VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lákavá tajemství jídelního lístku

Fejeton - Miluji příjemný obřad rozhodování a dumání nad jídelním lístkem. Mohu si vybrat, ale mohu si také nevybrat a jít někam jinam. Stále si dobře pamatuji všechny ty socialistické lokály, kde si člověk nedovolil stěžovat na nedovařené brambory, studenou polívku ani na pomalou obsluhu, příště už by vás neobsloužili vůbec.

8.10.2010
SDÍLEJ:

Fejeton Brněnského deníku Rovnost.Foto: DENÍK/Markéta Evjáková

VĚRA SEČKÁŘOVÁ

Tehdy jsme dokonce raději ignorovali housenku v hlávkovém salátu, abychom nepopudili. I mně to dnes zní docela absurdně, a přitom jsem to zažila na vlastní kůži. Je však pravda, že i dříve se dalo leckde dobře najíst, nejen ve vyhlášených restauracích, výborné jídlo jste mohli dostat i v nejzačouzenější putyce čtvrté cenové kategorie, všechno je totiž v lidech.

Zrovna často v restauraci neobědvám, o to víc si to pak užívám. Svou kuchyni jsem opustila ve stavu, v jakém ji mám nejraději, uklizenou, nikde žádná odložená vařečka ani kastrůlek s osmahlou cibulkou, na sporáku nic nebublá ani nepřetéká. Dnes se o naše žaludky postarají profíci a určitě mnohem lépe, než to umím já. O svém kuchařském umění si nedělám iluze, i když jsem jednou byla vyhlášena královnou pomazánek. Moje tajemství spočívá v tom, že se nebojím odvážných kombinací, u nás se stejně vždycky všechno sní. A ještě umím polévky, na nich se celkem nedá nic zkazit. Vlastně teď jsem si vzpomněla na jeden rozkošný příběh. Tehdy byla paní Julie jaksi nemocná a pověřila manžela uvařením posilující slepičí polévky. Navigace probíhala úspěšně do okamžiku, kdy velitelská postel vydala příkaz: „A teď to slij!“ Ten dobrý muž již několikrát cedil nudle, nezaváhal a obsah pětilitrového hrnce vylil přes cedník do dřezu, výživný vývar probublal do nenávratna, zůstala jen hromádka rozblemcané zeleniny. Tak to jen tak pro pobavení.

Ale zpět k jídelnímu lístku, jak jsou rozdílné, že? Některé se tváří rádoby vtipně, jiné opravdu vtipné jsou, najdeme lístky kapku světácké, zdobené kudrlinkami, nebo úplně obyčejné, některé trumfují krajovými specialitami a v těch, co se tváří tak vznešeně, můžeme i pod honosným názvem objevit třeba bramboračku. Dnes mám chuť na něco méně obvyklého, ale co si dát? Třeba dušené krevety s česnekem? Ó-la-la, krevety miluju, znám je jen v jednoduché úpravě, ale s česnekem? S pocitem nejistoty se rozhodnu to risknout, ale nakonec to osud vyřeší za mne, krevety dnes prý na jídelníčku nejsou.

Většinou jídelní lístek prozradí, z jakých ingrediencí se pokrm skládá, občas se to ale jaksi nedozvíte. Buď se necháte překvapit a objednáte si tajuplně znějící jídlo, nebo podrobíte číšníka výslechu. „Je v tom paprika?“ Laškovná otázka zřejmě zní sugestivně a obsluha naslibuje spoustu papriky netuše, že tazatel právě papriku nechce.

Zábavné je i studovat jídelní lístky jen tak nanečisto, přímo z ulice. Věřte, že to taky není špatné. Nejvíc mě zaujala nabídka jedné restaurace, kde ceny jsou více než úctyhodné. Jídelníček nóbl podniku se hemží anglickými výrazy, ale s českou gramatikou si jaksi neví rady. Kdybych měla vysolit 347 korun, tak určitě ne za Red snapper s proventsálskou zeleninou (nevíte, kde je Proventse?), nestojím o těstovinovou lahůdku tagliatelle s houbama (snad s houbami, ne?) za 187 korun, byť provoněnou lanýžovým olejem. Co mě ale doslova šokovalo, byla hrubka nejtvrdšího kalibru, gratinovaný kozý sýr! Fuj! Zrovna včera jsem si všimla, že chyba už je opravená, ale i tak jsem rozhodnutá tam nikdy nejít. Raději si dám obyčejný voňavý gulášek v hospůdce, která si na nic nehraje.

Autorka je publicistka

8.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

Obžalovaná mi hrozila vytrháním vlasů, řekla žena, kterou nutili k prostituci

Ilustrační foto.
21 31

Rezidentní parkování? Zavedení město znovu odsouvá. Až na rok 2019

Dva řidiči v jeden den zapomněli na kola na střeše a poškodili vjezd parkoviště

Brno – Častější nehody řidičů s připevněným jízdním kolem na střeše auta řešili policisté v Brně na přelomu července a srpna. Nepozorností při vjezdu do obchodního centra způsobili v jeden den řidiči škodu za více než padesát tisíc korun.

Soužení Zbrojovky: tým hraje bez mozku i druhé vlny

Brno – Odkud začít… Že je na tom fotbalová Zbrojovka kulantně řečeno zle, není třeba ani psát. Z úvodních tří kol vytěžila jediný bod, což znamená nejhorší start do sezony za posledních šest let. Stejně zahájili Brňané jen druholigový ročník 2011/2012, sezonu dřív odstartovali třemi prohrami a sestoupili. „Mám velkou starost. Brno jede do Olomouce, potom doma Sparta. Jestli se teď nezvedne, v dalších zápasech už to bude boj o záchranu,“ obává se kapitán mistrovské Zbrojovky z roku 1978 Rostislav Václavíček.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

AKTUALIZOVÁNO

Volby: o přízeň voličů se v kraji popere 26 stran, víc než minule

Jižní Morava – Politické strany odevzdaly kandidátky pro podzimní parlamentní volby. V Jihomoravském kraji se o hlasy voličů utká šestadvacet stran, hnutí a politických uskupení. Je jich tak o sedm více než při posledních volbách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení