Jak velký důraz klade vaše společnost na ekologii a ochranu životního prostředí?

Všechny prodejny Jednoty Mikulov jsou držitelem Certifikátu jakosti udělovaného Českou společností pro jakost v Praze. V loňském roce byl na všech prodejnách provedený recertifikační audit prověření míry plnění požadavků. Nezávislý audit vyjádřil velkou spokojenost s přístupem zaměstnanců k dodržování všech postupů v běžné prodejní praxi a v ekologické likvidaci odpadu, kterou naše společnost provádí.

Co je pro vás nejdůležitější ve vztahu k zákazníkům?

Jedním z nejdůležitějších cílů naší maloobchodní sítě je nabízet zákazníkům kvalitní výrobky. Navíc jim chceme poskytnout jistotu, že zboží, které si u nás nakoupí, je opravdu to nejlepší. Proto v prodejnách nabízíme výrobky s pečetí COOP Dobré jistoty. Tu uděluje COOP svým potravinářským produktům, které splňují náročná kritéria kvality a jsou léty prověřené spotřebiteli. Že si za těmito výrobky opravdu stojíme, dokládá i fakt, že na webových stránkách www.coopclub.cz jsou pro všechny zájemce volně dostupné výsledky testů všech výrobků s logem COOP Dobré jistoty.

Jaká jsou kritéria této značky?

Za prvé musí být výrobek s tímto logem bezpečný, to znamená bez geneticky upravených vstupů, bez kontroverzních aditiv nebo umělých barviv. Za druhé poctivý: obsahuje přírodní a přirozené suroviny a pouze deklarované složky v množství odpovídajícím označení výrobku. Za třetí ověřený: testovaný ochutnávkami a ověřený renomovanými pracovišti. Za čtvrté český, tedy s garancí výroby v České republice s uvedením místa výrobce. Za páté ekologický: splňuje podmínky ekologické obnovitelnosti zdrojů, bez fosfátů, není testovaný na zvířatech, obaly jsou likvidované ekologicky. A za šesté společensky odpovědný: neobsahuje dětskou ani jinak společensky neúnosnou práci a výrobce je společensky bezúhonný.

Nabízíte pro své zaměstnance nějaké benefity? Vycházíte jim vstříc například v oblasti rozšiřování kvalifikace?

V uplynulých dvou letech jsme organizovali rozsáhlé školení pro zaměstnance z fondů Evropské unie. Vedení společnosti si uvědomuje, že v oblasti maloobchodu není vzdělaných a kvalifikovaných zaměstnanců dostatek a o tento učební obor není velký zájem. Kvalitní zaměstnance můžeme tedy získat pouze pravidelným školením a každodenním zlepšováním jejich postupů na pracovištích. Odměnou je motivace a benefity v podobě příspěvků na stravování, dovolenou, vánoční prémie a podobně.

Snaží se Jednota Mikulov konkrétními projekty pomáhat těm, kteří pomoc potřebují?

Ano, jelikož nám nejsou lhostejné problémy, které sužují naši společnost, a chceme být nápomocní dobrým věcem. V roce 2012 jsme podpořili projekt Sport na školách. Jedna koruna z každého výrobku Procter & Gamble, který se prodal od června do srpna v prodejnách COOP, směřovala na zakoupení sportovního vybavení do škol. V regionu jsme vybrali dvě základní školy, které se sportu významně věnují, a to ve Velkých Pavlovicích a Valticích. Další projekt, do něhož jsme se zapojili loni, nesl název Pomáháme osamělým seniorům. Přispět mohl každý, kdo si od května do srpna koupil určitý výrobek od Procter & Gamble. Z každého nákupu šla jedna koruna na pomoc těm, kteří to potřebují. Celkem se na pomoc seniorům podařilo vybrat 328 618 korun, z toho 27 016 korun přímo v Jednotě Mikulov.

A letos?

Celý rok je Jednota Mikulov zapojená do charitativní veřejné sbírky, ve vybraných prodejnách máme umístěné sbírkové pokladničky. Organizátorem sbírky je Diakonie Českobratrské církve evangelické středisko Betlém. Jeho posláním je poskytovat podporu a péči lidem, kteří se v důsledku svého věku nebo zdravotního postižení dostali do nepříznivé životní situace. Od března je navíc v našem supermarketu v Pohořelicích umístěný sběrný box na víčka od PET lahví. Jeho výtěžek slouží na úhradu speciální lékařské péče malé Evičky z Pohořelic, která od narození trpí dětskou mozkovou obrnou.

Podporujete na Břeclavsku i nějaké sportovní či kulturní aktivity?

Jistě, každoročně se angažujeme i v oblasti společenské a podílíme se na podpoře vybraných akcí. V první řadě je to partnerství družstva s městem Mikulov při tradičním Pálavském vinobraní. V minulých letech jsme také byli jedni ze sponzorů skupiny mažoretek Neonky z Moravské Nové Vsi. Mezi námi sponzorované sportovní akce neodmyslitelně patří Turnaj mistrů světa v kolové v Šitbořicích. Každoročně také podporujeme řadu obecních a městských plesů v lokalitách, kde máme prodejny. V roce 2014 jsme rovněž finančně podpořili folklorní festival Kraj beze stínu.