Každý, kdo někam občas jezdí na víkend, ví, že se zatím žádná z těchto předpovědí nesplnila. Zatímco moderátorky zpráv o počasí se snaží zdůvěryhodnit předpovědi meteorologů stále rafinovanějšími kostýmky, například jehovisté už konec světa raději neohlašují, protože po posledních pěti neplatných pokusech už jim v obchodech nechtějí brát zpátky konzervy.

Přesto je téměř jisté, že konec světa nás čeká už příští rok v září. Tentokrát ale nejde o žádný meteorit ani o proroctví nějakého bláznivého náboženského pomatence, který to přepískl s héliem. Za touto předpovědí totiž není nikdo jiný než slavná rumunská vědma Irma Papulescu zvaná Baba Papula.

Problém je v tom, že tato novodobá Sibyla se ještě ani jednou ve svých věštbách nespletla. Předpověděla například naprosto přesně jedenácté září 2001. A nejen to. Ve stejném roce předpověděla i patnáctý říjen, šestý listopad a několik dnů v prosinci, většinou neděle. V roce 2005 předpověděla to, že nový papež nepovolí sodomii a o rok později stejně spolehlivě prorokovala i to, že George Bush při jednání o snižování emisí COą nakonec nepoužije atomovou bombu. Je asi už zbytečné dodávat, že na den přesně předpověděla osmdesátiny britské královny stejně jako šedesáté výročí mnichovské dohody. Baba Papula je prostě prognostická třída a už léta se s ní tajně jezdí radit světové celebrity i politici.

Asi by někoho o tom konci světa zajímaly nějaké podrobnosti, aby si třeba ještě stihl vybrat dovolenou nebo dostavět dům. Pokud jde o konkrétní termín, Baba Papula se nechala slyšet, že apokalypsa nastane pravděpodobně první víkend v září, čímž uklidnila hlavně zemědělce, kteří by měli bez problému stihnout dožínky.

Aby zabránila komerčnímu využití ze strany velkých obchodních řetězců, Baba Papula důrazně upozorňuje, že konec světa bude velmi rychlý, nemá cenu podle ní jezdit do Teska kvůli zásobám, na konec světa by vám měla stačit v podstatě jedna tatranka, protože konec světa nepřežije vůbec nikdo, tedy až na Olega Kononěnka. To je podle všeho ruský kosmonaut, který v osudný den vezme směnu za svého amerického kolegu na mezinárodní vesmírné stanici.

Konec světa nás sice čeká až za rok, ale už teď můžeme pozorovat, že někteří lidé berou tuto předpověď vážně. Například známý multimilionář Warren Buffett nedávno šokoval celou světovou veřejnost prohlášením, že peníze nejsou všechno a hudební skupina Depeche Mode dokonce oznámila, že na jaře konečně vydá novou desku.

Baba Papula ukázala, že je skutečná prognostická špička, a zveřejnila i přesnou předpověď počasí pro poslední den lidstva. Takže, jak bude u nás v Evropě? Ráno a dopoledne zpočátku jasno až polojasno. V průběhu dne bude ze severozápadu, severovýchodu, jihovýchodu a vůbec tak nějak odevšad přibývat oblačnosti, objeví se první přeháňky a takové velmi podezřelé mlhy. Vítr bude vát zpočátku mírný, ale během odpoledne postupně zesílí až na 350 km/h, v nárazech až na 420 km/h. Objeví se první vydatné srážky, kroupy, žáby a trakaře. Rychle stoupne hladina všech vodních toků, rybníků i adrenalinu. V tu chvíli už na většině území Evropy očekáváme nepřetržité bouřky, tornáda, uragány a zemětřesení.

Teploty v pozdním odpoledni klesnou až na minus padesát, na horách až minus šedesát stupňů, na některých místech se ale naopak velmi rychle oteplí, teploty ve velkých městech mohou místy vystoupat na plus jeden až dva tisíce stupňů Celsia. Slunce definitivně zapadne v 19.30. K večeru očekáváme ještě masivní radioaktivní spad. Biozátěž bude tentokrát po celý den skutečně na maximu.