VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Amfora jídlem konkuruje luxusní restauraci

Brno - Pivovarští sládci by se před sto lety divili, na jakých dobrotách si lze pochutnat v jejich sklepech. Právě proměnou pivovarských sklepů pod Husovickým tunelem totiž v Brně vznikla stylová sklepní restaurace a vinárna Amfora.

8.11.2008
SDÍLEJ:

Sklepní restaurace a vinárna Amfora.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Kuchař zde vytváří jídla, která mohou konkurovat luxusním restauracím s nálepkou zážitková gastronomie. Ovšem jen tehdy, pokud hosty hned od dveří nevyžene číšnice. Testovací tým se dostal do Amfory až napodruhé, kvůli společnosti pětadvaceti lidí by totiž při první návštěvě musel na jídlo čekat až dvě hodiny.

Vybavení restaurace pod klenutými stropy nepůsobí strojeně. Na hosty zde dýchne atmosféra rodinného podniku. U každého talíře jsou pro hosty připraveny jiné druhy ubrousků. „Jen asi spadnu ze židle,“ kýve se na rozviklané židli šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík a půjčuje si druhou od vedlejšího stolu.

Číšnice přináší jídelní lístky, vzápětí objednané pití a když vidí, že hosté váhají nad předkrmy z jídelního lístku, nabízí navíc předkrmy na míse. Na stříbrném podnosu mezi sýry a lososem nejvíc upoutá chuťové buňky zvěřinová rolka s brusinkami. „Předkrmy na míse jsou obvyklé v hotelích, kuchařům to usnadňuje práci,“ vysvětluje Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Přestože restaurace nemá přes poledne hosty, na hlavní chod tým půl hodiny čeká. „Biftek se peče delší dobu, tak snad proto,“ objasňuje šéfkuchař, rozhlíží se a s úsměvem poukazuje na lahvičku maggi Klasik na stole.

„V takové restauraci by toto ochucovadlo na stole být nemělo,“ upozorňuje. Za delší čekání však připravené jídlo stálo. „Z bifteku na zeleném pepři mi neshořela pusa, maso pepřem jen krásně vonělo, teplá zelenina byla připravena výborně,“ chválí Ševčík.

Upozorňuje také na dobrý nápad sladění masa a sladké chutí v bifteku s ovocem a karamelem. „Jen obloha měla být menší, zvláště když jsme měli Kalifornský biftek připravený s jahodami, mandarinkami a broskví. Ze zeleninou se to na talíři tluče,“ hodnotí Ševčík.

Překlep v jídelním lístku uhodí do očí snad každého z hostů, kteří touží po sladké tečce na závěr. „Královská broskem“ má být „Královská broskev“. Horké ovoce s griotkou ale zaslouží pochvalu, stejně tak jako jablíčka v těstíčku z lískových ořechů se zmrzlinou. „Já když nemluvím, tak mi to chutná,“ reaguje šéfkuchař Ševčík na dotaz, jak moučník hodnotí. Mladá číšnice se snaží zodpovědět i dotaz týkající se typu oříšku v těstíčku, odbíhá se zeptat do kuchyně, ale správnou odpověď přináší vzápětí.

Hosté mají v Amfoře zajištěn veškerý servis, od velkého parkoviště, přes možnost ubytování v hotelu nebo posezení u kvalitního vína a krbu s rožněním masa. Smůlu však mají lidé na vozíčku, do sklepení i hotelu se po schodech dostanou těžko.

Šéfkuchař Ševčík na závěr přiznává, že Amfora je jeho srdeční záležitostí. „Osm a půl roku jsem tu vařil. Poprvé jsem tady jako host. A vaří tu stále skvěle,“ nešetří chválou.

Restaurace Amfora.

Autor: Gabriela Peringerová

8.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Nanejvýš dva posty. Kouč Habanec má o zbytku sestavy jasno

Brněnské podzemí. Ilustrační foto.

Nové trasy v podzemí mají zpoždění

Brněnská trať je rychlá a zábavná, řekl český šampion Kulhavý

Brno /FOTOGALERIE/ – Absolutní špička se představila o víkendu na brněnské trati nad Anthroposem. Na závěrečný podnik Českého poháru a zároveň Mistrovství České republiky dorazili i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý a Kateřina Nash, kteří vyhráli obě kategorie elite. „Areál v Brně se mi líbí, je to tady super,“ pochvaloval si Kulhavý, který obhájil domácí titul.

V autoškole neuspěje každý druhý. Na vině je i stres

Brno /ANKETA/ - Neuspěl. S tímto verdiktem odchází napoprvé od závěrečné zkoušky v autoškole víc než polovina Brňanů. Podle instruktorů je to kvůli stresu a neznalosti předpisů.

Memoriál Marka Těšíka v beachvolejbalu vyhráli nováčkové Starý a Hojgr

Brno /FOTOGALERIE/ – Sedmnáct dvojic zasáhlo do čtvrtého ročníku Memoriálu Marka Těšíka v beachvolejbalu. Na brněnských kurtech Sport Centra Srbská se nejvíc dařilo nováčkům turnaje Bořivoji Hojgrovi s Petrem Starým, kteří ve finále porazili 2:1 na sety Jakuba Šeráka s Tomášem Kubáskem.

Horu pojmenovali po Brně. Před šedesáti lety

Brno /FOTOGALERIE/ - Byla to trochu partyzánská akce. Když v roce 1957 vyjel do tehdejšího Sovětského svazu zájezd cestovní kanceláře, mezi účastníky bylo i devatenáct horolezců z Brna. Ti se po tajné domluvě s průvodci od zájezdu na dvanáct dní oddělili, aby s ruskými horolezci mohli lézt po Kavkaze. Zdolali několik štítů. V pondělí uplynulo šedesát let od chvíle, kdy vystoupili na do té doby bezejmenný vrchol. Pojmenovali jej Pik Brno. „Na vrchol jsme dosáhli v deset hodin dopoledne,“ říká člen výpravy Arnošt Mader (uprostřed).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení