Vaše firma se hrdě hlásí k Brnu. Jaké aktivity pořádáte ve veřejném prostoru?

Jsme akciová společnost, jejímž stoprocentním vlastníkem je Statutární město Brno. Jsme patrioti a naší velkou výzvou je čisté město a ekologicky smýšlející Brňáci. Proto pořádáme několik akcí a prostřednictvím našeho výchovně vzdělávacího environmentálního centra šíříme ekologickou osvětu ve spolupráci se školami, firmami i nekomerčními subjekty. Pravidelně pořádáme Den otevřených dveří přímo u nás v areálu, podporujeme různé ekologické akce a velký úspěch zaznamenala výstava Třídit je COOL v galerii Vaňkovka. Podporujeme i akce v blízkých městských částech hlavně Slatině, Židenicích, Líšni a na Vinohradech.

Velké firmy jako je SAKO se zaměřují na určitý komfort vlastních zaměstnanců. Jaké jím nabízíte benefity?

Naše společnost klade velký důraz na spokojenost a pozitivní motivaci zaměstnanců k dobré práci a výkonu. Mezi nejoblíbenější benefity patří příspěvek na závodní stravování, týden dovolené navíc, či příspěvek na životní pojištění. Mimo to zaměstnance motivujeme dalšími výhodami od jazykového vzdělávání až po různé příspěvky až na kulturní či sportovní akce. Staráme se i o zdraví zaměstnanců, zařizujeme jim zdarma očkování a zdravotní prohlídky, popelářům dáváme ty nejlepší možné ochranné pomůcky.

Jakožto firma, která se zabývá odpadovým hospodářstvím, musíte v moderní době přemýšlet ekologicky. Jaké konkrétní ekologické projekty podporujete?

Ve spolupráci se statutárním městem Brnem a společností EKO-KOM podporujeme správné nakládání s odpady. V rámci kampaně vznikly billboardy, které vysvětlují možnosti třídení odpadu, na obchodním domě Letmo promítáme reklamní spoty a v městské dopravě prezentujeme celou řadu vzdělávacích materiálů.

V poslední době se mnoho firem také snaží o částečný ekologický provoz. Jak je na tom SAKO Brno?

Náš provoz není částečně ekologický, ale velmi ekologický. Odpad jednak třídíme a umožňujeme jeho následné využití recyklací, a jednak využíváme směsný komunální odpad k výrobě tepelné a elektrické energie, která je šetrná k životnímu prostředí. Po rozsáhlé rekonstrukci celé spalovny splňujeme nejpřísnější emisní limity.Ředitel SAKO Brno Jiří Kratochvil při dni otevřených dveří ve spalovně.

Na kterých charitativních akcích se SAKO Brno podílí?

Například poskytujeme dárky a zážitky na ojedinělý projekt Srdcerváči, jehož výtěžek jde na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Každoročně spolupracujeme při výrobě vánočních dárků s chráněnou dílnou občanského sdružení Práh. Dále můžu jmenovat občanské sdružení Veleta, oblastní charitu Brno nebo pomoc formou sponzorských darů. Podporujeme i handicapované, například stolnětenisové turnaje vozíčkářů. Pomáháme rádi.

Jak konkrétně podporujete třídění odpadu?

Kromě rozsáhlé kampaně, která všem Brňákům ukazuje, jak správně odpad třídit, poskytujeme pro nekomerční subjekty zdarma workshopy o třídění odpadu. Můžete se na nich dozvědět, co se s odpadem z barevných kontejnerů děje, jak se třídí, zpracovává a využívá. Na vlastní oči také můžete vidět práci na dotřiďovací lince. Také jsme nechali vyvinout zcela unikátní aplikaci pro chytré telefony, která pomáhá lidem najít nejbližší kontejnery na tříděný odpad. Aplikace umožňuje i velice rychlou informovanost dispečinku svozu o přeplněné nádobě. Dispečer svozu může okamžitě reagovat, buď zařazením stanoviště do nejbližší svozové trasy, nebo v případně nepořádku, zařazením do úklidové trasy.

Která z aktivit společenské odpovědnosti vaší firmy je vám nejbližší a ve které se osobně angažujete?

Nejvíc se podílím na Dni otevřených dveří, kam přichází několik tisíc lidí. Můžu si vyslechnout jejich názory a diskutovat s nimi o tom, co se jim třeba nelíbí.

Je něco, co vás na obrazu vaší firmy trápí a chtěl byste to vylepšit?

Někdy se setkávám s představou, že je spalovna neekologickým řešením zpracování odpadu. Paradoxně u nás díky systému čištění spalin vznikají minimální emise. Navíc se snižuje objem odpadů až na deset procent původního objemu a váhově až na čtvrtinu původní váhy. Trápí nás i některé fámy, například to, že spalujeme plynem. Přitom kdyby se odpad pálil plynem, nebyla by produktem energie.

Lidé také tvrdí, že spalovna zapáchá…

A to je úplný nesmysl. Už dva metry od velké jámy, kde odpadky jsou, není nic cítit. Spalovna nepáchne, technicky to ani není možné, protože vzduch je nasáván do jámy s odpadky, nikoliv ven. A to, co vychází z komína, je prakticky čistá pára.

Brnem také koluje fáma, že nemá smysl třídit, protože ve spalovně vše skončí na jedné hromadě.

To samozřejmě není pravda. Na třídící lince se nejdříve vytřídí vše, co umíme dále zpracovat. To, co zpracovat neumíme, využijeme k výrobě energie. Navíc ve spolupráci s vědeckými institucemi hledáme využití pro další druhy odpadů, které dosud využitelné nejsou a přitom je třídit umíme. Málokdo třeba ví, že kilo zpracovaných PET lahví má vyšší hodnotu než kilo železa. Třídění odpadu má proto smysl jak z ekologických tak z ekonomických důvodů.