VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Organické zemědělství

KOMENTÁŘ - Podnikání zvané organické zemědělství bylo dlouho systematicky podceňováno.

25.10.2007
SDÍLEJ:

Karel DolejšíFoto: ARCHÍV

V poslední době se lze nejčastěji setkat s názorem, že jde jednoduše o výrobu potravin pro střední vrstvy, které se chtějí odlišit od většinové společnosti. Někteří opakovaně zpochybnili možnost, že by se organické potraviny kvalitou nějak lišily od těch konvenčních. Tomu je však, zdá se, definitivně konec.
Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se ve zprávě Organické zemědělství a potravinová bezpečnost přiklonila na stranu tohoto tradičně netradičního hospodaření. Podle zprávy bojuje s hladomorem, omezuje změny klimatu a je dobré pro farmáře, spotřebitele i životní prostředí. Posun dozajista souvisí s rozvojem tohoto podnikání na světovém Jihu, k němuž dochází v posledních letech. Produkce organických potravin se totiž rozvíjí už ve sto dvaceti zemích a předpokládá se, že do roku 2012 se obrat na trhu téměř zdvojnásobí.

Předchozí zpráva FAO označila průmyslové zemědělství společně s odlesňováním a vypalováním za příčinu třetiny emisí skleníkových plynů a devadesáti procent emisí oxidů dusíku. Posledně zmiňovaný údaj patrně ještě vzroste, poněvadž množství chemikálií užívaných v průmyslovém zemědělství stále stoupá.

Právě to představuje jeden z největších problémů, které do budoucna zatěžují zavedený způsob zemědělské výroby. Abychom se najedli, je třeba přepracovat velké množství neobnovitelných surovin na umělá hnojiva, pesticidy a herbicidy. Navíc se hospodaření v průmyslovém zemědělství neobejde bez velkých objemů dodatkové energie.

Platí, že ekonomiky by měly kvůli ochraně klimatu usilovat o zvýšení energetické efektivity a snižovat spotřebu neobnovitelných zdrojů. A týká se to v plné míře také potravinářství. Tím spíš, že dosavadní zkušenosti s organickým zemědělstvím v Etiopii nebo Indii ukazují, že je možno zvyšovat výnosy i v podmínkách, kde toho průmyslové zemědělství z důvodu vyčerpání půdy nebo nedostatku dodatečných zdrojů již není schopno.

Protivníkem organického farmaření však vlastně není konvenční zemědělství, schop〜né ve větší či menší míře vstřebávat některé organické postupy. Naprosto neslučitelné je až pěstování geneticky modifikovaných plodin spojené se závislostí na dodávkách průmyslově vyráběného osiva, prokazatelně zvýšenou spotřebou jedovatých chemikálií a nedostatečně prozkoumanými dopady na zdraví spotřebitele. Dnes organické farmaření výrazně ohrožuje znečišťováním úrody modifikovanými geny ze sousedních polí, což i v těch nejpříznivějších případech způsobuje pokles zisků. Uskutečnění monopolistických snah průmyslu genetických modifikací by farmaření jednou provždy úplně znemožnilo.

Autor je filosof a sociolog

25.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ve vyškovských kasárnách vybuchly granáty, jednoho vojáka roztrhaly a další dva zranily.
6

Výbuch v kasárnách: Zraněný voják je po operaci, kanceláře opět fungují

Bazén Ponávka.
1

Zateplený bazén má šetřit peníze. Opravy mají začít už příští rok

Ženu udeřil a okradl. Po neznámém pachateli teď pátrá policie

Brno – Ženu udeřil zezadu do zad a když se svalila na zem, vytrhl jí kabelku a utekl pryč. Po neznámém pachateli, který v brněnské Oblé ulici napadl ženu, teď pátrá policie.

Tabla prvňáčků: Představí se ZŠ náměstí Míru, Kotlářská a Bakalovo nábřeží

Jižní Morava – Spolu se začátkem nového školního roku odstartoval ojedinělý projekt Deníku, který má ambice stát se stejně oblíbeným a úspěšným, jako jsou například Miminka – pravidelné série fotografií novorozeňat z českých porodnic. Seriál s fotkami prvňáčků najdete ve středečním tištěném vydání Deníku Rovnost.

Šest nejčastějších chyb při výběru toalety

Ačkoliv na toaletě strávíme dle průzkumů přibližně tři měsíce života, nevěnujeme jejímu výběru příliš pozornosti. Přitom se dá udělat mnoho chyb, kterých později litujeme. Přečtěte si 6 nejčastějších prohřešků, kterých se při výběru WC dopouštíme.

Rok od špatné vody v Brně: změnilo se jen málo

Brno - Je to už rok, co do vodovodů v Brně a okolí pronikly nebezpeční bakterie. Na podobnou situaci město stále není zcela připravené.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení