Ekologické sdružení o tom informovalo včera. „Odvolali jsme se my, občanské sdružení Židenice – Stará Osada, a také několik lidí ze Židenic. Kromě šesti věcných výhrad namítáme i podjatost úředníků magistrátu. Žadatelem je vedení Brna, které je jejich nadřízeným," uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.

Aktivistům se už dvakrát podařilo dosáhnout zrušení územního rozhodnutí. V roce 2008 už platný dokument zrušil až Krajský soud v Brně. V roce 2011 pak nespokojenci uspěli už u prvního odvolacího orgánu. Územní rozhodnutí tehdy po roce zkoumání smetl ze stolu přímo brněnský magistrát. „Ve spise chybí krajský územní plán, závazné stanovisko k zásahu do krajinného rázu nebo kvalitnější hluková studie," vypočítal tři hlavní námitky Patrik.

Odvolání rozzlobilo náměstka primátora Roberta Kotziana. „Pokud se ukáže, že nádraží pod Petrovem, které aktivisté chtějí, je výhodnější, je územní rozhodnutí bezcenné. Ale pokud se ukáže lepší varianta u řeky, může nám, pokud bude platit, otevřít možnost získat dotace a začít stavět do roku 2018. Ze strany Dětí Země je to neúcta k odborné studii, která má porovnat výhodnost variant," zdůraznil náměstek.