VYBERTE SI REGION

Příliš dlouhý život

Komentář - Nejstarší ženou v Jihomoravském kraji je paní, která se narodila před sto sedmi lety.

13.5.2008
SDÍLEJ:

Foto:

Tedy v roce, kdy se Canberra stala hlavním městem Austrálie, v Texasu byla objevena nafta, zemřela královna Viktorie, byl založen Český fotbalový svaz, v Moskvě se konala premiéra Čechovových Tří sester, v Paříži byla otevřena první výstava tehdy osmnáctiletého malíře Pabla Picassa, Röntgen dostal Nobelovu cenu za objevení paprsků RTG, narodil se také Hugo Haas a v Rakousko-­Uhersku vládl stále ještě František Josef I.Podle lékařů je pro dlouhý život nejdůležitější zdravý životní styl a dostatek pohybu.

Zmíněná stosedmiletá paní měla pohybu za svůj život víc než dost. Když byla malá, chodilo se pěšky. Nebyly automobily, autobusy, tramvaje (jen ty koněspřežné nebo první parní), letadla ani motocykly. Lidé museli chodit pro vodu ke studním, pro mléko ke kravám do chléva a pro chleba nejdřív na pole, potom pro mouku do mlýna a nakonec přes kopec k pekaři.

Umíralo mnohem víc lidí v mnohem nižším věku – penicilin se začal masově vyrábět, až když bylo nejstarší ženě Jihomoravského kraje čtyřicet let. Nebyl to jednoduchý život, projít dvěma válkami a pak ještě tou studenou, vidět umírat spoustu svých blízkých a na stará kolena se učit vymoženostem v podobě televize nebo třeba ručního mixéru.

Stoletých lidí v Česku přibývá. Žijeme déle. A máme možnosti, o kterých se našim předkům ani nesnilo. Přesto o mnoho přicházíme. Možná bychom mohli pohodlnost nahradit zvědavostí, občas se vypravit za vodou nebo po stopách chleba. Ono totiž není ani tak důležité, jak úctyhodného věku se dožijeme, jako spíš to, jak jsme ten život žili.

Autor: Klára Kubíčková

13.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ideální teplota pro výrobu čokolády? Patnáct až dvacet stupňů

Kuřim /ZA ZAVŘENÝMI DVEŘMI/ – Žena v bílém oblečení s čepicí na hlavě obsluhuje stroj, ve kterém se čokoláda nahřívá, aby se z pevných kuliček stala tekutina pro nalévání do forem. K přístroji si musí vylézt na štafle, odkud kousky belgické čokolády sype dovnitř. Hmota se musí neustále míchat. Další zaměstnankyně obsluhuje stroj s mnoha tryskami, ze kterých neustále v intervalech asi třiceti sekund vytéká čokoláda. Umisťuje pod ně formy a poté dává na váhu. Ve formě je podle velikosti vždy několik stejných tvarů. Třeba stromky se vyrábí po dvou, zato malá autíčka po patnácti. Výrobě čokolád ve firmě Fikar se věnuje další díl seriálu Rovnosti nazvaného Za zavřenými dveřmi.

AKTUALIZOVÁNO

Doprava na Zvonařce zkolabovala. Autobusy se opožďovaly i o hodinu

Brno – I desítky minut v kolonách. S takovým zdržením museli počítat řidiči, kteří ve středu odpoledne projížděli ulicemi Zvonařka a Plotní. Kvůli vážné dopravní nehodě a jejímu následnému vyšetřování doprava v ulicích zkolabovala. Auta, autobusy i tramvaje linky 12 uvízly v kolonách. Situace se zlepšila až před půl sedmou hodinou večer.

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies