Zastupitel města Brna Petr Paulczyňski a zastupitel městské části Židenice Pavel Saňka. Ta jména si dobře zapamatujme. Podepsali se totiž pod iniciativu D.O.S.T.

Jejími členy jsou šéfové neonacistických a násilnických organizací Vlastenecké fronty a Národně socialistického bloku. Působí směšně a nedůvěryhodně, když zmínění politici zdůvodňují svůj podpis pod výzvou tím, že nevěděli, že se pod výzvu podepíší představitelé české ultrapravice, které má BIS vedeny jako krajně nacionalistické až xenofobně zaměřená uskupení. Jejich účast prý text neznevažuje.

Tohle nám chtějí tvrdit lidé, z nichž někteří se pohybují ve vysoké politice? Tohle tyto dámy a tito pánové považují za profesionální přístup?

Platilo vždycky a platit bude i nadále: v jaké společnosti se pohybuješ a s kým se stýkáš, s tím jsi také spojován. Nespraví to ani těmito výtečníky tradované prohlášení, jaké se v takových případech používá, totiž, že „člověk, který je tradicionalista a občansky zaměřený, nemůže na té výzvě shledávat nic špatného, její obsah je sympatický.“

Myslím, že tradicionalisté, mezi něž patřím i já, teď protestují. K takové výzvě by se většina z nich nikdy nepřidala. Dámám a pánům poslancům a senátorovi, jakož i zastupitelům ODS, protřelým v politických šarvátkách daleko těžších a složitějších, nedochází nepříliš umně skryté pravé úmysly lidí, kteří se účastní demonstrací po boku neonacistů.

Ostatně není těžké tyto úmysly vystopovat i v samotné výzvě: biologická rozdílnost muže a ženy, která dotvrzuje jejich dopředu danou nerovnost, národ a vlast (skoro by se chtělo říci, že „nic než národ“) jako konstitutivní prvek utváření osobnosti, relativní hodnota různých lidských kultur a odmítání multikulturního světového názoru, uznání hodnoty presumpce neviny s odmítáním snahy vnést do české legislativy právně irelevantní termíny. Nic nového pod sluncem! Tyhle písničky zpívaly už nacisté, když se probouzeli ke svému násilnickému vstupu do dějin ve dvacátých a třicátých letech minulého století. Paním poslankyním, pánům poslancům a senátorovi, jakož i brněnským zastupitelům to nedochází.

Nezbývá než stroze konstatovat: ODS si zahrává s pověstí demokratů. Buď jsme nuceni věřit jejich naivitě nebo nezbývá než konstatovat, že tyto názory jsou vlastní jejich podstatě. Druhá možnost je horší než ta první.

Autor vede Společenství Romů na Moravě