VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lákavá tajemství jídelního lístku

Fejeton - Miluji příjemný obřad rozhodování a dumání nad jídelním lístkem. Mohu si vybrat, ale mohu si také nevybrat a jít někam jinam. Stále si dobře pamatuji všechny ty socialistické lokály, kde si člověk nedovolil stěžovat na nedovařené brambory, studenou polívku ani na pomalou obsluhu, příště už by vás neobsloužili vůbec.

8.10.2010
SDÍLEJ:

Fejeton Brněnského deníku Rovnost.Foto: DENÍK/Markéta Evjáková

VĚRA SEČKÁŘOVÁ

Tehdy jsme dokonce raději ignorovali housenku v hlávkovém salátu, abychom nepopudili. I mně to dnes zní docela absurdně, a přitom jsem to zažila na vlastní kůži. Je však pravda, že i dříve se dalo leckde dobře najíst, nejen ve vyhlášených restauracích, výborné jídlo jste mohli dostat i v nejzačouzenější putyce čtvrté cenové kategorie, všechno je totiž v lidech.

Zrovna často v restauraci neobědvám, o to víc si to pak užívám. Svou kuchyni jsem opustila ve stavu, v jakém ji mám nejraději, uklizenou, nikde žádná odložená vařečka ani kastrůlek s osmahlou cibulkou, na sporáku nic nebublá ani nepřetéká. Dnes se o naše žaludky postarají profíci a určitě mnohem lépe, než to umím já. O svém kuchařském umění si nedělám iluze, i když jsem jednou byla vyhlášena královnou pomazánek. Moje tajemství spočívá v tom, že se nebojím odvážných kombinací, u nás se stejně vždycky všechno sní. A ještě umím polévky, na nich se celkem nedá nic zkazit. Vlastně teď jsem si vzpomněla na jeden rozkošný příběh. Tehdy byla paní Julie jaksi nemocná a pověřila manžela uvařením posilující slepičí polévky. Navigace probíhala úspěšně do okamžiku, kdy velitelská postel vydala příkaz: „A teď to slij!“ Ten dobrý muž již několikrát cedil nudle, nezaváhal a obsah pětilitrového hrnce vylil přes cedník do dřezu, výživný vývar probublal do nenávratna, zůstala jen hromádka rozblemcané zeleniny. Tak to jen tak pro pobavení.

Ale zpět k jídelnímu lístku, jak jsou rozdílné, že? Některé se tváří rádoby vtipně, jiné opravdu vtipné jsou, najdeme lístky kapku světácké, zdobené kudrlinkami, nebo úplně obyčejné, některé trumfují krajovými specialitami a v těch, co se tváří tak vznešeně, můžeme i pod honosným názvem objevit třeba bramboračku. Dnes mám chuť na něco méně obvyklého, ale co si dát? Třeba dušené krevety s česnekem? Ó-la-la, krevety miluju, znám je jen v jednoduché úpravě, ale s česnekem? S pocitem nejistoty se rozhodnu to risknout, ale nakonec to osud vyřeší za mne, krevety dnes prý na jídelníčku nejsou.

Většinou jídelní lístek prozradí, z jakých ingrediencí se pokrm skládá, občas se to ale jaksi nedozvíte. Buď se necháte překvapit a objednáte si tajuplně znějící jídlo, nebo podrobíte číšníka výslechu. „Je v tom paprika?“ Laškovná otázka zřejmě zní sugestivně a obsluha naslibuje spoustu papriky netuše, že tazatel právě papriku nechce.

Zábavné je i studovat jídelní lístky jen tak nanečisto, přímo z ulice. Věřte, že to taky není špatné. Nejvíc mě zaujala nabídka jedné restaurace, kde ceny jsou více než úctyhodné. Jídelníček nóbl podniku se hemží anglickými výrazy, ale s českou gramatikou si jaksi neví rady. Kdybych měla vysolit 347 korun, tak určitě ne za Red snapper s proventsálskou zeleninou (nevíte, kde je Proventse?), nestojím o těstovinovou lahůdku tagliatelle s houbama (snad s houbami, ne?) za 187 korun, byť provoněnou lanýžovým olejem. Co mě ale doslova šokovalo, byla hrubka nejtvrdšího kalibru, gratinovaný kozý sýr! Fuj! Zrovna včera jsem si všimla, že chyba už je opravená, ale i tak jsem rozhodnutá tam nikdy nejít. Raději si dám obyčejný voňavý gulášek v hospůdce, která si na nic nehraje.

Autorka je publicistka

8.10.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).
1

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Jeroným Tejc

Poslanec Tejc asi povede brněnskou sociální demokracii do voleb

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Smogové jízdné zdarma: lidovci jsou proti, opatření vnímají jako populismus

Brno – Červenou dostane projekt městské hromadné dopravy při smogové situaci od brněnských křesťanských demokratů. „Lidovci nepodpoří populistická opatření na jízdné zdarma. Nezlepší to ovzduší ve městě, takže nemáme potřebu podobnou věc zavést," prohlásil v pondělí lidovecký náměstek primátora a člen rady města Petr Hladík. Téma protismogových opatření v úterý projedná jedenáctičlenná rada města, ve které lidovci mají kromě Hladíka ještě jednoho dalšího radního.

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies