Naše ministryně navrhují zakázat bití dětí, policie stíhá pachatele za domácí násilí. Zdálo by se, že naše děti žijí ve spořádaných rodinách, v lásce a harmonii. Proč tedy přibývá násilí páchaného dětmi? Kde se v deseti nebo ve třináctiletých lidech bere nekontrolovatelná agrese a násilnické sklony? A proč mají potřebu své chování nahrávat a věšet ho na web, chlubit se jím, tak jak to udělali letovičtí školáci? Nechápou, že dělají něco, co civilizované bytosti nedělají, a právě proto se za civilizované bytosti mohou pokládat?

Jistě vědí, že tohle se nedělá. Ale potřebují na sebe upozornit. Chtějí, aby si jich někdo všiml. Aby je okolí bralo. Aby byli hvězdy. Machři. Pokud to nejde po dobrém, půjde to po zlém. Až někdo z Letovic nebo odkudkoli odjinud vystřílí polovinu třídy, třeba si ho všimnou. Pak už ale bude pozdě těmhle dětem nabídnout alternativu k násilí.

Fotbal? Volejbal? Bruslení? Kolo? Horolezecká stěna? I tady se vyplavuje adrenalin, ale ten pozitivní. Řekli jim to rodiče? Nebo je spíš fackovali za každou hloupost? Sebevědomé dítě totiž nemá potřebu si nic dokazovat násilím na druhých. A sebevědomé děti vychovávají civilizovaní rodiče. A ti přece taky nikoho netlučou. Nebo ano?