Vápno má zatočit se sinicemi. Politici i biologové si jeho účinky pochvalovali. Až do pondělí. Náměstek hejtmana Milan Venclík vápnění včera odsoudil, řekl, že proti sinicím je neúčinné a že přehrada by se měla čistit jinak.

Obyčejný Brňan, který chodí k přehradě venčit své děti nebo psy, houby rozumí sinicím, vápnu a chemickým reakcím pod hladinou. Má ale selský rozum a tak se naprosto logicky ptá: „To neměl pan Venclík tyhle informace dřív? Jak drahý je takový špás s vápnem a letadlem a jak je efektivní, kromě toho, že je velmi efektní? Vápění sinic totiž platíme ze svých daní a tak bychom měli vědět, jestli jsou to peníze utopené v přehradě a nebo jestli se její vápnění vyplatí.

Pokud má pravdu Milan Venclík, zahubí naše peníze spousty živočichů a rostlin, sinice nezlikvidují a přehradu zakonzervují.“

Doufejme, i vzhledem k těm, které u přehrady venčíme, že pravdu nemá. I tak je ale na místě se dál selským rozumem obyčejných obyvatel Brna a daňových poplatníků ptát: „Tímhle způsobem politici a úředníci opravdu rozhodují?“
Zpochybnění nevratných zásahů do životního prostředí přichází „s křížkem po funuse.“ Jestli je to funus sinic, nebo ostatních živých tvorů v přehradě, se uvidí v létě.