VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Avia: vůně čistokrevného Středomoří v Brně

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který svému řemeslu rozumí. Vznikají v ní jídla na pohled i chuťově luxusní

25.7.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Avia Café restaurant.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Směsicí kulečníkové herny a prvorepublikové kavárny je v brněnské Botanické ulici Avia Café Restaurant s číslem popisným jedna. Podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Pavla Pietropaola je to jedna z nejlepších restaurací se středomořskou kuchyní v Brně.

Z jednoduchého funkcionalistického prostředí sálu Husova sboru, kterému vévodí dva sloupy a od stropu visící půlmetrové kulaté hodiny, může mít host na první pohled dojem, že vstoupil do nějaké jídelny. Na ten druhý, kdy očima přelétne elegantní tmavé stoly, ohýbané židle a dobové fotografie, zjistí, že všechno je jinak. Při třetím pohledu, do jídelního lístku, se pak diví, že si v centru Brna může objednat pravá italská jídla bez pizzy. „Je to čistokrevná středomořská kuchyně,“ hodnotí jídelní lístek šéfkuchař Pietropaolo.

Jako ve škole

Menu s předkrmy, polévkami, saláty, dezerty i hlavními jídly má osmnáct položek a vejde se na jednu stránku. Na černé školní tabuli je křídou napsaná denní nabídka, kterou kuchař sestavuje podle surovin, jež čerstvě nakoupí. „V dobrých restauracích to tak chodí. Kuchař neřeší spoustu objednávek, má možnost vařit z čerstvých surovin, což zaručuje kvalitu jídel,“ vysvětluje méně obsáhlý jídelníček Pietropaolo.

Na doporučení číšníka objednává jako předkrm grilované lilky s kozím sýrem. Zajímá ho chuť a barva brokolicové polévky a rozhoduje se pro nabídku z denního menu. Číšník ji zpaměti neumí, takže hosté musí vstát od stolu a nápisy na tabuli prostudovat. Slávky na bílém víně, losos nebo tuňák s grilovanou zeleninou šéfkuchaře Pietropaola nadchnou a po celý oběd nešetří chválou.

Jako aperitivku neboli čekačku přináší číšník bagetu, olivový olej a sůl. „Přesně tak to podávají v Itálii. Olej se kape na bagetu, tento je kvalitní, panenský. Jen sůl bych vyměnil za hrubou,“ říká šéfkuchař.

I předkrm – grilovaný lilek s kozím sýrem – je podle Pietropaola na pohled luxusní. „Něco takového bych si dovedl představit i na našem jídelním lístku,“ usmívá se šéfkuchař z Brabanderu.
Také brokolicový krém je v pořádku, zelenina neztratila při vaření nic z barvy ani chuti.

K objednaným slávkám na bílém víně přináší číšník misku s plátky citronu na oplachování rukou. Pietropaolo upozorňuje, že kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který řemeslu rozumí. Výborné a čerstvé maso v černých škeblích je dochucené česnekem a směsí bylinek.

Přestože se číšník u objednávky tuňáka nezeptal na propečenost, je rybí maso připravené tak, jak má být – středně propečené. „Domácí pesto z bazalky, piniových oříšků a olivového oleje, grilovaná zelenina, vynikající maso. S chutí jsem vše snědl, dávám kuchyni jedničku,“ hodnotí oběd šéfkuchař.

Příjemné osvěžení

Tiramisu, limetkový koláč a čokoládové mascarpone je podle Pietropaola dostačující nabídka dezertů. Navíc v denní nabídce nalezne host například tymiánový sorbet. Přestože korpus s citronovou náplní není domácím produktem restaurace, chutná v horkých dnech jako pravé osvěžení.

Překvapením jsou ceny jídel. „Trochu mě za padesát korun překvapuje listový salát s lanýžovým dresinkem, ale pokud kuchař použil i jenom lanýžový olej, klidně to tak může nazývat. Výborného tuňáka si však umím představit i třikrát dražšího,“ říká Pietropaolo. Radí restauraci přidat na reklamě. „O takovém podniku by se mělo v Brně víc vědět, podle jídla je to luxusní restaurace,“ dodává a skládá poklonu místnímu kuchaři.

A ještě jedno plus: restaurace je nekuřácká, ale v „pokladně“, malé místnosti vedle schodů, se při kávě a s nabídnutými novinami kouřit smí.

Avia Café restaurant.

Autor: Gabriela Peringerová

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zbrojovka porazila v prvním domácím zápase jarní části ligy Slovan Liberec těsně 1:0.
AKTUALIZOVÁNO
1 20

Zbrojovka zvládla domácí premiéru, spasila ji vítězná hlavička Řezníčka

Masopust v brněnských Kníničkách.
16

Ulicemi se proháněla pirátská loď. V Kníničkách slavili masopust

AKTUALIZOVÁNO

Legendární baron Trenck se projde Špilberkem. Vědci tvoří 3D model podle mumie

Brno – Přesnou podobu jednoho z nejznámějších vězňů držených v brněnské pevnosti Špilberk, legendami opředeného barona Trencka, uvidí lidé již za dva roky. Trojrozměrný model baronova těla i obličeje připravuje vědecký tým. V sobotu baronovu mumii, která se nachází v Kapucínské hrobce, poprvé skenovali a měřili. Výzkum zatím ukázal, že jedna z legend je lživá. Baron totiž nemá v těle žádnou uvízlou střelu.

AKTUALIZOVÁNO

Na dálnici u Popůvek se srazilo několik aut. Tvořily se kolony

Popůvky – Se zdržením museli počítat řidiči, kteří chtěli jet dálnicí D1 ve směru na Brno v sobotu odpoledne. Nedaleko Popůvek se totiž stala dopravní nehoda, kvůli které se tvořily kolony.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

V parku na bývalém hřbitově v Líšni rozkvetou magnólie

Brno – Dříve tam k odpočinku ukládali mrtvé, dnes tam nachází klid živí. Park v líšeňské Trnkově ulici se už na podzim možná dočká rekonstrukce. Růst v něm mají nové stromy a návštěvníkům posvítí lampy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies