuch a následný ničivý požár přízemního bytu v Labské ulici ve Starém Lískovci má zřejmě na svědomí člověk, který ve zničeném domě žil. Vyplývá to z prvních výsledků policejního vyšetřování. Žhář v noci na minulé pondělí, kdy začalo hořet, z místa činu utekl.

„Podezřelého muže jsme v uplynulých dnech vyslechli, ale zatím jej z ničeho neobvinili. Zvažujeme však zahájení trestního stíhání z poškozování cizí věci,“ potvrdila brněnskému Deníku Rovnost jihomoravská policejní mluvčí Jana Šípková.

Vyšetřovatelé, kteří na případu úmyslně založeného ohně pracují, také nepřestali koketovat s myšlenkou, že by mohli pachatele stíhat i z obecného ohrožení. V obou případech hrozí žháři mnohaleté vězení. „Sazba je v tomto případě osm let,“ upřesnila Šípková.

Škoda za milion

Oheň zničil v noci na minulé pondělí třípokojový byt a hustý kouř donutil hasiče, aby ze sedmipatrového paneláku evakuovali do mrazivého rána na sedmdesát nájemníků. „Škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na milion korun. Příčina vzniku požáru je sice neznámá, dosud zjištěné poznatky však nasvědčují tomu, že byt někdo zapálil úmyslně,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Žhář si na zapálení přízemního bytu dal zřejmě záležet. „Na místě neštěstí jsme našli osm ohnisek požáru. To nasvědčuje tomu, že byt nezačal hořet náhodou. Potvrzuje se nám tak ta vyšetřovací verze, že jej někdo zapálil úmyslně,“ vysvětlil vyšetřovatel hasičů Pavel Tinka.

Odborné expertizy vzorků, které odebrala na místě požáru jak policie, tak hasiči, však ještě nejsou hotové. „Jestliže se ze vzorků zjistí, že to jsou hořlaviny, například benzin, které se normálně v bytě nepoužívají, je žhářství potvrzené,“ poznamenal Tinka.

Jakmile začnou policisté podezřelého muže stíhat, do hry vstoupí i nájemníci bytového družstva. „Počítáme s tím, že na něj okamžitě podáme žalobu a budeme chtít odškodné,“ potvrdila předsedkyně představenstva společnosti Bytové družstvo Labe 25 Marie Horáková.

Msta neplatiče?

Z informací, které má brněnský Deník Rovnost k dispozici, vyplývá, že motiv majitel bytu mít mohl. Více než rok a půl totiž neplatil nájemné. Navíc se měl minulý týden z bytu vystěhovat. Hrozila mu totiž exekuce. Den před exekučním zabavováním majetku však byt začal hořet. „Jestli se nám mstil, pak není normální. Mohl nás přece všechny zabít,“ zlobila se na nájemníka jedna z jeho sousedek. Jméno si nepřála zveřejnit. Ze strachu. „Pár týdnů před požárem totiž na parkovišti shořelo deset aut. Může to spolu souviset a já se ho prostě bojím,“ řekla.

Většina lidí hovoří o muži obývajícím byt jako o nájemníkovi, s nímž byly jen problémy. Kromě toho, že dlužil více než rok za nájem, se v jeho bytě střídali různí hosté. „Jeden čas tu byla i děvčata, která zde měla privát,“ řekl Martin Svoboda, nájemník, který bydlí přímo nad vyhořelým bytem.

Začátkem minulého týdne se znovu narodil. "Spal jsem a najednou se ozvala obrovská rána. Podíval jsem se do okna, kde byly vidět plameny. Od té doby mám lehké spaní, a když něco uslyším, cuknu sebou,“ posteskne si Svoboda. Stejné pocity jako Svoboda mají ale i další nájemníci v domě, který je stále cítit spáleništěm.