Cesta vede kolem červené britské telefonní budky jemně osvětlenou chodbou až ke stolu s polstrovanými židlemi. Ze zdí shlížejí z portrétů angličtí šlechtici. Na první stránce jídelního lístku zákazníka čeká tradiční ostrovní snídaně. „Tím ale anglický duch končí. Na zbytečně dlouhém lístku se střídají italské špagety se směsí brněnského sládka. To je škoda," myslí si provozovatel a šéfkuchař restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka. Kings Head restaurant pub hodnotil pro další díl seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací.

Prostředí restaurace na třídě Kapitána Jaroše se mu líbí. „Je klidné, s příjemnou atmosférou," chválí.

Menu? Jen venku

První výtku má ještě před otevřením lístku. Obědové menu je totiž jen na tabuli venku před restaurací, na stolech chybí. „Cesta ke stolům je docela dlouhá, a když se zákazníci po cestě zapovídají, polovinu jídel z nabídky zapomenou," myslí si Dlapka.

Ještě méně spokojený je s nabídkou. „Anglická snídaně je určitě příjemná. Podnik ale otevírá v jedenáct, to už přicházejí lidé na menu a obsluha má plné ruce práce," uvažuje Dlapka.

Lístek je podle něj zbytečně dlouhý. „K anglickému stylu mi například nabídka těstovin připadá úplně zbytečná. To už tu rovnou mohou mít pizzu. Zbytečně dlouhé jsou i nabídky v ostatních katego-riích. Kdyby přišlo víc lidí a každý si objednal něco jiného, kuchař to nemůže stihnout. Lepší je lístek zkrátit a zaručit se tak za čerstvé suroviny," upozorňuje Dlapka.

Spokojený není ani s názvy jídel. „Podle Steaku Lady Lisleové toho moc nepoznám. Ani netuším, kdo to byl. Naštěstí je složení vypsané pod jídlem menším písmem," poznamenává gastronom.

Obsluha je rychlá a milá. Omlouvá se, že česneková polévka není a za chvíli přináší vývar a francouzskou cibulačku. Ta má ale do Francie daleko. „Slanina do ní vůbec nepatří, chybou je i napůl syrová cibule. Na povrchu má být zapečená sýrová krusta. Tohle je nanejvýš moravská cibulačka," míní o pokrmu šéfkuchař.

I přes nesprávné pojmenování je ale polévka chutná, stejně jako vývar. „Dokážu si v něm představit i domácí nudle. Alespoň je poctivá a pořádně hustá," chválí.

Jako druhé jídlo objednáváme žraloka s bylinkovou omáčkou a jehněčí kýtu. Tu si Dlapka nechá udělat jen na česneku. „V lístku ji nabízejí se švestkovou omáčkou, na fazolkách nebo s brokolicí. Ani jedno se k ní podle mě nehodí," upozorňuje.

Nakonec stejně není spokojený. „Porce masa je dost malá. Navíc je propečené. Obsluha se mě měla buď zeptat, nebo ho připravit medium," zdůrazňuje Dlapka.

Ani žralok se úplně nepovedl. Se solí kuchaři trochu ujela ruka a kůže je spálená do černa, až křupe mezi zuby. Maso je ale chutné.

Čerstvé broskve

Jako dezert Dlapka objednává palačinky s ovocem, v tomto případě broskvemi. „Jsem příjemně překvapený, že jsou čerstvé," usmívá se odborník.

Další překvapení ho čeká u kávy. V obalu od smetany se schovává prázdný sáček od cukru. „To se muselo stát omylem, moc se omlouvám," říká obsluha a obratem přináší novou.

Šéfkuchař vedení podniku radí zaměřit se víc na jednu kuchyni. „Kdysi jsem tu pracoval a jídelní lístek byl kratší. Vrátím se sem rád, ale spíš posedět v příjemné atmosféře než za kuchyní, která kromě snídaní anglická není," uzavírá Dlapka.

Nepříjemnou tečkou za celou návštěvou je pozdější zjištění, že obsluha naúčtovala padesát korun navíc.