Předchozí
2 z 6
Další

Spisovatelka Naďa Horáková připravuje knihu o honech na upíry

Při bádání v jedné z odborných knih se dočetla, že Marie Terezie vydala v roce 1755 dekret o upírech. "Zaujalo mě to, a tak jsem pátrala dál,“ přibližuje přípravy na psaní své nejnovější knihy Nebeklíč spisovatelka Naďa Horáková. Nejčastěji se u ní objevuje žánr historického románu. Není divu, že Nebeklíč není výjimkou. Příběh se odehrává v 18. století ve Svobodných Heřmanicích na Opavsku, kde se uskutečnil proces s domnělými upíry. „Hony na čarodějnice jsou známé, málokdo ale ví, že existovaly i hony na upíry. Podklady dávám dohromady osm let, román vyjde snad příští rok,“ doplňuje.

Naďa Horáková připravuje román o honech na upíryZdroj: Deník / Barbora Skočíková

Kromě historických románů se Horáková žijící v Mutěnicích věnuje i psaní detektivek a povídek. Žánry jsou jí blízké i jako čtenářce. „Detektivky čtu oddechově ráda. Mám v oblibě i povídky a fejetony. Ovšem psát fejetony jako Neruda nebo Čapek je takřka nedostižné umění,“ říká. Jako autorka se podílela i na scénáři ke dvěma řadám seriálu Policie Modrava. A zabrousila i do světa divadelního. „Mám rozepsanou divadelní hru. Pracovní název zní Pět žen. Jedná se o manželky markraběte Jana Jindřicha Lucemburského, které se s manželem potkají po sedmi stech letech na Špilberku. Dokončení je ale ve hvězdách,“ nastiňuje.

Dílo Nadi Horákové.Zdroj: Archiv

Náměty k historickým románům čerpá Horáková z odborné literatury. U knihy povídek a fejetonů Tajnosti sborovny však autorka hledala inspiraci v úplně jiném zdroji – ve svých vlastních zážitcích coby učitelky na Základní škole v Dubňanech. V knize nechybí ani žákovské perličky jako třeba: "Mezi středověké rytířské řády patřili například templáři, johanité a maltézáci", "Zkratka OSN znamená Okresní svaz naturalistů", "V zoo vystavují cizojazyčné ptáky" nebo věta "V roce 1085 byl Vratislav II. korunován na krále České republiky".

Dílo Nadi Horákové.Zdroj: Archiv

Kromě učení a psaní se ale věnuje i komunální politice – působí totiž v zastupitelstvu vinařské obce Mutěnice, kde je její manžel starostou. „Ráda bych mu občas s něčím i poradila, ale neposlouchá,“ směje se a dodává, že se občas umějí kvůli odlišnému názoru na řešení i pohádat. „Ale od té doby, co jsem druhé volební období v zastupitelstvu i já, si manžela více vážím. Ono je něco jiného radit a něco jiného je nést za obec plnou odpovědnost,“ doplňuje.

Naďa Horáková.Zdroj: Barbora Skočíková

Ve spisovatelském světě se Horáková pohybuje už řadu let, během kterých nabrala spoustu zkušeností. Ty ji dostaly mezi oblíbené autorky, na jejíž knihy čtenáři vždy netrpělivě čekají. Její autorské začátky byly spojené s regionálním tiskem, do kterého přispívala. Do šuplíku ale v podstatě nikdy nepsala. „Mám sice doma pár prvních povídek, které jsem nikde nepublikovala, ale to jsou spíše takové literární rozcvičky. Hned první knihu Tři v kruhu mi vydalo nakladatelství Sursum,“ svěřuje se.

Naďa Horáková připravuje román o honech na upíryZdroj: Deník / Barbora Skočíková

A co by podle ní měl spisovatel splňovat? „Musí mít základní vlastnost, a to je trpělivost. Kniha se musí vysedět. Je jedno, jestli ji píšete dva měsíce nebo rok,“ říká. Autorské psaní se podle ní dá do určité míry naučit, ale člověk musí mít pro psaní i cit. „Je to stejné jako v kuchyni. Vařit se naučíme všichni, ale jen málokdo z nás může být šéfkuchařem v Hiltonu,“ říká. Velmi důležitý je podle ní i zajímavý námět, který musí publikum oslovit. Horáková pořádá i besedy se svými čtenáři. Letos už ale žádnou neplánuje. „Chci se teď soustředit na psaní Nebeklíče a taky se víc věnovat vnoučatům,“ uzavírá.

Naďa Horáková připravuje román o honech na upíryZdroj: Deník / Barbora Skočíková