VYBERTE SI REGION

Amfora jídlem konkuruje luxusní restauraci

Brno - Pivovarští sládci by se před sto lety divili, na jakých dobrotách si lze pochutnat v jejich sklepech. Právě proměnou pivovarských sklepů pod Husovickým tunelem totiž v Brně vznikla stylová sklepní restaurace a vinárna Amfora.

8.11.2008
SDÍLEJ:

Sklepní restaurace a vinárna Amfora.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Kuchař zde vytváří jídla, která mohou konkurovat luxusním restauracím s nálepkou zážitková gastronomie. Ovšem jen tehdy, pokud hosty hned od dveří nevyžene číšnice. Testovací tým se dostal do Amfory až napodruhé, kvůli společnosti pětadvaceti lidí by totiž při první návštěvě musel na jídlo čekat až dvě hodiny.

Vybavení restaurace pod klenutými stropy nepůsobí strojeně. Na hosty zde dýchne atmosféra rodinného podniku. U každého talíře jsou pro hosty připraveny jiné druhy ubrousků. „Jen asi spadnu ze židle,“ kýve se na rozviklané židli šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík a půjčuje si druhou od vedlejšího stolu.

Číšnice přináší jídelní lístky, vzápětí objednané pití a když vidí, že hosté váhají nad předkrmy z jídelního lístku, nabízí navíc předkrmy na míse. Na stříbrném podnosu mezi sýry a lososem nejvíc upoutá chuťové buňky zvěřinová rolka s brusinkami. „Předkrmy na míse jsou obvyklé v hotelích, kuchařům to usnadňuje práci,“ vysvětluje Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Přestože restaurace nemá přes poledne hosty, na hlavní chod tým půl hodiny čeká. „Biftek se peče delší dobu, tak snad proto,“ objasňuje šéfkuchař, rozhlíží se a s úsměvem poukazuje na lahvičku maggi Klasik na stole.

„V takové restauraci by toto ochucovadlo na stole být nemělo,“ upozorňuje. Za delší čekání však připravené jídlo stálo. „Z bifteku na zeleném pepři mi neshořela pusa, maso pepřem jen krásně vonělo, teplá zelenina byla připravena výborně,“ chválí Ševčík.

Upozorňuje také na dobrý nápad sladění masa a sladké chutí v bifteku s ovocem a karamelem. „Jen obloha měla být menší, zvláště když jsme měli Kalifornský biftek připravený s jahodami, mandarinkami a broskví. Ze zeleninou se to na talíři tluče,“ hodnotí Ševčík.

Překlep v jídelním lístku uhodí do očí snad každého z hostů, kteří touží po sladké tečce na závěr. „Královská broskem“ má být „Královská broskev“. Horké ovoce s griotkou ale zaslouží pochvalu, stejně tak jako jablíčka v těstíčku z lískových ořechů se zmrzlinou. „Já když nemluvím, tak mi to chutná,“ reaguje šéfkuchař Ševčík na dotaz, jak moučník hodnotí. Mladá číšnice se snaží zodpovědět i dotaz týkající se typu oříšku v těstíčku, odbíhá se zeptat do kuchyně, ale správnou odpověď přináší vzápětí.

Hosté mají v Amfoře zajištěn veškerý servis, od velkého parkoviště, přes možnost ubytování v hotelu nebo posezení u kvalitního vína a krbu s rožněním masa. Smůlu však mají lidé na vozíčku, do sklepení i hotelu se po schodech dostanou těžko.

Šéfkuchař Ševčík na závěr přiznává, že Amfora je jeho srdeční záležitostí. „Osm a půl roku jsem tu vařil. Poprvé jsem tady jako host. A vaří tu stále skvěle,“ nešetří chválou.

Restaurace Amfora.

Autor: Gabriela Peringerová

8.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Výšlap k nové židenické rozhledně zpestří lidem streetartový umělec Timo

Ilustrační fotografie.

Sprosté nadávky řidiči i záchranářům. Strážníci krotili agresivní opilce

Skauti převzali klíče od opravené budovy. V klubovnách už mají teplo

Brno /FOTOGALERIE/ - Dřevěná okna, fasády i nové topení zpříjemní pobyt v klubovnách více než stovce královopolských skautů a pionýrů. Klíče k opraveným domům ve Slovinské ulici jim v pondělí předali zástupci z Úřadu městské části Královo Pole.

Na dálnici nacouval do jiného auta. Agresivního řidiče dopadli policisté

Rousínov /VIDEO/ – Klidná jízda po dálnici nejspíš nudila sedmačtyřicetiletého muže z Brna. Při cestě po D1 směrem na Ostravu, mezi Rousínovem a Vyškovem donutil jiného řidiče nejprve zastavit a poté do něj nacouval. Policistům z dálničního oddělení v Ivanovicích na Hané se v těchto dnech podařilo bezohledného řidiče vypátrat.

Na Kamechy může vést lanovka. Stavbu tramvajové tratě totiž komplikuje podloží

Brno /INFOGRAFIKA/ - Dopravu na sídliště Kamechy může v budoucnu obstarat lanová dráha. Lanovky v Brně už vedení města ale několikrát navrhlo a zatím nikdy nedokončilo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies