VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Úhledně zabalený čerstvý sval bez minulosti

KOMENTÁŘ - Zahlédl jsem fantastickou reklamu. Dobrý veselý starý muž v ní v žertu káral řezníka za to, že chce zabít prase.

11.10.2007
SDÍLEJ:

Zdeněk HromádkaFoto: ARCHÍV

To je barbarské. Zvířata se dnes už přece zabíjet nemusí – vždyť maso je k dostání v supermarketu!

To je příznačné pro naši dobu. Maso už není sval zabitého zvířete. Je to prostě sterilní elegantně zabalené zboží. Naštěstí není absolutně potřeba se zabývat otázkou, jaký je skutečný původ masa. Nakonec, nejsme na to ani připraveni.

Jsme lidé dvacátého prvního století a jsme citliví. Jsme citlivější než předchozí generace. Kde jsou ty časy, kdy René Descartes vymezil přísnou čáru mezi lidmi a zvířaty. Člověk se tehdy stal nositelem nesmrtelné duše, rozumu a citů, zatímco zvíře degradovalo na pouhou věc, stroj, který nezná utrpení. Evropané v té době přirozeně nebrali na život zvířat vůbec žádný ohled. Stačilo být karteziánem.

Dnes už je to jiné. Lidé milují zvířata a mnoha nelidskými pokusy dávno dokázali, že zvíře může cítit utrpení. Dnes, zejména díky vivisekci nepochybujeme o tom, že zvířata přemýšlí, komunikují, cítí. Máloco nás dokáže tak spravedlivě nahněvat, jako ošklivé zacházení se zvířaty. Obzvlášť jedná-li se o psy a kočky. Řada lidí dnes vystavuje na odiv svou velkolepou lásku a soucit se zvířaty. Někteří z těchto lidí dokonce prohlašují, že by jim bylo milejší ublížit člověku než zvířeti. Je to dojemné.

Ale zároveň je to poněkud podivné, když současně konzumují maso ze supermarketů a kupují kosmetiku testovanou na zvířatech. Nesmíme nicméně zapomenout na to, že tito lidé zvířatům nijak neubližují – pouze kupují zboží. Stačí si dobře zavřít oči a zacpat uši, jen ať nevidíme a neslyšíme nic o původu výrobku ve folii s datem výroby a s čárkovým kódem. Pohled do zákulisí masového průmyslu by byl vskutku pestrou podívanou plnou krve, násilí, nepředstavitelného utrpení a triumfu lidské pragmatické bezcitnosti. Otázka člověka (homo sapiens sapiens) jedenadvacátého století zní: Je opravdu vhodné o některých věcech přemýšlet?

Přemýšlení vyvolává znepokojivé otázky. Stojím v obchodním domě a sleduji zboží. Jako buddhista rozjímám a přemýšlím, jakým nákupem způsobím světu nejmenší utrpení. Můžu si koupit maso? Všichni ho kupují. Ale ty podmínky, ve kterých žijí a umírají zvířata. Co takhle mléko a mléčné výrobky? Průmysl a intenzivní zemědělství nebere ohled ani na kvalitu života dojných krav. Vajíčka? Asi málo co se dá srovnat s utrpením drůbeže. Co s tím? Jsem zoufalý. Je tu vůbec nějaké řešení? Co bych za něj dal!

Přecházím k regálu s BIO potravinami. Výrobci produktů ekologického zemědělství přeci musí brát ohled na kvalitu života zvířat, ať už se jedná o maso, mléčné výrobky nebo vajíčka. Hurá – nemusím být veganem, budu flexitariánem! Flexitariáni jsou lidé, kteří neparticipují na průmyslovém vykořisťování zvířat, ale nemají nic proti masu z ulovených zvířat nebo zvířat z ekofarem. Běžím k pultu s BIO výrobky. BIO zboží je ale mnohem dražší než to obyčejné!

Co teď? Etika je etika, ale prachy jsou prachy. S přemýšlením je potíž. Důležité je umět se zlým myšlenkám bránit. Prostě si zakážu myslet na určité věci. Před jistými věcmi si prostě zacpu uši a zavřu oči. A svět je zase ten krásný uklizený sen plný světel, barevných nápisů a hojnosti sterilního zboží v regálech.

Autor je pedagog

11.10.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Bohumil Šimek.

Sledujte ONLINE: Diskuze s hejtmanem Bohumilem Šimkem o směřování kraje

Výstava modelů v brněnském nákupním centru Avion přebližuje osmdesát známých staveb ze čtyř kontinentů.
19

OBRAZEM: V obchodním centru lidé postavili Eiffelovu věž i Koloseum. Z puzzle

Život na Antarktidě: Alkohol na stanici podléhá schválení, říká klimatolog

Brno /ROZHOVOR/ – Přední český klimatolog Pavel Prošek díky své práci procestoval Arktidu i Antarktidu. Na mrazivém světadílu pomáhal přesně před deseti lety založit první českou polární stanici. „Je to vlastně takový dobře zateplený panelák z dřevoštěpky. Ale dodnes stojí a funguje bezvadně," říká o stanici s nadsázkou. Celkově se do těch míst zúčastnil osmi výprav a pomáhal tam založit klimatologický program.

Medička pomáhala v uprchlickém táboře. Základem v práci je dobrý kolektiv, míní

Brno – V létě pomáhala léčit nemocné v uprchlickém táboře v Aténách, nyní se poohlíží po budoucí kariéře. Martina Žižlavská studuje všeobecné lékařství na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně šestým rokem. „Odchod do zahraničí neplánuju. Domov, rodinu a přátele mám tady. Neznamená to ale, že jsem se stávajícími podmínkami spokojená," podotýká.

Brno podpoří cyklisty. V práci se osprchují

Brno – Sedm až osm měsíců ročně jezdí za zaměstnáním na kole informatik Pavel Flajšman. I když je pro něj cesta na Nové sady kolem rušného nádraží náročná, v jednom má štěstí jeho firma zařídila sprchu na pracovišti. „Zaměstnavatel je vstřícný k cyklistům. Máme vyřešené také bezpečné stání kol v garážích," poznamenal Flajšman. Cyklistů, které po příjezdu do práce čeká sprcha, zřejmě přibude. Brněnský plán mobility je totiž navrhuje podpořit.

AKTUALIZOVÁNO

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Brno – Fotbalisté Zbrojovky přivítali v osmnáctém kole nejvyšší soutěže na svém stadionu Liberec a zvítězili 1:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies