Co mají tyto věty společného? Každá z nich symbolizuje stereotypní uvažování o nějaké skupině lidí. Stereotyp je zjednodušené přisouzení některé vlastnosti celé skupině lidí. Stereotyp je nebezpečný, protože je zjednodušující.

Je jasné, že jsou mezi Rusy opilci, a i kdyby bylo devětadevadesát procent Japonců workoholiky, není možné o všech Japoncích tento soud pronést. Protože prostě není pravdivý.

A to se týká i českých Romů, říkejme jim klidně Cikáni. Vždyť oni sami se tak označují a není na tom vůbec nic hanlivého. Je třeba mluvit o věcech otevřeně a nelhat si do kapsy. Takže pokud někdo řekne, že mezi těmi, co zneužívají sociální dávky a dávají přednost pracovnímu úřadu, je mnoho Romů či Cikánů, je to bezesporu fakt, na němž se většina lidí shodne. Ale není možné říci, že Romové nechtějí pracovat a zneužívají sociální dávky.

Od politika strany, která je součástí vládní koalice a nese za vývoj země zodpovědnost, by lidé čekali namísto blbých vtipů spíše návrh řešení problémů romské menšiny. Pokud Petr Paulczyňski tráví svůj čas tím, že kopíruje humor extremistů na svůj web, vypovídá to něco o jeho osobním i politickém profilu. Místo, aby se zabýval tím, proč má česká společnost s Romy problém a Romové s českou společností, tropí si z toho žerty. Nic proti humoru, Petře Paulczyňski, ale toto je chabý výkon.