Tak třeba rozeznat nádor v prsu lépe než jakýkoli mamograf a nebo kalit ocel kvalitněji než kladenští oceláři. Je to trubka s magnety, v níž se urychlují elektorny a ty vyrábí světlo skoro až zázračné.

Elektrony v katodovém záření objevil v roce 1879 sir Johseph John Thompson. V roce 1906 za to dostal Nobelovu cenu. Sestrojil také pudinkový model atomu, ve kterém elektrony obíhaly jako hrozinky. Tenkrát ještě atomy neměly jádro, to objevil až v roce 1907 fyzik Ernest Rutherford. Dnes už atomy mají protony, elektrony i neutrony a jejich toky se dají využít. Vědecky. Na pomoc lidstvu.

Diagnostikovat rakovinu je chválihodný záměr, kalení ocele se také hodí. Z historie ale víme, že atom se dá využít různě a když ho nějaký dobrák rozbije, je z toho pořádný čurbes. A místo toho, aby takový atom zachraňoval životy, je pak ničí dost drastickým způsobem.

Synchrotron je pro Brno výhrou. Po Mayo klinice, kterou snad současný ministr zdravotnictví úplně nepohřbí, po největším českém strojírenském veletru, či po technologickém parku, který Brnu zajišťuje světový věhlas, budeme mít další chloubu. Rychlé elektrony, které generují světlo. U každé zázračné hračky je ale třeba se obezřetně ptát: Má lidstvo dost pokory na to, aby ji využilo a ne zneužilo? Snad se elektronové světlo nedá rozbít. Jako ten atom.