VYBRAT REGION
Zavřít mapu

A3 hlad zažene, jalová chuť hosta nepotěší

Brno /FOTOGALERIE/ - Čtyři sta dvacet. Tolik položek má jídelní lístek A3 restaurantu vbrněnské Bystrci. Počítat začíná host od předkrmů a jedničky a končí zapalovačem učísla420.

4.7.2009
SDÍLEJ:

A3 restaurant v brněnské Bystrci.Foto: DENÍK/Attila Racek

Obsáhlý a ohmataný jídelní lístek donutí hosty k podivným praktikám. Raději nic nečtou a rychle – systémem zavřít oči a zapíchnout prst – zvolí některý z nabízených pokrmů.

Śéfkuchař restaurace U královny Elišky Jiří Vařílek si tu práci dává a jídelníček restaurace, která nabízí italské speciality „přelouská“. „Méně někdy znamená více. Je to jako román na pokračování a ještě k tomu v italštině. Jsem v Bystrci nebo v Benátkách,“ ptá se odborník a naráží na fakt, že všechny názvy jídel jsou napsané italsky a až malým písmem pod tím v češtině.

To, že v jídelním lístku se jen těžko vyzná, dokazuje i servírka, u které si hosté místo názvu jídel jen objednávají čísla. Po betonové střeše nákupního centra uprostřed sídliště běhá oblečená celá v černém. Právě tuto barvu oblečení doporučuje pro letní měsíce šéfkuchař Vařílek změnit. „Holky jsou uhoněné a upocené až hrůza,“ poukazuje na dvacetiminutové čekání na to, až si nás obsluha všimne Vařílek.

Půlhodinové čekání na objednané jídlo vyplní v A3 restaurantu „čekačka“. Bageta s bylinkovým máslem. Čeho si ale host všimne jako první, jsou ušmudlané příbory, které je nutné před použitím očistit ubrousky. „Ani mě to moc nepřekvapuje. Stejně si tu připadám jako v jídelně,“ dodává šéfkuchař k prostředí restaurace s jednoduchými židlemi a stoly.

Talíře s hlavním jídlem vypadají esteticky lákavě, střídmá obloha z rajčete, okurky, kouska salátu a z plátků stočené mrkve, dává podle Vařílka masu šmrnc. Šéfkuchař ale chválí jídlo jen do prvního sousta. Kuřecí maso v bramboráku je podle něj bez chuti. „Nesnáším, když kuchař zapomene solit. Navíc ani bramborákové těsto není dost slané, takže výsledná chuť je jalová,“ nešetří kritikou. Chválí sice domácí výrobu tatarky, ale i v ní najde chyby. Cibule je v tatarce nakrájená na obří kousky jako do guláše.

Hroutí se i při ochutnání omáčky druhého z objednaných jídel, kuřecího steaku se švestkovou omáčkou a mandlemi. „Jsou to jen ohřátá povidla. Švestková omáčka je o něčem jiném,“ tvrdí odborník a hned přeříkává recept na pravou švestkovou omáčku, ve které většinou host najde i kousky švestek. V A3 restaurantu tomu ale tak není. „Taková dobrá omáčka a takhle ji zkazit. Ještěže alespoň maso se dá jíst. Ale žádná hitparáda to není,“ dodává s nadsázkou.

Po masu si nenechá ujít sladkou tečku nakonec, A3 jich nabízí dostatek. Před speciálním desertem z pizza pece, o kterém se Vařílek domnívá, že půjde o sladké těsto s nastrouhanou zmrzlinou, dává přednost palačinkám s banánem, vlašskými ořechy a javorovým sirupem. A má „jen“ dvě připomínky. Palačinku by U královny Elišky podával teplou a nenašel v ní ořechy. „Asi je nemají. Stejně tak jako švestky na omáčku. A ani se tomu nedivím. Vaří tolik jídel, že by museli mít sklad obřích rozměrů.“

V A3 restaurantu si podle Vařílka host moc nepochutná. „Spíš jen zažene hlad, což je dost divočina,“ využívá k hodnocení netradičního přirovnání šéfkuchař.

Autor: Gabriela Peringerová

4.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První ročník hudebně pivního festivalu Beer Fest Brno 2017 na fotbalovém stadion za Lužánkami v Brně.
15

První ročník BeerFest Brno nabídl šedesát druhů piv a koncerty oblíbených kapel

Matěj Hollan.
3

Hollan: Spory s Bielkem jsme neměli, říká o konci šéfa odboru dopravy

Kobyla spadla do díry u bazénu. Před utonutím ji zachránili hasiči a jeřáb

Lelekovice /FOTOGALERIE/– V technické šachtě bazénu se zaklínil kůň v Lelekovicích na Brněnsku. V neděli ráno našel majitel kobylu uvězněnou v šachtě s otvorem o průměru zhruba metr a půl. V následujících minutách nastalo drama, prostor se totiž začal plnit vodou z přilehlého bazénu, podle hasičů patrně kvůli poškozenému potrubí.

Stopy brněnských Židů sleduje stezka mladé studentky

Brno – Netradiční cestou po stopách židovských obyvatel Brna se vydala dvaadvacetiletá studentka Fakulty architektury Vysokého učení technického Adéla Vepřková. Ve svém předmětu Design manuál vytvořila speciální informační tabule pro interaktivní stezku, která Brňany provází po místech spjatých s židovskou minulostí.

Titul České Miss 2017 získala Michaela Habáňová ze Zlína

Brno /FOTOGALERIE/ - Vítězkou sobotního finálového galavečera České Miss 2017 se stala Michaela Habáňová ze Zlína. Probojovala se přes castingy a semifinále až k titulu nejkrásnější dívky České republiky.

Musím si dovolit a hrát s pukem, ne ho jen odhazovat, říká Nečas

Raleigh, Brno – Tento mladík se v NHL určitě neztratí. Dokazuje to nejen na ledě, ale i před novináři. Hokejový útočník Martin Nečas v předsezonní části slavné zámořské soutěže sklízí chválu. Zahrál si už dva duely za Carolinu, v nichž si připsal jednu asistenci a své výkony dokáže po zápase i zhodnotit médiím. „Angličtinu docela zvládám. Je pro mě dobré, že jsem tu jediný Čech, takže se jazyk naučím rychleji,“ uvědomuje si osmnáctiletý mistr extraligy s Kometou.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení