VYBERTE SI REGION

A3 hlad zažene, jalová chuť hosta nepotěší

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři sta dvacet. Tolik položek má jídelní lístek A3 restaurantu vbrněnské Bystrci. Počítat začíná host od předkrmů a jedničky a končí zapalovačem učísla420.

4.7.2009
SDÍLEJ:

A3 restaurant v brněnské Bystrci.Foto: DENÍK/Attila Racek

Obsáhlý a ohmataný jídelní lístek donutí hosty k podivným praktikám. Raději nic nečtou a rychle – systémem zavřít oči a zapíchnout prst – zvolí některý z nabízených pokrmů.

Śéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek si tu práci dává a jídelníček restaurace, která nabízí italské speciality „přelouská“. „Méně někdy znamená více. Je to jako román na pokračování a ještě k tomu v italštině. Jsem v Bystrci nebo v Benátkách,“ ptá se odborník a naráží na fakt, že všechny názvy jídel jsou napsané italsky a až malým písmem pod tím v češtině.

To, že v jídelním lístku se jen těžko vyzná, dokazuje i servírka, u které si hosté místo názvu jídel jen objednávají čísla. Po betonové střeše nákupního centra uprostřed sídliště běhá oblečená celá v černém. Právě tuto barvu oblečení doporučuje pro letní měsíce šéfkuchař Vařílek změnit. „Holky jsou uhoněné a upocené až hrůza,“ poukazuje na dvacetiminutové čekání na to, až si nás obsluha všimne Vařílek.

Půlhodinové čekání na objednané jídlo vyplní v A3 restaurantu „čekačka“. Bageta s bylinkovým máslem. Čeho si ale host všimne jako první, jsou ušmudlané příbory, které je nutné před použitím očistit ubrousky. „Ani mě to moc nepřekvapuje. Stejně si tu připadám jako v jídelně,“ dodává šéfkuchař k prostředí restaurace s jednoduchými židlemi a stoly.

Talíře s hlavním jídlem vypadají esteticky lákavě, střídmá obloha z rajčete, okurky, kouska salátu a z plátků stočené mrkve, dává podle Vařílka masu šmrnc. Šéfkuchař ale chválí jídlo jen do prvního sousta. Kuřecí maso v bramboráku je podle něj bez chuti. „Nesnáším, když kuchař zapomene solit. Navíc ani bramborákové těsto není dost slané, takže výsledná chuť je jalová,“ nešetří kritikou. Chválí sice domácí výrobu tatarky, ale i v ní najde chyby. Cibule je v tatarce nakrájená na obří kousky jako do guláše.

Hroutí se i při ochutnání omáčky druhého z objednaných jídel, kuřecího steaku se švestkovou omáčkou a mandlemi. „Jsou to jen ohřátá povidla. Švestková omáčka je o něčem jiném,“ tvrdí odborník a hned přeříkává recept na pravou švestkovou omáčku, ve které většinou host najde i kousky švestek. V A3 restaurantu tomu ale tak není. „Taková dobrá omáčka a takhle ji zkazit. Ještěže alespoň maso se dá jíst. Ale žádná hitparáda to není,“ dodává s nadsázkou.

Po masu si nenechá ujít sladkou tečku nakonec, A3 jich nabízí dostatek. Před speciálním desertem z pizza pece, o kterém se Vařílek domnívá, že půjde o sladké těsto s nastrouhanou zmrzlinou, dává přednost palačinkám s banánem, vlašskými ořechy a javorovým sirupem. A má „jen“ dvě připomínky. Palačinku by U královny Elišky podával teplou a nenašel v ní ořechy. „Asi je nemají. Stejně tak jako švestky na omáčku. A ani se tomu nedivím. Vaří tolik jídel, že by museli mít sklad obřích rozměrů.“

V A3 restaurantu si podle Vařílka host moc nepochutná. „Spíš jen zažene hlad, což je dost divočina,“ využívá k hodnocení netradičního přirovnání šéfkuchař.

Autor: Gabriela Peringerová

4.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Kometa ztratila derby s Olomoucí ve druhé třetině, prohrála venku popáté v řadě

Olomouc, Brno – Mizerná venkovní série sráží hokejisty Komety níž extraligovou tabulkou. Brněnský celek na hřišti soupeře podlehl už popáté za sebou, když v pátek večer padl s Olomoucí 2:5.

Na evidenci tržeb se připravují už i stánkaři. Brňané účty vypisují ručně

Jižní Morava – Kontroverzní elektronická evidence tržeb ve čtvrtek spustila ostrý provoz. Tržby do ní zaznamenávat musí restaurace, bary i třeba cukrárny . Zákon tuto povinnost ukládá všem, kteří mají kamenné provozovny, ve kterých si mohou zákazníci zakoupené zboží sníst či vypít a mají také další zázemí. „Stánků a takzvaných hladových oken, kdy si zákazník koupí zboží do ruky, tedy třeba stánků na náměstí Svobody, se zatím nařízení netýká," vysvětlil Aleš Hájek z finanční správy.

OBRAZEM: Letohrádek Mitrovských vystaví betlémy z Peru i Mexika

Brno – Více než sedmdesát betlémů z exotického Peru, Mexika, či Keně, ale i ty z evropské a české produkce, si můžou zájemci prohlédnout od soboty v Letohrádku Mitrovských u brněnského výstaviště.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies