VYBERTE SI REGION

A3 hlad zažene, jalová chuť hosta nepotěší

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři sta dvacet. Tolik položek má jídelní lístek A3 restaurantu vbrněnské Bystrci. Počítat začíná host od předkrmů a jedničky a končí zapalovačem učísla420.

4.7.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
7 fotografií
A3 restaurant v brněnské Bystrci.

A3 restaurant v brněnské Bystrci.Foto: DENÍK/Attila Racek

Obsáhlý a ohmataný jídelní lístek donutí hosty k podivným praktikám. Raději nic nečtou a rychle – systémem zavřít oči a zapíchnout prst – zvolí některý z nabízených pokrmů.

Śéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek si tu práci dává a jídelníček restaurace, která nabízí italské speciality „přelouská“. „Méně někdy znamená více. Je to jako román na pokračování a ještě k tomu v italštině. Jsem v Bystrci nebo v Benátkách,“ ptá se odborník a naráží na fakt, že všechny názvy jídel jsou napsané italsky a až malým písmem pod tím v češtině.

To, že v jídelním lístku se jen těžko vyzná, dokazuje i servírka, u které si hosté místo názvu jídel jen objednávají čísla. Po betonové střeše nákupního centra uprostřed sídliště běhá oblečená celá v černém. Právě tuto barvu oblečení doporučuje pro letní měsíce šéfkuchař Vařílek změnit. „Holky jsou uhoněné a upocené až hrůza,“ poukazuje na dvacetiminutové čekání na to, až si nás obsluha všimne Vařílek.

Půlhodinové čekání na objednané jídlo vyplní v A3 restaurantu „čekačka“. Bageta s bylinkovým máslem. Čeho si ale host všimne jako první, jsou ušmudlané příbory, které je nutné před použitím očistit ubrousky. „Ani mě to moc nepřekvapuje. Stejně si tu připadám jako v jídelně,“ dodává šéfkuchař k prostředí restaurace s jednoduchými židlemi a stoly.

Talíře s hlavním jídlem vypadají esteticky lákavě, střídmá obloha z rajčete, okurky, kouska salátu a z plátků stočené mrkve, dává podle Vařílka masu šmrnc. Šéfkuchař ale chválí jídlo jen do prvního sousta. Kuřecí maso v bramboráku je podle něj bez chuti. „Nesnáším, když kuchař zapomene solit. Navíc ani bramborákové těsto není dost slané, takže výsledná chuť je jalová,“ nešetří kritikou. Chválí sice domácí výrobu tatarky, ale i v ní najde chyby. Cibule je v tatarce nakrájená na obří kousky jako do guláše.

Hroutí se i při ochutnání omáčky druhého z objednaných jídel, kuřecího steaku se švestkovou omáčkou a mandlemi. „Jsou to jen ohřátá povidla. Švestková omáčka je o něčem jiném,“ tvrdí odborník a hned přeříkává recept na pravou švestkovou omáčku, ve které většinou host najde i kousky švestek. V A3 restaurantu tomu ale tak není. „Taková dobrá omáčka a takhle ji zkazit. Ještěže alespoň maso se dá jíst. Ale žádná hitparáda to není,“ dodává s nadsázkou.

Po masu si nenechá ujít sladkou tečku nakonec, A3 jich nabízí dostatek. Před speciálním desertem z pizza pece, o kterém se Vařílek domnívá, že půjde o sladké těsto s nastrouhanou zmrzlinou, dává přednost palačinkám s banánem, vlašskými ořechy a javorovým sirupem. A má „jen“ dvě připomínky. Palačinku by U královny Elišky podával teplou a nenašel v ní ořechy. „Asi je nemají. Stejně tak jako švestky na omáčku. A ani se tomu nedivím. Vaří tolik jídel, že by museli mít sklad obřích rozměrů.“

V A3 restaurantu si podle Vařílka host moc nepochutná. „Spíš jen zažene hlad, což je dost divočina,“ využívá k hodnocení netradičního přirovnání šéfkuchař.

Autor: Gabriela Peringerová

4.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tvář klipu VUT, který láká mladé ženy ke studiu na technice.

VIDEO: Holky na techniku patří, láká studentky nový klip VUT

Ilustrační foto.

Zloděj chtěl odjet s lupem, nenastartoval dodávku

Bojovat a makat. Kometa už se nastavuje na play-off mód, v Hradci se vyplatil

Brno – Ladí se na play-off hru. Hokejisté brněnské Komety v nedělním duelu v Hradci Králové vydřeli vítězství 4:3 v prodloužení. Upustili od líbezných kombinací a předvedli jednoduchou hru, která je po třech nezdarech už dovedla k výhře. „Měli bychom s blížícím se play-off hrát tento hokej nadále. Jsem rád, že se nám to v Hradci konečně podařilo. I zápas se Zlínem nebyl špatný, jen jsme bohužel nedávali branky," připomněl asistent kouče Komety Martin Pešout páteční domácí porážku 2:4.

Ořešínská madona putuje domácnostmi. Čeká na opravu zvoničky

Brno – Od domu k domu nyní putuje socha Panny Marie Ořešínské v brněnském Ořešíně. Sochu, kterou tamní obyvatelé zakoupili od francouzských řádových sester, si budou předávat tamní rodiny do doby, než opraví zvonici, pro kterou Pannu Marii pořídili. „Zatím ji mělo sedm rodin, jedna dokonce přes Vánoce," řekl starosta Jan Levíček.

Lidé zaznamenávají místa do čichové mapy Brna. Voní jim třeba pivovar

Brno /ANKETA/ – Mendlovo náměstí páchne, na Úvoze se kvůli smogu téměř nedá dýchat. Na přibližně dvě desítky podobně nelibě páchnoucích míst v brněnských ulicích už upozornili lidé na internetu. Díky takzvané čichové mapě, kterou na web minulý týden umístili její autoři.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies