Češi a Moravané totiž můžou v drtivé většině jen závidět svým západním sousedům, kteří ve stáří řeší především otázku, v které exotické zemi utratí vysokou penzi.

Jenže bohatý evropský sociální stát skomírá, v České republice ani nikdy nevznikl. Důchodce zde proto zaměstnávají přízemnější věci, než jak nejlépe trávit volný čas. A to, kde vzít na rostoucí ceny energií, potravin, léků a nájmů.

Pokud nechtějí brněnští radní brzy zřizovat provizorní ubytovny pro rostoucí armádu chudých penzistů ve schátralém zimním stadionu nebo v Jaltě, musí volnému trhu dát štulec, aby už bytový problém starých lidí začal řešit.

Bude to pro nás stejně moc drahé, ozývají se už teď někteří lidé. Budeme ceny držet na přijatelné úrovni, tvrdí náměstkyně Barbora Javorová.
Tak jako tak, bohatí důchodci podobnou pomoc nepotřebují a pokud budou chtít majitelé penzionů své pokoje zaplnit, nesmí to s cenami přehánět. Supermarkety ostat〜ně dokazují, že vydělávat lze i na levném zboží.

Pokud se politikům problém nepodaří vyřešit, vrátí se jim jako bumerang . Lidé v důchodu sice totiž nemají moc peněz, ale každý má stejně hodnotný hlas ve volbách.

Takže vyznavače tvrdých řešení volného trhu by jednou mohlo také čekat velké a nepříjemné stěhování. Z radnice.