Na pátek třináctého července nebude dobře vzpomínat plavkyně brněnské Komety Jana Pechanová. Na mistrovství České republiky do pražského Podolí odjížděla šestadvacetiletá závodnice brněnské Komety jako velká favoritka. Nakonec však pro ni šampionát nečekaně skončil už po první rozplavbě. Vůbec poprvé tak z domácího mistrovství odjela bez titulu.

Co se vlastně přihodilo?

Před závodem bylo všechno v pořádku. Pak byla rozplavba na čtyři sta metrů, kterou jsem v pohodě vyhrála. I čas byl po ránu dobrej, takže jsem byla spokojená. Navíc jsem cítila, že mám ještě rezervu. Pak ale vylezu ven, bavím se s rozhodčíma a najednou cítím strašnou únavu. Tak jsem se opřela o koleno, no a už jsem neodešla. Flákla jsem sebou o zem a protože tam byly samozřejmě kachličky, tak jsem si ještě přivodila otřes mozku.

Za jak dlouho jste se probrala?

Asi za dvacet vteřin. Všichni tam kolem mě hned začali lítat a přivedli mě k sobě, za což jim chci ještě moc poděkovat. Za nějakou dobu pak přijela sanitka a odvezla si mě.

Co vám zjistili?

Až dnes (pondělí) jsem ve vojenské nemocnici v Praze podstoupila zátěžový test. Přišli na to, že když se ocitnu bez zátěže, tak mi prudce klesne tlak i tepová frekvence. Což bylo asi tou hlavní příčinou. Když jsem přestala šlapat, tak jsem najednou začínala mít stejné příznaky jak v pátek i tehdy na Kanárech.

Vám už se něco podobného přihodilo?

Asi před třemi lety na soustředění. Tehdy jsme plavali deset stovek a při šesté se mi stalo to samé.

Není to paradox, že jste jako dálkařka zkolabovala na krátké trati?

Myslím, že můžu být docela ráda, že to bylo v bazénu. Kdyby k tomu došlo na volné vodě, tak by si mohli myslet, že jsem jen zvolnila, převalil by se přese mě balík a už by o mně nemuseli vědět.

Teď už jste v pořádku?

Úplně v pohodě. Doma, s úsměvem na tváři jako vždy.

Co budete dělat v nejbližších dnech?

Celý týden budu ještě dojíždět do Prahy na vyšetření. Budu trochu indisponovaná, protože nebudu smět do vody, ale zátěž mít budu. Třeba v posilovně. Dostanu přístroje, které mi budou dvakrát osmačtyřicet hodin nepřetržitě monitorovat tlak i srdce. Vyšetření rozhodně nepodceňuji. Chci, aby i mé okolí bylo v klidu.

V srpnu je v Thajsku univerziáda…

Na kterou jsem teď kvůli tomu kolapsu neměla možnost potvrdit limit. Do konce týdne bych se měla dozvědět, jestli pojedu. Když ne, tak budu mít dovolenou.