Jaké počasí čeká obyvatele jižní Moravy v příštích dnech?

Deště ustávají v podstatě od včerejška. Do včerejšího večera spadlo odpoledne jen pět milimetrů srážek. Přeháňky čekáme i dnes, ale postupně budou slábnout. Odpoledne může být dokonce jen oblačno.

Jsou prudké a vytrvalé deště v tomto období neobvyklé?

Nejsou. Loni bylo sice touto dobou třicet stupňů Celsia a letní počasí, ale předloni bylo výrazně chladněji. Letos jsme si polepšili dokonce o osm stupňů. Velký teplotní skok jsme ale zaznamenali oproti minulému týdnu. Minulé úterý jsme v některých místech v Brně a na Brněnsku naměřili dokonce čtyřiatřicet stupňů Celsia.

Jak vypadal červen v minulých letech?

Deštivé chladné počasí je pro červen na jihu Moravy typické. Ve srovnání s lety 2009, 2006 a 2004 je ale letošek v podstatě jen nepatrně deštivý. Problém je v tom, že kvůli celkově chladnějšímu a vlhčímu počasí na jaře se srážky nemůžou vsakovat do už tak vlhké půdy a řeky se rozvodňují.

Můžou tedy už Jihomoravané doufat v příchod letního počasí?

Na opalování podmínky ještě nebudou. V první půlce července čekáme nanejvýš polojasno. Teploty také nepřesáhnou pětadvacet stupňů.

Mají meteorologové při tomto počasí víc práce?

Ano, všichni chtějí znát srážkové předpovědi, které se přitom každou chvíli mění. V posledních dnech proto máme docela naspěch.