Účelově založená firma Brno new station development má za finančního partnera společnost, které ještě v lednu šéfoval generální ředitel Českých drah Petr Žaluda.

Výběrové řízení bylo neveřejné a to je u takto velké zakázky na pováženou. Pokud České dráhy obchod přihrály firmě, se kterou byl v době její účasti v takto pojatém výběrovém řízení propojen jejich nový ředitel, jedná se o evidentní konflikt zájmů. A o přípravu tunelu pozemků v samém centru Brna.

Náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek by proto měl zařídit okamžité odvolání Žaludy z postu ředitele i zrušení pochybné transakce. A ne iniciativně generálního ředitele omlouvat tím, že jednu ze židlí svého střetu zájmů evidentně naoko uvolnil. Jinak se těžko vyhne podezření, že transakci nejen přihlíží, ale je také jejím aktivním účastníkem.

Jeho nečinnost v postavení člena dozorčí rady drah i náměstka dopravy je neomluvitelná. Fakt, že za stát prosazuje přesun nádraží bez ohledu na jakékoliv analýzy, ukazuje konflikt zájmů i v jeho osobě.

Významným argumentem pro změnu polohy nádraží i rozvoje jižní části města bylo zrušení údajného „bariérového efektu,“ který má mít současné nádraží s přiléhajícím kolejištěm. Pronájem s předkupním právem Brnu problémy s prostupností z historického centra směrem na jih nijak neřeší. České dráhy navíc nejsou soukromé a chování by měly podřídit standardům průhlednosti transakcí se svěřeným majetkem. Namísto toho se snaží městu Brnu vnutit navýsost nedůvěryhodného partnera. Žerty jednatele vítězné firmy Radka Konečného, že jejím vlastníkem může být bin Ládin, Paroubek nebo Klaus, patří do kabaretu.

Zrušení kontraktu, výměna odpovědných osob z drah a ministerstva, a transparentní nové výběrové řízení je jedinou cestou ven ze slepé uličky, kam sebe i město Brno státní podnik zavedl.

Kosmetické úpravy pronájmu, ke kterým by vedlo případné jednání představitelů města a Českých drah, nic neřeší. „V patách za utajením kráčí zločin,“ řekl bývalý prezident USA Ronald Reagan. Tato kauza si zaslouží světlo. Proto tedy rozsviťme!

Jiří Zlatuška, senátor, radní města Brna za Brno 2006