Které ze záměrů se vám v uplynulém roce podařilo uskutečnit?

Od února u nás funguje dětský klub Beruška hlídací služba pro děti zaměstnanců. V březnu zahájila provoz výdejna léků v budově plicního střediska, kde jsou velmi silné ambulance diabetologická či endokrinologická či osteologická. Posílili jsme tak komfort pro pacienty, kteří nemusí chodit daleko pro léky. Podařila se nám rekonstrukce hygienického a sociálního zařízení na chirurgii a interně. Nechali jsme vymalovat interiéry a vyměnit vstupní dveře na jednotlivá oddělení, do vstupních prostor jsme umístili nový nábytek. Také jsme konečně dořešili přesun hemodialýzy, na sklonku loňského roku jsme zahájili stavební úpravy, které pravděpodobně letos v dubnu skončí. Dále jsme zahájili přípravu na stavbě přistávací plochy pro leteckou záchrannou službu a vyhlásili jsme výběrové řízení na dodavatele rekonstrukce jednotky intenzivní péče. Od prvního listopadu jsme spustili virtuální prohlídku nemocnice, kdy si lidé mohou prohlédnout i místa, kam se běžně nedostanou. Od loňského roku máme recepci, čímž chceme ještě více zintenzivnit službu pacientům. A v neposlední řadě jsme získali certifikát Systému managementu společenské odpovědnosti.

Co to pro vás obnášelo?

Zhodnotili jsme například to, co jsme schopní udělat pro naše zaměstnance. Ať už tím, že umožňujeme zkrácené úvazky a hlídání dětí, nebo spolupracujeme se zaměstnanci na rodičovské dovolené. Dále to byly prezentace a komunikace s městem a pacienty, účast na osvětových programech, preventivní přednášky, zájezd pro děti našich zaměstnanců do zoo, setkání s bývalými zaměstnanci, dětský den nebo den otevřených dveří se základy první pomoci a hygienou rukou. Návštěvníci si mohli na stanovištích zkusit resuscitaci či základy první pomoci. V těchto programech chceme pokračovat a dále je rozvíjet.

A na ekonomickém poli jste dopadli jak?

Nemocnice v roce 2014 hospodařila opět s kladným výsledkem dva a půl milionu korun. Je bez závazků po lhůtě splatnosti. To znamená, že platíme vše tak, jak máme.

V jaké fázi je v současnosti přesun hemodialýzy do nových prostor?

Stavebníci momentálně dodělali demoliční práce, nyní přišly na řadu rozvody vody, topení, klimatizace. Následovat budou vnitřní stavební úpravy.

Nedávno jste na tento projekt dostali z kraje další podporu…

Celkové náklady dosahují šestnácti milionů korun. Už v loňském roce jsme získali osm, zbytek pokryjeme z další podpory, kterou nám kraj jakožto zřizovatel věnoval před několika dny. Jedná se asi o devatenáct a půl milionu korun. Peníze, které nepoužijeme na hemodialýzu, půjdou na rekonstrukci jednotky intenzivní péče a důležitou opravu kanalizace, vodovodu a povrchové úpravy cesty. Této pomoci si nesmírně vážíme, protože bez ní bychom projekty asi uskutečnili jen velmi obtížně.

Kolik má nemocnice zaměstnanců? Mají nějaké benefity?

V nemocnici pracuje téměř pět set lidí. Snažíme se jim vytvořit odpovídající pracovní podmínky včetně motivačních prostředků. Mezi nimi je například příspěvek na stravu, penzijní připojištění či preventivní prohlídky. Umožňujeme další vzdělávání, aby si zaměstnanci mohli zvyšovat kvalifikaci. Snažíme se zamezovat diskriminaci a užívání nátlaku. Lékaři se rovněž vzdělávají ve svých odbornostech, naše nemocnice má akreditaci pro studium v oblasti vnitřního lékařství, chirurgie, hematologie a transfuzní služby. Navíc chceme rozšířit rehabilitaci a traumatologii.

Naplnili jste doporučení vlády ohledně platů zaměstnanců?

Od prvního ledna jsme plošně navýšili platy o plných pět procent. Navíc nejen u zdravotnických ale i u ostatních profesí.

Za přispění dárců postupně měníte nemocniční lůžka. Jak jste s tím daleko?

V roce 2006 začalo první kolo sbírky a do současné chvíle se podařilo obnovit všechna lůžka. Proto patří velký dík starostům spádových obcí a významným firmám, které přispívají. Se sbírkou ale samozřejmě pokračujeme dál.

Často se mluví o kvalitě nemocničního jídla. Pochutnají si pacienti v hodonínské nemocnici?

Máme takzvaný tablet systém, kde je pro každého pacienta přímo v naší kuchyni připravená strava, kterou má naordinovanou. Kvalita za poslední léta výrazně vzrostla, což dokládají i názory pacientů, kteří naše jídlo chválí. Rovněž máme vlastní oddělení zdravotní výživy, které jídelníčky na základě potřeb pacientů připravuje.

Loni jste zavedli bezplatné testování krve v HIV poradně. Ukázal se tento projekt jako úspěšný?

Ano, osvědčil se. Díky loňskému grantu jsme mohli vyšetřovat anonymně a bezplatně. Kromě toho ale provádíme osvětu na základních a středních školách ve spádových obcích. Bohužel zatím jsme nedostali dotace, abychom mohli ve vzdělávání pokračovat i letos.

Na jaké novinky se pacienti, popřípadě zaměstnanci, mohou v tomto roce těšit?

Především musíme dokončit to, co už je rozpracované. Projekt hemodialýzy je pro nás velmi důležitý. Patříme totiž mezi největší hemodialyzační střediska, máme asi pětasedmdesát pacientů v chronickém programu, což obnáší kolem desíti tisíc dialýz ročně. Dále letos chceme pořídit dvě nové sanitky a pokračovat ve screeningovém programu na nádor tlustého střeva, na nějž jsme opět získali akreditaci ministerstva zdravotnictví.

Když pomineme peníze, je něco, co by v hodonínské nemocnici zasloužilo vylepšit?

Určitě zrekonstruovat velká oddělení chirurgii a internu. Z pokojů, kde jsou tři nebo čtyři lůžka, potřebujeme udělat dvě místnosti s vlastním sociálním zařízení. To by obnášelo asi třicet milionů korun. Zatím se nám podařilo pokoje svépomocí upravit na gynekologii a dětském oddělení.