VYBRAT REGION
Zavřít mapu

A3 hlad zažene, jalová chuť hosta nepotěší

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři sta dvacet. Tolik položek má jídelní lístek A3 restaurantu vbrněnské Bystrci. Počítat začíná host od předkrmů a jedničky a končí zapalovačem učísla420.

4.7.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií

A3 restaurant v brněnské Bystrci.Foto: DENÍK/Attila Racek

Obsáhlý a ohmataný jídelní lístek donutí hosty k podivným praktikám. Raději nic nečtou a rychle – systémem zavřít oči a zapíchnout prst – zvolí některý z nabízených pokrmů.

Śéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek si tu práci dává a jídelníček restaurace, která nabízí italské speciality „přelouská“. „Méně někdy znamená více. Je to jako román na pokračování a ještě k tomu v italštině. Jsem v Bystrci nebo v Benátkách,“ ptá se odborník a naráží na fakt, že všechny názvy jídel jsou napsané italsky a až malým písmem pod tím v češtině.

To, že v jídelním lístku se jen těžko vyzná, dokazuje i servírka, u které si hosté místo názvu jídel jen objednávají čísla. Po betonové střeše nákupního centra uprostřed sídliště běhá oblečená celá v černém. Právě tuto barvu oblečení doporučuje pro letní měsíce šéfkuchař Vařílek změnit. „Holky jsou uhoněné a upocené až hrůza,“ poukazuje na dvacetiminutové čekání na to, až si nás obsluha všimne Vařílek.

Půlhodinové čekání na objednané jídlo vyplní v A3 restaurantu „čekačka“. Bageta s bylinkovým máslem. Čeho si ale host všimne jako první, jsou ušmudlané příbory, které je nutné před použitím očistit ubrousky. „Ani mě to moc nepřekvapuje. Stejně si tu připadám jako v jídelně,“ dodává šéfkuchař k prostředí restaurace s jednoduchými židlemi a stoly.

Talíře s hlavním jídlem vypadají esteticky lákavě, střídmá obloha z rajčete, okurky, kouska salátu a z plátků stočené mrkve, dává podle Vařílka masu šmrnc. Šéfkuchař ale chválí jídlo jen do prvního sousta. Kuřecí maso v bramboráku je podle něj bez chuti. „Nesnáším, když kuchař zapomene solit. Navíc ani bramborákové těsto není dost slané, takže výsledná chuť je jalová,“ nešetří kritikou. Chválí sice domácí výrobu tatarky, ale i v ní najde chyby. Cibule je v tatarce nakrájená na obří kousky jako do guláše.

Hroutí se i při ochutnání omáčky druhého z objednaných jídel, kuřecího steaku se švestkovou omáčkou a mandlemi. „Jsou to jen ohřátá povidla. Švestková omáčka je o něčem jiném,“ tvrdí odborník a hned přeříkává recept na pravou švestkovou omáčku, ve které většinou host najde i kousky švestek. V A3 restaurantu tomu ale tak není. „Taková dobrá omáčka a takhle ji zkazit. Ještěže alespoň maso se dá jíst. Ale žádná hitparáda to není,“ dodává s nadsázkou.

Po masu si nenechá ujít sladkou tečku nakonec, A3 jich nabízí dostatek. Před speciálním desertem z pizza pece, o kterém se Vařílek domnívá, že půjde o sladké těsto s nastrouhanou zmrzlinou, dává přednost palačinkám s banánem, vlašskými ořechy a javorovým sirupem. A má „jen“ dvě připomínky. Palačinku by U královny Elišky podával teplou a nenašel v ní ořechy. „Asi je nemají. Stejně tak jako švestky na omáčku. A ani se tomu nedivím. Vaří tolik jídel, že by museli mít sklad obřích rozměrů.“

V A3 restaurantu si podle Vařílka host moc nepochutná. „Spíš jen zažene hlad, což je dost divočina,“ využívá k hodnocení netradičního přirovnání šéfkuchař.

Autor: Gabriela Peringerová

4.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Letecká linka mezi Brnem a Mnichovem. Ilustrační foto.
18 10

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Železniční přejezd - ilustrační snímek

Nebezpečné přejezdy možná nově pohlídají i detektory překážek

Hledá se patriot s dostatkem času. Sehnat kronikáře bývá často problém

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ – Vedení kronik bývalo dřív výsadou učitelů a vzdělanců, nyní je píšou spíše nadšenci. Na rozdíl od minulosti musí řešit třeba ochranu osobních údajů. Většinou jim ale chybí čas.

Co nyní předvádíme, je hrůza, řekl útočník Komety Nečas

Brno - Útočník Komety Martin Nečas se po odmlce opět vrátil do elitní formace Brna, ani to však k úspěchu moravskému klubu nepomohlo. Tým vedený majitelem Liborem Zábranským prohrál s Třincem 2:5 a opět si zkomplikoval boj o přímý postup do čtvrtfinále play off. Kometa je i nadále šestá, sedmý Chomutov se už na ni ale bodově dotáhl.

Soutěžila v Miss aerobik, teď zvedá činky. Její rady sleduje dvanáct tisíc lidí

Brno - O cvičení, zdravé výživě a zážitcích ze soutěže Miss aerobik či z mistrovství republiky ve vzpírání vede třiadvacetiletá Lucie Minářová z Brna blog. Její rady sleduje dvanáct a půl tisíce lidí. S aerobikem začala před osmnácti lety. „Vyzkoušela jsem téměř všechny jeho formy, od stepaerobiku až po trenérství," říká.

Zbrojovka touží po domácí výhře, kterou v tabulce přeskočí Liberec

Brno – V předchozích třech prvoligových sezonách to pokaždé vypadalo stejně. Do jara vstoupili brněnští fotbalisté prohrou a v následujícím utkání slavili vítězství. Hráči Zbrojovky věří, že v dosavadním trendu budou pokračovat i letos.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies