Důležitým prvkem, a to nejen v podnikatelské činnosti energetické skupiny E.ON v České republice, je společenská odpovědnost neboli Corporate Social Responsibility. Odpovědná firma plní kvalifikovaně a včas svoje závazky, chová se slušně k zákazníkům, chrání a využívá co nejefektivněji přírodní zdroje a podporuje jakoukoliv dobrovolnickou činnost zaměstnanců ve veřejně prospěšných projektech.

Pro energetickou skupinu E.ON v České republice však znamená téma odpovědnosti mnohem víc, protože klade důraz na regiony, ve kterých působí. Snaží se v rámci svých zkušeností přebírat navíc odpovědnost za životní prostředí a díky portfoliu produktů a služeb nabízí zákazníkům řešení v oblastech udržitelného rozvoje, efektivity a rozumného nakládání s přírodními surovinami. Šetrné zacházení s přírodními zdroji a hospodárné využívání energií se přitom stále více dotýkají každého jednotlivce.

„Jsme přesvědčeni, že jako společnost můžeme přispět k tomu, aby problematika související se zajištěním spolehlivých dodávek energie i pro budoucí generace, která se dotýká nás všech, byla řešena již dnes," vysvětluje Magnus Alexander Brandau, ředitel Corporate Services a koncernové komunikace, který nám poskytl i další informace.

Energetická skupina E.ON v České republice se v rámci svých aktivit v oblasti společenské odpovědnosti rozhodla zaměřit se zejména na děti a mládež. Proč?

Děti a mládež jsou generace, která bude rozhodovat v následujících desetiletích o použití našich energetických zdrojů. Naším úkolem proto je, abychom jim zanechali nejen dostatečné množství těchto zdrojů, ale abychom je již odmala seznamovali s tématy jako energie a energetická účinnost.

Čím dřív si děti osvojí zásady zodpovědného chování k životnímu prostředí a budou umět samozřejmě využívat energeticky úsporná opatření v rámci každodenního života, tím méně budeme zatěžovat naši planetu Zemi. Proto se snažíme, díky projektu Energie pro děti, vzbudit zájem o tato témata způsobem vhodným pro jejich věk a nenásilnou a hravou formou prohloubit jejich povědomí o energetice i ekologii.

Chceme, aby si tyto obsahy osvojily co nejdříve, a to zejména z pohledu využívání energeticky úsporných opatření v každodenním životě. Zároveň chceme dětem nabídnout smysluplné využití volného času.

Co se konkrétně skrývá pod názvem vašeho projektu Energie pro děti?

Realizujeme výukové programy pro základní školy, nazvané Malá energetická akademie, které doplňuje internetová soutěž misePlus+ nebo Rodinný fotbálek. Náš E.ON Energy Truck jezdí každý den se zajímavým programem do škol a je o něj takový zájem, že se těžko hledá volný termín.

Přibližujeme školákům v praxi svět energie a formou soutěží a zábavných her jim nabízíme kromě odborné osvěty informace o možnostech pestrého využití volného času. Pro středoškoláky je připravena soutěž Aku+ a Eurorebus, kde vítězům soutěže poskytujeme jako první cenu týdenní poznávací cestu po Evropě E.ON Expedice Eurorebus. K našim důležitým partnerům však nepatří jen školní mládež.

Můžete nám přiblížit další aktivity z oblasti společenské odpovědnosti?

Kromě odpovědnosti za životní prostředí a jeho zdroje spatřujeme svou odpovědnost konkrétně v regionech, ve kterých působíme. Další projekty jsou proto zaměřeny např. na sociální oblast či sport. Již několikátým rokem pořádáme letní tábor pro děti z dětských domovů a několik desítek zaměstnanců se zapojilo do dobrovolnictví. Za zmínku také stojí skutečnost, že energetická skupina E.ON v České republice je partnerem nejvýznamnější celosvětové soutěže v oblasti životního prostředí E.ON Energy Globe Award.