Doučoval mladé Romy. Organizoval Sdružení přátel Indie v Brně. Nyní je čtyřicetiletý Brňan Milan Fujda členem Demokratické výzvy – „rebelské“ frakce Strany zelených. „Na politiku nemám čas, ale události z posledních dní mě ze spícího stavu probudily,“ říká Fujda.

Proč jste se stal členem Demokratické výzvy? Skoro dva roky jste se o stranu moc nezajímal a najednou takový krok…
K frakci jsem se přihlásil, když se schylovalo k vyloučení Dany Kuchtové, Olgy Zubové a dalších dvou členů zelených. Ne že bych schvaloval všechna rozhodnutí „rebelujících“ poslankyň, ale úroveň demokracie uvnitř strany prudce klesá. To už nelze tolerovat.

Klesá?
Ano. Jak může někdo považovat za demokratický krok vyloučení členů strany republikovou radou? Navíc se tak stalo na doporučení odvolacího orgánu, který má rozhodovat o dodržování stanov a předpisů.

Takže jste stranu zavrhl?
Zelené už nepovažuji za volitelné. Důvodem, proč v kterýchkoliv následujících volbách nemají šanci, není vystupování Dany Kuchtové, ale ostudné praktiky Martina Bursíka. Já už je volit nebudu.

Určitě si ještě vzpomenete na to, proč jste se stal jejich členem.
Z podobných důvodů jako většina jiných lidí: na stávající politické scéně jsem neměl koho volit. Zelení měli reálnou šanci uspět v evropské i české politice. Dalším podnětem byl i Ondřej Liška, můj spolužák a kamarád.

Čím vás motivoval?
Chtěl vytvořit stranu s komplexním pojetím politiky. Nešlo mu jen o životní prostředí. Ukázal mi, že zabývat se politikou má smysl.

Proč jste se vlastně dva roky o stranu nezajímal?
Koncem roku 2005 jsem odjel do Indie a po návratu jsem dopisoval disertaci. Zároveň jsem sháněl projekty, které by mě uživily. Dnes mi na politiku nezbývá čas ani síly. Když už mám volno, tak jdu raději na čerstvý vzduch než na schůzku své základní organizace. Mé duševní zdraví je pro mě důležitější než politický osud světa.

Co dál? Opustíte stranu?
Ještě nevím, zda vystoupím. Zjišťuji, že naděje, které jsem do svého členství vkládal, nebyly reálné. Problém zelených se nevyřeší odchodem Bursíka. Myslím si, že problém spočívá v podivném pojetí demokracie, které sdílí celá strana. To mě nabádá, abych s takovou stranou neměl nic společného.

TEREZA BARTOŠÍKOVÁ