Ve složitém projektu rekonstrukce Železničního uzlu Brno a přesunu vlakového nádraží padla další bariéra. Brněnští radní schválili návrh dohody s provozovatelem autobusového terminálu Zvonařka, firmou ČSAD Brno holding, o směně pozemků.

Vymění s ním pozemky firmy v Horních Heršpicích za Štýřice. Právě do Štýřic se má přesunout servis autobusové společnosti. Nyní je v Rosické ulici, kde blokuje projekt nového vlakového nádraží. „Zčásti zasahuje do přednádražního prostoru i železničního koridoru. Pokud vím, tak tam byl nějaký majetkový spor. Ale už to řešilo město Brno,“ řekl náměstek generálního ředitele Správy železniční dopravní cesty Miroslav Konečný.

Aby mohlo ČSAD Brno holding servis přesunout, muselo by mít kam. Projekt přestavby Železničního uzlu Brno počítá s tím, že to bude do oblasti kolem Pražákovy ulice ve Štýřicích.

Jednání o pozemcích se ale protahovala. Už v srpnu 2006 to provozovatelé Zvonařky kritizovali. Dokonce pohrozili, že místo v Rosické ulici proto neopustí. „Na projektu se nepracuje dost rychle. Pokud se nezačne co nejdřív jednat, nemůžeme současný areál přemístit,“ prohlásil před rokem a půl člen představenstva ČSAD Brno holding Petr Němeček. Nakonec řešení napomohla dohoda ve sporu města a společnosti o jiný pozemek. „Vedli jsme soudní spor o zhruba dvouhektarové území ohraničené ulicí Kšírova, železničním náspem, ulicí Pěšina a Dufkovým nábřežím v Horních Heršpicích. Nakonec jsme se dohodli, že ho vyměníme za stejně velké pozemky města poblíž Pražákovy ulice ve Štýřicích,“ uvedl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Důležitou podmínkou smlouvy bylo, že město uzná provozovatele Zvonařky za oprávněného majitele pozemků v Horních Heršpicích. „Potřebovali jsme to území kvůli tomu, že jde o součást rozvoje města v souvislosti s takzvaným jižním centrem. Plánujeme tam vést kanalizaci, ale společnost to blokovala. Nechtěla dát souhlas se stavebním povolením,“ dodal Pospíšil.

Společnost ČSAD Brno holding se k uzavřené dohodě nechtěla vyjadřovat. „Čekáme, až to definitivně schválí i zastupitelstvo,“ řekl Němeček.