Brněnským politikům, kteří září jistotou při prezentaci přesunu nádraží, strne úsměv ve chvíli, kdy slyší slovo pozemek. I přesto, že plány představují nové vlakové nádraží jako promyšlenou věc, ve skutečnosti je všechno jinak: zásadní pozemky stále vlastní více než dvacet soukromých majitelů. A ti je Brnu nechtějí dát jen tak.

„Zbývá vykoupit ještě asi pětadvacet tisíc metrů čtverečních půdy. Se všemi jednáme o ceně nebo o případné směně pozemků,“ uvedl brněnský radní a předseda představenstva městské společnosti Jižní centrum Vlastimil Ždárský. Právě Jižní centrum se má postarat o to, aby město vlastnilo všechny potřebné pozemky a výstavbě nádraží nic nebránilo. Nejvíce pozemků chybí v oblasti, kde bude nová železnice, a v místě vedle Vaňkovky, kde je v plánu park a bulvár s kolejemi.

Největší majitel pozemků ČSAD holding Brno s novým vedením radnice zatím vůbec nemluvil. „Čekáme na to, až nás osloví. Jednat ale chceme určitě,“ vzkázal místopředseda firmy Petr Němeček. Pro tak důležitou věc si udělá čas i primátor Roman Onderka.

Další soukromí vlastníci vyčkávají a připouští, že budou s cenou spekulovat. „Už teď někteří z nich požadují i dvacet tisíc za metr čtvereční,“ řekl zdroj obeznámený s vyjednáváním, který si přál zůstat v anonymitě. Například Němka Magdalena Janottová, která pozemky získala v restituci, by podle tohoto požadavku mohla za necelých patnáct set metrů získat třicet milionů korun.

„Budeme s ní ještě jednat o možné směně pozemků. Je možné, že jí nabídneme srovnatelné pozemky na budoucím městském bulváru a zbytek jí doplatíme,“ upřesnil Ždárský. Podle něj ale nebude cena převyšovat deset tisíc korun za metr čtvereční.

Janottová by však i na tomto obchodu vydělala. Její pozemky leží hned na několika místech. Realitní makléř Petr Pospíšil podobný scénář očekával. „Pozemky mají reálnou hodnotu pět tisíc korun za metr. V momentě, kdy vlastníci vyjednávají se státem, mají výhodnou pozici. Plán už je schválený a oni vědí, že se bez jejich pozemků město neobejde,“ upozornil Pospíšil.

Dalším významným vlastníkem pozemků je slovenská firma Aupark holding. Ta se na Slovensku „proslavila“ stavbou nákupního centra v Žilině i přes zákaz soudu. V Jižním centru vlastní více než dvacet tisíc metrů čtverečních. Svého parkoviště vedle autobusového nádraží se nevzdá. „Postavíme vedle nádraží nové centrum. Z poloviny tam budou kanceláře, ve druhé mohou lidé nakupovat,“ řekl jejich mluvčí Miro Sedlák. Podle něho by měla plánovaná věž stát více než miliardu korun a využívat ji lidé budou už za čtyři roky.