VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Avia: vůně čistokrevného Středomoří v Brně

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který svému řemeslu rozumí. Vznikají v ní jídla na pohled i chuťově luxusní

25.7.2009
SDÍLEJ:
Fotogalerie
4 fotografie

Avia Café restaurant.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Směsicí kulečníkové herny a prvorepublikové kavárny je v brněnské Botanické ulici Avia Café Restaurant s číslem popisným jedna. Podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Pavla Pietropaola je to jedna z nejlepších restaurací se středomořskou kuchyní v Brně.

Z jednoduchého funkcionalistického prostředí sálu Husova sboru, kterému vévodí dva sloupy a od stropu visící půlmetrové kulaté hodiny, může mít host na první pohled dojem, že vstoupil do nějaké jídelny. Na ten druhý, kdy očima přelétne elegantní tmavé stoly, ohýbané židle a dobové fotografie, zjistí, že všechno je jinak. Při třetím pohledu, do jídelního lístku, se pak diví, že si v centru Brna může objednat pravá italská jídla bez pizzy. „Je to čistokrevná středomořská kuchyně,“ hodnotí jídelní lístek šéfkuchař Pietropaolo.

Jako ve škole

Menu s předkrmy, polévkami, saláty, dezerty i hlavními jídly má osmnáct položek a vejde se na jednu stránku. Na černé školní tabuli je křídou napsaná denní nabídka, kterou kuchař sestavuje podle surovin, jež čerstvě nakoupí. „V dobrých restauracích to tak chodí. Kuchař neřeší spoustu objednávek, má možnost vařit z čerstvých surovin, což zaručuje kvalitu jídel,“ vysvětluje méně obsáhlý jídelníček Pietropaolo.

Na doporučení číšníka objednává jako předkrm grilované lilky s kozím sýrem. Zajímá ho chuť a barva brokolicové polévky a rozhoduje se pro nabídku z denního menu. Číšník ji zpaměti neumí, takže hosté musí vstát od stolu a nápisy na tabuli prostudovat. Slávky na bílém víně, losos nebo tuňák s grilovanou zeleninou šéfkuchaře Pietropaola nadchnou a po celý oběd nešetří chválou.

Jako aperitivku neboli čekačku přináší číšník bagetu, olivový olej a sůl. „Přesně tak to podávají v Itálii. Olej se kape na bagetu, tento je kvalitní, panenský. Jen sůl bych vyměnil za hrubou,“ říká šéfkuchař.

I předkrm – grilovaný lilek s kozím sýrem – je podle Pietropaola na pohled luxusní. „Něco takového bych si dovedl představit i na našem jídelním lístku,“ usmívá se šéfkuchař z Brabanderu.
Také brokolicový krém je v pořádku, zelenina neztratila při vaření nic z barvy ani chuti.

K objednaným slávkám na bílém víně přináší číšník misku s plátky citronu na oplachování rukou. Pietropaolo upozorňuje, že kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který řemeslu rozumí. Výborné a čerstvé maso v černých škeblích je dochucené česnekem a směsí bylinek.

Přestože se číšník u objednávky tuňáka nezeptal na propečenost, je rybí maso připravené tak, jak má být – středně propečené. „Domácí pesto z bazalky, piniových oříšků a olivového oleje, grilovaná zelenina, vynikající maso. S chutí jsem vše snědl, dávám kuchyni jedničku,“ hodnotí oběd šéfkuchař.

Příjemné osvěžení

Tiramisu, limetkový koláč a čokoládové mascarpone je podle Pietropaola dostačující nabídka dezertů. Navíc v denní nabídce nalezne host například tymiánový sorbet. Přestože korpus s citronovou náplní není domácím produktem restaurace, chutná v horkých dnech jako pravé osvěžení.

Překvapením jsou ceny jídel. „Trochu mě za padesát korun překvapuje listový salát s lanýžovým dresinkem, ale pokud kuchař použil i jenom lanýžový olej, klidně to tak může nazývat. Výborného tuňáka si však umím představit i třikrát dražšího,“ říká Pietropaolo. Radí restauraci přidat na reklamě. „O takovém podniku by se mělo v Brně víc vědět, podle jídla je to luxusní restaurace,“ dodává a skládá poklonu místnímu kuchaři.

A ještě jedno plus: restaurace je nekuřácká, ale v „pokladně“, malé místnosti vedle schodů, se při kávě a s nabídnutými novinami kouřit smí.

Avia Café restaurant.

Autor: Gabriela Peringerová

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Trend, dobře známý například v Budapešti, představil v Brně Marek Fišer pod názvem Kološkopek.
1 3

Do Brna se řítí cyklohospoda. Lidé si vychutnají pivo při šlapání do pedálů

Budovy bývalého Cheposu v brněnské Šumavské ulici čeká další přestavba.
11 8

Věžáky v Šumavské ulici se změní. Přibude nákupní galerie i parkoviště pod zemí

Řidička nadýchala 3,61 promile. O víkendu policie chytila 23 řidičů pod vlivem

Jižní Morava – Hlavně na řidiče, kteří za volant usedají s alkoholem v krvi nebo pod vlivem drog, se o uplynulém víkendu zaměřili jihomoravští policisté. Kromě toho kontrolovali i další přestupky. Z 1739 zkontrolovaných aut odhalili různé druhy přestupků u 227 řidičů. Nejčastěji se jednalo o překročení povolené rychlosti. Alkohol policisté odhalili u třiadvaceti řidičů, drogy u čtyř.

Nové léky z pupeční šňůry pomohou s léčbou leukémie, říkají brněnští vědci

Brno – Využít lidský pupečník k léčbě pacientů s leukémií nebo s poškozenými klouby chtějí odborníci z Mezinárodního centra klinického výzkumu brněnské svatoanenské nemocnice. „Pupečník je unikátním zdrojem kmenových buněk, který se po porodu za běžných okolností zastřihne a zlikviduje. My jej využijeme k vývoji léčiv," nastínila v úterý vedoucí výzkumu Dagmar Hrůzová ze společnosti PrimeCell.

V Brně koupí 60 autobusů na plyn, uspěli se žádostí o dotaci

Brno - Brněnský dopravní podnik letos koupí 44 kloubových a 16 krátkých autobusů na stlačený zemní plyn, poprvé budou mít v Brně klimatizaci. K tomu také 67 elektronických panelů, které poskytují aktuální informace na zastávkách cestujícím. Podnik totiž uspěl se žádostí o dotace a dostane 432 milionů korun.

Zohornův relax v pauze: chytání vánočních kapříků

Brno – V posledních pětadvaceti dnech mají v nohách jen čtyři zápasy. Čas na trénink a taktickou přípravu v březnu hokejistům brněnské Komety nechybí. „Čekali jsme deset dní na čtvrtfinále, teď jedenáct dní na semifinále. Jsem ale rád, že jsme zvládli sérii se Spartou takto rychle. Měli jsme čas potrénovat, odpočnout si a připravit se na Hradec," povídá obránce Komety Ondřej Němec před semifinále play-off extraligy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies