VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Amsterdam Grill bar nabízí jídla s nápadem

Brno /FOTOGALERIE/ - Tradice se na Zelený čtvrtek držel i kuchař. Připravil lahodný špenát se smetanou, přidal hned několik grilovaných specialit.

11.4.2009 1
SDÍLEJ:

Restaurace Amsterdam.Foto: DENÍK/Attila Racek

Z galerie rušné pasáže Rozkvět v Panské ulici lze jedním krokem přejít do malé, útulné restaurace vyvedené ve stylu holandské hospůdky. Uvnitř hýří kulinářskými specialitami, u kterých stojí za to zastavit se a ochutnat.

V Amsterdam Grill baru mají hosté na výběr. Buď se posadit ke dřevěným stolům pod schodiště s trámy a nasát atmosféru klasického „pubu,“ nebo od plastových stolků před barem na sklem obložené galerii sledovat ruch ulice i sportovní přenosy na plazmové obrazovce.

Trojdílný jídelní lístek v češtině a angličtině je podle kuchaře brněnského Restaurantu Brabander Iva Ševčíka typický grillhousový. „Mají hlavně speciality z grilu, těžko v něm najdeme třeba svíčkovou na smetaně,“ konstatuje kuchař prestižní brněnské restaurace.

Amsterdam Grill bar se drží sváteční tradice a na Zelený čtvrtek nabízí v menu špenát s těstovinami a kuřecím masem. Česnekem sice kuchař nešetřil, ale smetanový listový špenát tím jen získal chuť. Grilem navíc prošly šťavnaté kousky kuřecího masa.

Na objednané předkrmy i hlavní jídla se čeká asi o deset minut déle, než by si hladoví hosté přáli. „Je tu přes oběd plno. Alespoň máme jistotu, že jídlo bude čerstvé,“ omlouvá zpoždění Ševčík, který dobře ví, jak se musí kuchař při vydávání obědového menu u plotny otáčet.

Carpacio z hovězího masa nazývá opravdovou specialitou podniku, rozpečenou bagetu s česnekem označuje za famózní. „Maso je ochucené zvláštní směsí koření. Je tmavší a příjemně voní,“ skládá Ševčík kolegovi z kuchyně poklonu za přípravu syrového předkrmu. Druhý z předkrmů, krabí koktejl s jablky, je připravený z krabích tyčinek a odborník jej označuje za klasiku. Hosté by podle něj totiž ani neocenili salát z pravého krabího masa, který by navíc místo padesáti korun stál čtyřikrát tolik.

Hlavní jídlo je na talíři servírované přesně podle současných kuchařských trendů. V obloze je méně zeleniny a salátu, s důrazem na efekt a podívanou. Dva plátky rajčat a okurky s kouskem salátu talíř pouze dozdobují.

Grilovaná vepřová kotleta na šafránu vypadá díky podélnému ukrojení masa jako kotleta z jehněčího. „Kotleta má delší kost, je ukrojená i s kouskem bůčku. Je to dobrý nápad, protože právě bůček pustí do suchého masa kotlety při grilování šťávu,“ vysvětluje Ševčík a současně chválí zapečené vepřové medailonky. Pod sýrem najde grilované rajče, olivu i kolečko uherského salámu, které maso dochutí.

Ani pojetí úpravy řeckého salátu není v Amsterdam Grill baru tradiční. Kromě běžné zeleniny a oliv v něm host najde i vajíčko. Vše je dohromady spojené tradičním řeckým salátem tzatziky. „Jde spíš o jarní než řecký salát, ale spojení zeleniny a salátu tzatziky je opět výborné,“ nešetří chválou Ševčík.

S tím, že si v baru dají hosté ke skleničce piva nebo vína něco sladkého, jídelní lístek moc nepočítá. Nabízí pouze tři dezerty. Ani hosty s mlsným jazýčkem však Amsterdam Grill bar nezklame. Předvádí opět specialitu. Čokoládový dortík Černoušek s brusinkami je malá bábovka s ořechy, naplněná brusinkovou marmeládou s kopečkem šlehačky nahoře. Číšník přináší zákusek ještě teplý.

Podle Ševčíka je Amsterdam Grill bar něco jiného než každá druhá restaurace v centru města. Nabízí příjemné posezení a všechna nabízená jídla mají nádech něčeho, co hosta zaujme. „Má to nápad a to dělá dobré jídlo výborným,“ hodnotí Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

11.4.2009 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Robert Gottwald u Krajského soudu v Brně.
AKTUALIZUJEME

Syna bývalého místopředsedy fotbalového svazu poslal soud do vězení na 5 let

Tipy Deníku
1

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Vládci druhohor v brněnské zoo. Zahrada láká na dinosaury v životní velikosti

Brno /FOTOGALERIE/ - Ocitnout se na chvíli v pravěkých druhohorách a prohlédnout si jejich tehdejší obyvatele dinosaury mohou návštěvníci brněnské zoologické zahrady. V té se od úterý zabydleli tři ještěři, kteří představují ochutnávku nové expozice plánované na příští rok.

Volal na černochy strážníky. Jeho strana teď zaplatila výjezd městské policie

Hodonín /FOTOGALERIE/ – Necelých padesát příznivců přišlo ve středu podpořit zastupitele Romana Sedlačíka, který na sebe v posledních dnech připoutal pozornost kvůli incidentu s cizinci v Hodoníně. Na černošský pár zavolal hlídku městské policie. Situaci se kandidát do sněmovny za Řád národa rozhodl vysvětlit osobně, šéf hnutí předal na radnici šek na tisíc korun.

Policisté dopadli muže, který s pistolí v ruce přepadl pošty v Brně a Mutěnicích

Brno, Hodonínsko - Počkal, až z pošty odejdou lidé, potom vnikl otvorem pro vkládání balíků za přepážku a se zbraní v ruce požadoval peníze. Z poboček v brněnském Komárově a v Mutěnicích na Hodonínsku si na konci května a na začátku července odnesl lupič desítky tisíc korun. Jedenačtyřicetiletého muže, který z místa loupeže odjížděl taxíkem, dopadli ve středu večer hodonínští kriminalisté.

RegioJet zlevnil autobusové jízdenky do Prahy. Reaguje na FlixBus

Brno – V den, kdy narostla konkurence na autobusové lince z Brna do Prahy, se rozhodl brněnský dopravce RegioJet snížit ceny jízdného. „Od čtvrtka nabízíme jízdenky od 149 korun,“ informoval mluvčí společnosti Aleš Ondrůj.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení