Podle zákona o obcích (který je jedním z hlavních předpisů regulujícím naše obecní zřízení) má občan, který dosáhl věku osmnácti let, mimo jiné právo vyjadřovat na zasedání zastupitelstva obce v souladu s jednacím řádem svá stanoviska k projednávaným věcem.

Jelikož se v praxi na toto na první pohled nenápadné a bezkonfliktní ustanovení váže mnohý problém, vydal Nejvyšší správní soud jeden aktuální judikát. Nutnost jeho existence dozajista potvrdí mnozí z více než pětašedesáti českých, moravských a slezských zastupitelů, kteří se setkali s občanem, jež ochromil svými nesouvisejícími „připomínkami“ celé zasedání zastupitelstva.

V rámci fair play ovšem dodejme, že i zastupitelé leckdy svými alotrii sami narušují jednání a mnohdy diskuzní nekázeň veřejnosti svým chováním vyvolávají.

Nejvyšší správní soud tedy rozhodl. Jde o případ Martina B., který se cítil být poškozen skutečností, že na zastupitelstvu Roudnice nad Labem byly jeho diskuzní projevy přerušovány.

A soud pravil, že občané obce musí dodržovat program zasedání, jedině tak může zastupitelstvo k vyjádřenému stanovisku zaujmout kvalifikovaný názor.

„V opačném případě by vyjadřovaní věcně nesouvisejících stanovisek kohokoli z občanů při jakémkoli zasedání zastupitelstva obce a k jakémukoli bodu programu zasedání mohlo tento orgán v jeho činnosti paralyzovat,“ tvrdí soudci.

Podle citovaného soudu mohou lidé ovlivnit program zasedání a dosáhnout zařazení svého návrhu ještě před jednáním zastupitelstva.

Na program se návrh občana ovšem dostane pouze v případě, že jej předloží svým jménem některý ze členů zastupitelstva, popřípadě výbor nebo rada obce či města.

Podtrženo a v judikátu soudu sečteno: osoby mohou vystupovat a hovořit na zasedáních obecních či městských zastupitelstev výlučně v případě, že se jejich příspěvky opravdu týkají aktuálně projednávaného bodu.

Pokud mají občané zájem vyjádřit se k jiné nesouvisející věci, měli by podle soudu vy〜užít jiné možnosti. Například připomínky, návrhy a stížnosti adresované orgánům obce.

Kázeň a řád tedy musí být i při jednání zastupitelstva, i když na něm jednají a o jihomoravských obcích rozhodují naši služebníci.