VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Amfora jídlem konkuruje luxusní restauraci

Brno - Pivovarští sládci by se před sto lety divili, na jakých dobrotách si lze pochutnat v jejich sklepech. Právě proměnou pivovarských sklepů pod Husovickým tunelem totiž v Brně vznikla stylová sklepní restaurace a vinárna Amfora.

8.11.2008
SDÍLEJ:

Sklepní restaurace a vinárna Amfora.Foto: DENÍK/Jiří Salik Sláma

Kuchař zde vytváří jídla, která mohou konkurovat luxusním restauracím s nálepkou zážitková gastronomie. Ovšem jen tehdy, pokud hosty hned od dveří nevyžene číšnice. Testovací tým se dostal do Amfory až napodruhé, kvůli společnosti pětadvaceti lidí by totiž při první návštěvě musel na jídlo čekat až dvě hodiny.

Vybavení restaurace pod klenutými stropy nepůsobí strojeně. Na hosty zde dýchne atmosféra rodinného podniku. U každého talíře jsou pro hosty připraveny jiné druhy ubrousků. „Jen asi spadnu ze židle,“ kýve se na rozviklané židli šéfkuchař restaurace Boulevard Ivo Ševčík a půjčuje si druhou od vedlejšího stolu.

Číšnice přináší jídelní lístky, vzápětí objednané pití a když vidí, že hosté váhají nad předkrmy z jídelního lístku, nabízí navíc předkrmy na míse. Na stříbrném podnosu mezi sýry a lososem nejvíc upoutá chuťové buňky zvěřinová rolka s brusinkami. „Předkrmy na míse jsou obvyklé v hotelích, kuchařům to usnadňuje práci,“ vysvětluje Ševčík, který je členem asociace kuchařů a číšníků České republiky.

Přestože restaurace nemá přes poledne hosty, na hlavní chod tým půl hodiny čeká. „Biftek se peče delší dobu, tak snad proto,“ objasňuje šéfkuchař, rozhlíží se a s úsměvem poukazuje na lahvičku maggi Klasik na stole.

„V takové restauraci by toto ochucovadlo na stole být nemělo,“ upozorňuje. Za delší čekání však připravené jídlo stálo. „Z bifteku na zeleném pepři mi neshořela pusa, maso pepřem jen krásně vonělo, teplá zelenina byla připravena výborně,“ chválí Ševčík.

Upozorňuje také na dobrý nápad sladění masa a sladké chutí v bifteku s ovocem a karamelem. „Jen obloha měla být menší, zvláště když jsme měli Kalifornský biftek připravený s jahodami, mandarinkami a broskví. Ze zeleninou se to na talíři tluče,“ hodnotí Ševčík.

Překlep v jídelním lístku uhodí do očí snad každého z hostů, kteří touží po sladké tečce na závěr. „Královská broskem“ má být „Královská broskev“. Horké ovoce s griotkou ale zaslouží pochvalu, stejně tak jako jablíčka v těstíčku z lískových ořechů se zmrzlinou. „Já když nemluvím, tak mi to chutná,“ reaguje šéfkuchař Ševčík na dotaz, jak moučník hodnotí. Mladá číšnice se snaží zodpovědět i dotaz týkající se typu oříšku v těstíčku, odbíhá se zeptat do kuchyně, ale správnou odpověď přináší vzápětí.

Hosté mají v Amfoře zajištěn veškerý servis, od velkého parkoviště, přes možnost ubytování v hotelu nebo posezení u kvalitního vína a krbu s rožněním masa. Smůlu však mají lidé na vozíčku, do sklepení i hotelu se po schodech dostanou těžko.

Šéfkuchař Ševčík na závěr přiznává, že Amfora je jeho srdeční záležitostí. „Osm a půl roku jsem tu vařil. Poprvé jsem tady jako host. A vaří tu stále skvěle,“ nešetří chválou.

Restaurace Amfora.

Autor: Gabriela Peringerová

8.11.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Výstava brněnského technického muzea lákala na přehlídku historických hasičských vozů, vojenských aut i starých autobusů.
22

OBRAZEM: Vrátili se v čase. Na palubě historických autobusů

Ilustrační foto.

Bojují o fotbalové hřiště. Jeho odpůrci sepsali petici

VÍME PRVNÍ

Němec se z reprezentace omluvil. Necítím se fit, říká po nedávném otřesu mozku

Brno – Titul mistra světa a k tomu dvě bronzové medaile. Tuto povedenou sbírku v hokejové reprezentaci letos Ondřej Němec nerozšíří. Obránce mistra extraligy Komety měl velkou touhu posílit národní tým pro květnové mistrovství světa ve Francii a Německu, ale zdraví je proti.

AKTUALIZOVÁNO

Mistrovské oslavy v Brně: hokejisty přivítalo 12 tisíc fanoušků, obsadili i věž

Brno /VIDEO, FOTOGALERIE/ – „Brno, miluji tě!" volal na plném Zelném trhu v centru města kouč a majitel hokejové Komety Libor Zábranský. Měl k tomu dobrý důvod, protože bez ohledu na déšť přišlo na sobotní oslavu titulu dvanáct tisíc fanoušků a na náměstí vládla euforická atmosféra připomínající zlaté okamžiky českého hokeje po výhře v Naganu. Fanoušci obsadili i nedalekou věž Staré radnice.

Akce Kulak, pak samota. I přes to trápení bych do strany nevstoupila, vypráví

Jižní Morava /ROZHOVOR/ – Ze třiaosmdesátihektarového statku v Mistříně na Hodonínsku se museli přestěhovat za jeden den. V roce 1951 jim ho totiž vzali komunisté při akci Kulak. Při ní zabavovali majetek všem velkým statkářům, aby vytvořili státní hospodářství. „Bylo nás devět. Vojáci nás převezli na samotu u Jestřabice na Kroměřížsku, která měla jen jednu místnost," vzpomíná šestaosmdesátiletá Eliška Kolečkářová na dobu, kdy jí bylo teprve osmnáct let. Jejího otce Metoděje Hlobílka letos na konci března hodonínský okresní soud rehabilitoval a očistil jeho jméno.

Obří beranidlo postavili na hradbách Špilberku. Pomocí dobového jeřábu

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/– Jako obrovští křečci se mohli cítit muži, kteří v sobotu odpoledne poháněli jeřáb při stavbě beranidla na Špilberku. Desetimetrové dřevěné součásti stroje totiž zvedali pomocí otočného kola, které rozhýbali díky vlastní chůzi v něm. Středověký jeřáb použili na zvedání dílů dobového beranidla k zatloukání pilotů. Oba stroje postavili jako součást výstavy Stavba jako Brno a návštěvníci je na hradě uvidí až do konce roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies