Vaše firma je jedním ze středních zaměstnavatelů v České republice. Jak často nabízíte nové pracovní příležitosti?

Společnost SKF je v České Republice (a bývalém Československu) nepřetržitě již od roku 1919 a od té doby u nás pracovalo a pracuje mnoho vynikajících kolegů. Dobrých lidí není nikdy dost a proto průběžně hledáme nové kolegyně a kolegy do různých profesí. V rámci ČR máme nyní dvě hlavní aktivity: obchodně-servisní jednotku se sídlem v Praze a pobočkami v Ostravě a Plzni a výrobní závod v Chodově u Karlových Varů. Zde je neustálá potřeba mnoha kvalitních lidí zejména do výroby.

Průmyslové firmy jako je vaše se zaměřují na určitý komfort vlastních zaměstnanců. Jaké jím nabízíte benefity?

Naše společnost svým zaměstnancům poskytuje například dovolenou nad rámec zákonné úpravy, tzv. sick days, osobní automobil i k soukromému použití, stravenky nebo nápoje zdarma. Nabízíme také nadstandardní zdravotní péči, úrazové pojištění, příspěvky do penzijního fondu nebo sezónní finanční bonusy. V neposlední řadě mohou zaměstnanci využít flexibilní pracovní doby, nebo práce z domova a dalších benefitů včetně netradičních, jako jsou roční kupony MHD či bezúročné půjčky. A samozřejmě možnost profesního růstu v globálním koncernu SKF.

Ke společenské odpovědnosti patří i ekologické myšlení. Jaké konkrétní ekologické projekty podporujete?

Společnost SKF má již po mnoho let program pod názvem SKF Care. Tento program zahrnuje zodpovědné chování jak ve vztahu k našim výrobním a obchodním aktivitám, tak ve vztahu k životnímu prostředí a komunitě, ve které podnikáme. Významnou součástí je ekologie. V této souvislosti chci zmínit zejména rozšíření výrobního závodu v Chodově u Karlových Varů v roce 2014. V rámci této aktivity jsme získali tzv. LEED PLATINUM certifikát. Jedná se o globální standard ekologických budov. Výrobní závod v Chodově je jediným průmyslovým provozem v ČR, který se pyšní tímto certifikátem. Certifikace LEED nezávisle ověřuje a potvrzuje, že dům nebo soubor budov byl navržen a vybudován s využitím strategií zaměřených na dosažení vysokých požadavků v klíčových oblastech zdraví lidí a životního prostředí, jako jsou udržitelná výstavba budovy, úspory vody, energetická efektivnost, výběr vhodných materiálů a kvalita vnitřního prostředí.

V poslední době se mnoho firem také snaží o částečný ekologický provoz. Jak je na tom SKF?

Je to jedna z priorit, již dříve zmíněné rozšíření výrobního závodu v Chodově velmi úzce souvisí s ekologickým provozem. Dokazuje to vysoká úspora energie díky špičkovým zařízením. Např. vzduchotechnické jednotky jsou typu Swegon Gold. Jsme první v republice, kdo tento nejnovější typ má osazen. Kondenzační kotle Viessmann Vitocrossal, které slouží k topení a přípravě teplé vody, jsou rovněž špičkou ve svém oboru jak po stránce úspory energie tak i komfortu provozu (hlučnost, účinnost). Dále je také využíváno dešťové vody pro splachování WC a zálivku zeleně, kdy dosáhneme 55% úspory pitné vody oproti standardu. Toto je pouze drobný výčet opatření, které SKF provádí pro lepší ochranu životního prostředí.

Podílí se česká pobočka SKF na některých společensky odpovědných akcích, které fungují globálně?

Pořádáme každoročně dětský fotbalový turnaj Meet the World, jehož vítěznému týmu v červenci umožníme zúčastnit se ve švédském Göteborgu Gothia Cupu, největšího mezinárodního mládežnického turnaje na světě. Letos se hraje 28. května v novém areálu Spartaku Chodov. V loňském roce se turnaj konal na jižní Moravě a na Gothia Cup ve Švédsku se probojoval fotbalový tým z Mikulova. Turnaje Meet the world jsou celosvětovou aktivitou SKF v rámci péče o komunitu, ke které se připojujeme již dlouhodobě i u nás. Hlavně proto, že životní podmínky se v různých koutech světa dramaticky liší a ideální prostor ke vzájemnému poznávání poskytují akce, jichž se mohou zúčastnit mladí lidé z celého světa.

Věnujete se také charitativní činnosti?

Obecně spíše menším charitativním organizacím a projektům, u kterých vidíme přímý dopad činnosti. Zmínil bych tři aktuální. Prvním z nich je Dětský domov Korkyně, ve kterém žije 20 dětí ve věku od 3 do 18 (v případě studia do 26) let. Dalším z podporovaných sdružení je Gaudía proti rakovině, které poskytuje podpůrné psychoterapeutické a psychosociální služby pacientům a jejich blízkým. A již dlouhodobě podporujeme projekt Babyboxů, přičemž letos v této oblasti podporujeme obnovu Babyboxu v Městské nemocnici v Ostravě.

Od úterka do pátku společně s Matezou, svým autorizovaným distributorem, pořádáte v Brně týden otevřených dveří. Co si od něj slibujete?

V první řadě to bude oslava technických produktů a služeb SKF a dále také další prohloubení spolupráce s naším dlouholetým autorizovaným distributorem, společností MATEZA. Velmi se na tuto akci těším a chci pozvat všechny zákazníky i ty, které zajímá technika. Pro tento rok jsme se rozhodli cestou dnů otevřených dveří setkat se s našimi zákazníky přímo v místě prodeje a seznámit je tak s výhodami, které nákupem u autorizovaného zdroje získají. Velmi významnou výhodou pro zákazníky je téměř stoprocentní jistota, že nenakoupí padělky ložisek.

Na co konkrétně chcete lidi nalákat? Které body programu jsou podle vás nejzajímavější?

Nejdůležitější součástí programu bude přítomnost řady specialistů SKF, kteří přiblíží celý rozsah sortimentu a návštěvníci s nimi budou moci konzultovat konkrétní aplikace či řešení. Na jednotlivé body programu jsme také pozvali zástupce místního středního technického školství. Zajímavostí prvního dne celého akce bude jistě přítomnost týmů Formula Student z VUT Brno a ČVUT Praha, kteří předvedou své monoposty a rádi zodpoví dotazy návštěvníků. Naše společnost je známá již více než 100 let výrobou valivých ložisek. Na Týdnu otevřených dveří SKF v Mateze Brno budeme prezentovat například lineární produkty, výrobu těsnění na míru, vysoce přesná ložiska SKF a také řešení pro zemědělskou mechanizaci.