Kolařík odpojil lidem plyn, elektřinu a vodu, přestože platí nájemné. Pravděpodobně je chce vystrnadit z bytů, kde platí regulovaný nájem, aby místo nich mohl byty pronajmout novým zájemcům. Za tržní nájemné. Energie Kolařík odpojil už v srpnu, lidé bez nich žijí už skoro půl roku. A ten nový rozměr? Soudní rozhodnutí, které nařizuje Kolaříkovi energie zase zapojit, nabylo právní moci. Kolařík ale nic neudělal a nájemníci dál mrznou, nemají kde vařit a čím si svítit. Dvě věci jsou zarážející. Pomalost soudů a arogance majitele domu.

Soudy by v takových případech měli jednat rychle. Tam, kde je ohrožené zdraví obyvatel a jejich svobody, by měly rozhodovat přednostně. To se nestalo. Asi čekaly na to, jak tuhá letos bude zima.

Majitelé domů mají právo na tržní nájemné, není ale morální ani zákonné zvýšit nájemníkům poplatky za bydlení okamžitým přechodem z regulovaného na deregulované nájemné. Fakt, že stát zanedbával práva majitelů domů, nelze řešit surově a sledovat jen vlastní zisky. A to tenhle majitel dělá. Svrchovaný feudální vládce se choval ke svým leníkům líp. Majitelé domů by si měli uvědomit, že nežijeme ve středověku. Pojem humanita je na našem území známý už pár set let. A odpovědnost za bytovou politiku státu rozhodně nenesou nájemníci.