Poté, co Michal Bortel oficiálně opustil židli řídícího, ujal se vedení zastupitelské schůze místostarosta Libor Štístka. A dokázal, že si ODS nedá do ničeho mluvit. Protinávrhy, které se v každém zastupitelstvu hlasují jako první před návrhy samotnými, nechával bez povšimnutí a dával hlasovat o původních návrzích usnesení. Pak přišel výjimečný případ, kdy se to občanským demokratům hodilo, a hlasovalo se nejprve o protinávrhu.

Jedním z hlavních důvodů odvolání Michala Bortela je bez diskuse i jeho tlak na odvolání tajemníka Radovana Novotného. Ten je šedou eminencí úřadu a na jeho chování si stěžují všechny strany v zastupitelstvu kromě ODS. Na jeho hlavu padlo několik obvinění z manipulace s materiály předkládanými na schůzi zastupitelstva a z ovlivňování výběrových řízení. Všechny tyto kauzy, včetně nařčení z korupce, by na jiném úřadě znamenaly okamžitý odchod. Ochranná ruka občanských demokratů jej však stále pragmaticky drží ve funkci.

Radnici Brno-střed by prospěla stejná změna jako velké radnici, kde se vedení ujala barevná koalice nezasažená korupčními kauzami s cílem skoncovat se špatným hospodařením s majetky města.

Možným problémem rychlé změny je však velká podobnost s počty zasedajících v Poslanecké sněmovně. Spolupracující skupina zastupitelů ODS s komunisty čítá stejný počet jako možná barevná koalice ČSSD, KDU-ČSL a zelených. Jazýčkem na vahách je zastupitelka Šárka Janská, která kvůli Bortelovi opustila řady ČSSD. Některá média ji nazývají brněnským Pohankou. V případném jednání o dalším směřování městské části může mít rozhodující hlas.

Brno-střed je teď na rozcestí. První pravděpodobnou cestou, kterou se by se tato městská část mohla ubírat, je pokračování koalice ODS a ČSSD se starostou z řad občanských demokratů, případně stejný model, v němž by ČSSD nahradili komunisté a Šárka Janská. Druhou cestou je široká barevná koalice ČSSD, lidovců a zelených s případnou pragmatickou podporou paní Janské, případně KSČM. První cesta je zárukou pokračování stávajících poměrů až do voleb v roce 2010 a setrvání tajemníka Novotného na svém místě. Druhá cesta může zabezpečit nový, slušný způsob řízení celého úřadu a vytvoření transparentních a efektivních výběrových řízení. Pokud do roku 2010 nedojde ke změně, snad ji učiní dostatečně informovaní voliči.

Autor je asistent senátora Jiřího Zlatušky