VYBERTE SI REGION

Jak porostou platy

KOMENTÁŘ - Pozdní podzim je tradičně spojen se mzdovým vyjednáváním na následující rok. Jako obvykle se na veřejnosti objevují nadnesené požadavky odborů, jako obvykle se naopak zaměstnavatelé brání a své první nabídky posazují velmi nízko. Chtělo by se říci, že jako obvykle se nakonec obě strany dohodnou někde uprostřed.

30.11.2007
SDÍLEJ:

Marek HatlapatkaFoto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Ovšem letos je přece jen situace o dost jiná než v předešlých letech a hledání kompromisu se může ukázat jako mnohem těžší úkol. A především – startovní vyjednávací pozice je nyní bezesporu vychýlena na stranu zaměstnanců respektive odborů.
V minulosti měl v rukávu zaměstnavatel vždy velmi silný argument: nelíbí se ti nabízená mzda? Můžeš jít, venku čeká dalších deset kandidátů na tvé místo. To dnes neplatí.

Prudký pokles nezaměstnanosti, kdy na úřadech práce zůstali prakticky už jen ti nejhůře zaměstnatelní a ti, kteří ve skutečnosti práci nechtějí, změnil pravidla hry.

Dnes spíše zaměstnavatel slyší: „Nepřidáš mi? Nevadí, já mám mnoho dalších pracovních nabídek.“ Odbory si pochopitelně jsou vědomy svého postavení, zvláště v těch sektorech, kde je nedostatek pracovníků nejvíce akutní. Důsledky už můžeme pozorovat v praxi. Zaměstnanci brněnského dopravního podniku žádají patnáctiprocentní nárůst platů. Ačkoliv je pravděpodobné, že budou nakonec spokojeni s nárůstem o několik procent nižším, jen stěží lze takový růst ekonomicky ospravedlnit. Argument, že hospodářství se daří a mzdy by tedy měly růst mnohem rychleji, je logický jen na povrchu.

Ekonomiku táhnou především některé obory, konkrétně ty, které dokáží dynamicky zvyšovat svoji produktivitu. Právě mzdy a produktivita by měly být nerozlučná dvojice. Věříme tomu, že produktivita v dopravním podniku roste dvojciferným tempem?
Ano, inflace v příštím roce nepochybně dosáhne mnoho let nevídané výše, pravděpodobně někde mezi pěti a šesti procenty. A zaměstnanci pochopitelně a oprávněně požadují, aby se jim mzdy zvyšovaly více než ceny, které platí. Ovšem na letošní přibližně pětiprocentní růst reálných mezd by měli zapomenout.¨

Podniky se ocitají v kleštích. Z jedné strany vysoké mzdové požadavky, z druhé strany prudce rostoucí náklady na energie. Těžko si představit, že by zaměstnavatelé kývli na tak vysoký mzdový růst. Přesto můžeme očekávat, že platy příští rok porostou. Nebezpečím je, že stejné požadavky se budou opakovat i potom. A tím si zakládáme na růst mzdové inflace, na kterou nakonec doplatíme všichni. Právě z toho důvodu je pro všechny výhodné, aby odbory letos své nároky nevyhrocovaly a měly na mysli také dlouhodobější dopady svých požadavků.

Autor je finanční analytik

30.11.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kometa hledá jednodušší cestu, na ledě omezí i žabičky. Zábranský nazul brusle

Brno – Na trénincích hokejové Komety v posledních dnech přibyl jeden hlas navíc. Ne, nejedná se o novou posilu. Na své svěřence dohlížel přímo na ledě i majitel klubu a zároveň hlavní kouč Libor Zábranský, který dosud přípravu nechával na svých asistentech. „Je to persona a ví, kdy má vstoupit do kabiny a na led," oceňuje přínos hlavního muže Komety asistent Kamil Pokorný.

AKTUALIZOVÁNO

Potřetí za sebou. Lezec Ondra opět vládne brněnským sportovcům

Brno  /FOTOGALERIE/ – Každý rok překvapuje odborníky i své soupeře, co všechno dokáže. Sbírá medaile na světových šampionátech, udivuje výstupy ve skalách. A jeho úspěchu si všímají i doma, v Brně. Sportovní lezec Adam Ondra se letos tak už potřetí v řadě stal nejlepším sportovcem města Brna. Cenu převzal ve čtvrtek večer při slavnostním vyhlášení v Hotelu Voroněž.

Salon vín: titul šampiona získalo po roční pauze Zámecké vinařství Bzenec

Valtice, Bzenec – Prvenství v prestižní Národní soutěži vín České republiky slaví vinařství z Hodonínska. Šampionem expozice Salon vín pro příští rok se ve čtvrtek stal Ryzlink vlašský 2015 v pozdním sběru řady Collection 1508 Reservé ze Zámeckého vinařství Bzenec. Vítězné vinařství navázalo na úspěšnou sérii z předešlých let. „Jde o víno zlatavé barvy se zelenkavými odlesky, s vůní grepové pecky a mandlí ukazující na výbornou vyzrálost hroznů," přiblížil oceněné nejlepší víno ředitel bzeneckého vinařství Bořek Svoboda. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies