Za zrodem rodinné firmy stojí Jaroslav Bobek starší, který se zadlužil a končící výrobu koupil. Postupně ji zvelebil a začal s výrobou i vývojem kompletních výtahů. „Díky otci je firma technicky tak daleko, jak je," říká druhý z jednatelů Jaroslav Bobek mladší, který firmu řídí dnes. Už pod jeho vedením 
v ní přibylo například laser centrum pro řezání laserem.

Co si představíte, když se řekne, že se firma chová odpovědně?
Nejpodstatnější je podle mě to, že už skoro pětadvacet let dáváme lidem práci. Jsme firma, která má v okolí úplně nejmenší fluktuaci lidí. Když k nám člověk nastoupí, je dobrý a pracovitý, tak si ho vážíme a podržíme ho i v horších časech. V době krize jsme jako jedni z mála nepropustili ani jediného člověka. Děláme maximum pro to, aby se naše firma nemusela za nic stydět.

Jak jde dohromady strojírenská výroba s ekologií?
Bez problémů. Splňujeme všechny zákonné normy, 
i když s hlučností a prašnosti při broušení železa nic moc nenaděláme. Máme řádné odpadové hospodářství, 
o které se nám starají externí firmy. Zavedli jsme kompletní třídění odpadu, od kanceláří až po hutní výrobu. Snažíme se jít příkladem.

Co je pro vás nejdůležitější ve vztahu k zákazníkům?
Dneska musí být všechno perfektní. Dodané včas a ve vynikající kvalitě. Doby, kdy se něco dodělávalo až po předání, jsou dávno pryč. Už jen s ohledem ke konkurenci si nemůžeme dovolit udělat něco nesprávně. Naše specializace, kde si myslím, že jsme fakt dobří, je výroba těžkotonážních nákladních výtahů. Dnes umíme udělat výtah, který uveze patnáct tun, od zaměření, zpracování výkresové dokumentace, výroby ocelové šachty, vlastního výtahu a montáže až po předání zákazníkovi. Jsme jedna ze čtyř firem v republice, která to takto komplexně zvládne.

Nabízíte svým zaměstnancům nějaké benefity?
Platíme jim polovinu částky za obědy, standardem je pracovní oblečení. Před Vánocemi v závislosti na finanční situaci firmy dáváme všem dárečky, buď peněžní odměnu, nebo nějakou pozornost. Benefitem je i bezúročná půjčka. Kdokoliv ze zaměstnanců má nějaký problém, může si půjčit bezúročně na jeden rok až třicet tisíc korun. Částku nám omezil nás finanční úřad.

Snaží se BV Brumovice Výtahy pomáhat těm, kteří pomoc opravdu potřebují?
Určitě. Podporujeme zejména kloboucké středisko Betlém, kde jsme jen za náklady udělali výtah pro postižené děti. Loni jsme za obdobných podmínek dodali výtah do jejich nového stacionáře v Brumovicích. Každý rok všem třem střediskům diakonie přispíváme i finančně. Pro děti jsme nakoupili nářadí a vybavili jim dílnu. Mají od nás také ledničky a pračky. Pomáháme, jak můžeme.

Podporujete v regionu nějaké akce a aktivity, například sportovní, kulturní a podobně?
Snažíme se každému vyjít vstříc. Přispíváme na košty vína i na plesy, brumovickým fotbalistům jsme koupili dresy. Každé dva roky podporujeme národopisný festival Kraj beze stínu v Krumvíři. Sponzorujeme školu a školku v Krumvíři i v Brumovicích. Když potřebuje obec pomoct, přispějeme na opravu cesty, pomůžeme s opravou hřiště, zadarmo vyrobíme lavičky 
a podobně. V Kloboukách se spolupráce teprve rozjíždí, protože tam působíme teprve od počátku tohoto roku. Teď třeba děláme věšáky do šaten nově opravené sokolovny 
a nebudeme za to nic chtít.

Co nyní připravujete nového?
Stavbu školicího centra 
v Kloboukách pro firmy, které naše výtahy a dveře montují nebo servisují. V Brumovicích máme rozpracovaný projekt na kogenerační jednotky, s jejichž pomocí si budeme sami vyrábět elektřinu a teplo. Zároveň se rýsuje možnost prodávat elektrickou energii zpátky do sítě. Moje vize je, že ušetříme nejen my, ale i celé Brumovice, když budeme schopní vypomoci energií na provoz školy a školky, popřípadě i pouličního osvětlení.
Před nedávnem jsme na okraji Klobouk koupili také vlakové nádraží. Vypadalo to tam jako na skládce. Všechno jsme vyklidili, dnes tam chodí lidé na procházky a v létě bývalá odstavná plocha slouží dětem jako hřiště. V budoucnu bychom chtěli udělat posezení pro rodiče a přidat nějaké atrakce pro děti.