Nejdřív nastoupily ve Slavkově proti sobě tři historické armády k bitvě tří císařů po dvou stech dvou letech. Celý minulý víkend ti vojáci chodili Brnem a zahřívali se grogem v místních putykách. Na bojišti se pak mohli chovat podobně jako napoleonští vojáci, kterým prý Napoleon dávál pít absint, aby zapomněli na to, že jdou na smrt. Někteří Mikulášové se také posilňovali alkoholem, přežili ale všichni.

Ten alkohol pili na náměstí Svobody, prodávají ho tam totiž na stáncích a voní to široko daleko, nejenom pod vánoční strom. Ten jistojistě nespadne, jen vyrostl nakřivo.

Mimochodem vánoční trhy mají problém, ale mají ho už několik let. Tvrdí to brněnský primátor Roman Onderka, který se domluvil se starostou Brna–střed Michalem Bortelem, že napřesrok se to už opakovat nebude.

Brňané tak mají šanci, že až si příští rok dají během svátečních nákupů svoboďáček, punč nebo grog, nebudou jim kolem zimních kulichů nesmyslně vlát záclony.

Dětem, které vyjukaně čekaly na mikulášskou nadílku, jsou ale nějaké záclony ve stáncích na náměstí úplně jedno. Děti chtějí mlsat a hrát si a nejraději by byly, kdyby měly mikulášské prázdniny.

Ty jim jejich učitelé a učitelky nadělili, byť o den dřív. Žádná idyla to ale nebyla, školy totiž stávkovaly. Učitelé chtějí vyšší platy. V téhle kauze ale nejde ani tak o prachy jako o prestiž učitelského povolání. Ta není valná. Učitelé si sami napsali nové osnovy, mají vyšší úvazky a řada z nich si o letních prázdinách musí shánět brigádu, protože s nimi školy uzavírají smlouvy jen na dobu určitou podle délky školního roku. Nový ministr školství Ondřej Liška chce prestiž učitelů zvýšit. Jestli se mu to ale povede, neví dnes ani ty nadpřirozené bytosti, co doprovázely Mikuláše.

Podobně problematickým resortem jako školství je i zdravotnictví. Tenhle týden se výjimečně nekonal pod taktovkou nových kroků ministra Julínka, který do brněnského zdravotnictví fušuje, jak se jen dá. Obstarala to za něj nemocnice U Milosrdných bratří. Vyšlo totiž najevo, že šestikilový David Brázda, který se v ní před třemi týdny narodil, není jen dítětem jejích reklamních tahů. Zatímco tehdy nemocnice uspořádala velkou tiskovou konferenci a holedbala se rekordně velkým dítětem, musí teď vysvětlovat, proč lékaři nechali matku při porodu trpět. Tedy, ne že by porod běžně nebolel, jen je zarážející, že v případě tak velkého novorozence nebyli lékaři připravení na komplikace.

Doufejme, že až David Brázda doroste do školního věku, nebudou už učitelé muset stávkovat. Že si nebude hrát na vojáky a oslavovat dvacetitisícovou popravu pěšáků v bitvě tří císařů – že se v roce 2022 bude místo oslavy dvou set dvaceti let od Slavkova sloužit třeba tryzna za mrtvé. A že na vánočním náměstí Svobody v té době už konečně přestanou vlát záclony.