Návrh liberálů počítá s tím, že nevyléčitelně nemocný a těžce trpící člověk by mohl z vlastního rozhodnutí ukončit svůj život za odborné pomoci lékaře. Člověku, který už toho není sám schopen, například je v bezvědomí, a který předem požádal pro tento případ o eutanázii, by úmrtí vyvolal lékař.
Diskuze o eutanázii se koncentruje do čtyř hlavních oblastí: svoboda, bolest, definice eutanázie a možné zneužití.
Mám právo rozhodovat o svém životě a jeho případném ukončení? Zde se neshodnou zastánci života jako daru od vyšší síly a života jako osobní zodpovědnosti každého jednotlivce. Mám právo požadovat po lékaři odbornou pomoc? Někteří lékaři odmítají být vrahy a katy, jiní naopak upozorňují na povinnost lékaře mírnit utrpení, neprodlužovat zbytečně bolest a respektovat přání pacienta.

Další oblastí je zmírnění bolesti při umírání. Vyhýbání se bolesti je lidskou přirozeností, je však sama o sobě důvodem k odchodu ze života? Lze ji léky dostatečně zmírnit či úplně odstranit? Na tyto a podobné otázky odpovídají odborníci různě.
Přetrvávají ovšem nejasnosti s definicí eutanázie. Pasivní eutanázie je přerušení nebo neaplikování léčby, kterou by byl prodloužen život. Nepřímá eutanázie je podání utišujících léků, které mají jako vedlejší účinek, předvídatelné ale nezamýšlené urychlení smrti. Aktivní eutanázií rozumíme jednání, které přímo způsobí smrt. Asistovaná eutanázie je poskytnutí prostředků osobě s jejichž pomocí si tato sama způsobí smrt. Připravovaný návrh počítá s posledními dvěma variantami.

Poslední klíčovou otázkou je možnost zneužití. Kritici ignorují současnou bezprávní situaci, která vede ke skrytým excesům ve stovkách případů ročně.
Sami lékaři přiznávají, že se v českých nemocnicích dělá takzvaná divoká eutanazie. Při uzákonění eutanázie hrozí opačný problém, pokud budou pravidla nastavena příliš komplikovaně, pak je budou lékaři obcházet.
Pro legalizaci eutanázie existuje mnoho dobrých důvodů jak morálních, tak praktických. Nastolení jasných pravidel odstraní excesy, pomůže zvýšit důvěru mezi lékaři, nemocnými a jejich příbuznými.
Podle dvou nedávných průzkumů, si dvě třetiny občanů přejí uzákonění eutanázie, čtvrtina je proti a zbytek neví.

Autor je politický analytik Institutu K.H.Borovského