VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Avia: vůně čistokrevného Středomoří v Brně

Brno /FOTOGALERIE, INFOGRAFIKA/ - Kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který svému řemeslu rozumí. Vznikají v ní jídla na pohled i chuťově luxusní

25.7.2009
SDÍLEJ:

Avia Café restaurant.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Směsicí kulečníkové herny a prvorepublikové kavárny je v brněnské Botanické ulici Avia Café Restaurant s číslem popisným jedna. Podle šéfkuchaře Restaurantu Brabander Pavla Pietropaola je to jedna z nejlepších restaurací se středomořskou kuchyní v Brně.

Z jednoduchého funkcionalistického prostředí sálu Husova sboru, kterému vévodí dva sloupy a od stropu visící půlmetrové kulaté hodiny, může mít host na první pohled dojem, že vstoupil do nějaké jídelny. Na ten druhý, kdy očima přelétne elegantní tmavé stoly, ohýbané židle a dobové fotografie, zjistí, že všechno je jinak. Při třetím pohledu, do jídelního lístku, se pak diví, že si v centru Brna může objednat pravá italská jídla bez pizzy. „Je to čistokrevná středomořská kuchyně,“ hodnotí jídelní lístek šéfkuchař Pietropaolo.

Jako ve škole

Menu s předkrmy, polévkami, saláty, dezerty i hlavními jídly má osmnáct položek a vejde se na jednu stránku. Na černé školní tabuli je křídou napsaná denní nabídka, kterou kuchař sestavuje podle surovin, jež čerstvě nakoupí. „V dobrých restauracích to tak chodí. Kuchař neřeší spoustu objednávek, má možnost vařit z čerstvých surovin, což zaručuje kvalitu jídel,“ vysvětluje méně obsáhlý jídelníček Pietropaolo.

Na doporučení číšníka objednává jako předkrm grilované lilky s kozím sýrem. Zajímá ho chuť a barva brokolicové polévky a rozhoduje se pro nabídku z denního menu. Číšník ji zpaměti neumí, takže hosté musí vstát od stolu a nápisy na tabuli prostudovat. Slávky na bílém víně, losos nebo tuňák s grilovanou zeleninou šéfkuchaře Pietropaola nadchnou a po celý oběd nešetří chválou.

Jako aperitivku neboli čekačku přináší číšník bagetu, olivový olej a sůl. „Přesně tak to podávají v Itálii. Olej se kape na bagetu, tento je kvalitní, panenský. Jen sůl bych vyměnil za hrubou,“ říká šéfkuchař.

I předkrm – grilovaný lilek s kozím sýrem – je podle Pietropaola na pohled luxusní. „Něco takového bych si dovedl představit i na našem jídelním lístku,“ usmívá se šéfkuchař z Brabanderu.
Také brokolicový krém je v pořádku, zelenina neztratila při vaření nic z barvy ani chuti.

K objednaným slávkám na bílém víně přináší číšník misku s plátky citronu na oplachování rukou. Pietropaolo upozorňuje, že kuchyni v Avia Café Restaurantu šéfuje člověk, který řemeslu rozumí. Výborné a čerstvé maso v černých škeblích je dochucené česnekem a směsí bylinek.

Přestože se číšník u objednávky tuňáka nezeptal na propečenost, je rybí maso připravené tak, jak má být – středně propečené. „Domácí pesto z bazalky, piniových oříšků a olivového oleje, grilovaná zelenina, vynikající maso. S chutí jsem vše snědl, dávám kuchyni jedničku,“ hodnotí oběd šéfkuchař.

Příjemné osvěžení

Tiramisu, limetkový koláč a čokoládové mascarpone je podle Pietropaola dostačující nabídka dezertů. Navíc v denní nabídce nalezne host například tymiánový sorbet. Přestože korpus s citronovou náplní není domácím produktem restaurace, chutná v horkých dnech jako pravé osvěžení.

Překvapením jsou ceny jídel. „Trochu mě za padesát korun překvapuje listový salát s lanýžovým dresinkem, ale pokud kuchař použil i jenom lanýžový olej, klidně to tak může nazývat. Výborného tuňáka si však umím představit i třikrát dražšího,“ říká Pietropaolo. Radí restauraci přidat na reklamě. „O takovém podniku by se mělo v Brně víc vědět, podle jídla je to luxusní restaurace,“ dodává a skládá poklonu místnímu kuchaři.

A ještě jedno plus: restaurace je nekuřácká, ale v „pokladně“, malé místnosti vedle schodů, se při kávě a s nabídnutými novinami kouřit smí.

Avia Café restaurant.

Autor: Gabriela Peringerová

25.7.2009 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hořící cisterna s asfaltem: před příjezdem hasičů zkrotil plameny řidič auta

Ilustrační foto.
3

Mizérie. Úroda ječmene je oproti loňsku poloviční, schnou i další obiloviny

Jubilejní ohňostroje: ekologové chtějí raději světelnou show

Brno /INFOGRAFIKA/ - Desítky tisíc lidí v ulicích o víkendu sledovaly oblohu nad hradem Špilberk. Letos naposledy zářila barvami při ohňostroji přehlídky Ignis Brunensis. „Závěrečný ohňostroj vidělo sto třicet tisíc lidí. Všech sedm ohňostrojů nad Brnem přilákalo přes milion diváků," informoval za pořadatele Ondřej Morávek. Ani po dvaceti letech se ale někteří lidé s existencí přehlídky nesmířili.

Farmářské trhy? Málo problematické. Loni inspektoři zjistili jen dva nedostatky

Jižní Morava /ANKETA/ – Místní produkty, čerstvé ovoce a zelenina, vonící pečivo. Jihomoravané na farmářských trzích hledají především kvalitní potraviny.

AKTUALIZOVÁNO

Zamaštěná dálnice blokovala provoz 7 hodin. Při nehodě se vysypaly prasečí kůže

Rousínov /FOTOGALERIE/ – Kovové výlisky a vepřové kůže v úterý po čtvrté hodině odpoledne zkomplikovaly provoz na dálnici D1 u Rousínova. Vysypaly se ze dvou nákladních aut, která se tam srazila.

Smuteční síň na Židenickém hřbitově nakonec nezbourají

Brno – Smuteční síň na židenickém hřbitově od brněnského architekta Ivana Rullera nakonec zbourání nepotká. Brněnští radní v úterý odvolali šest let staré rozhodnutí, podle kterého měly demoliční stroje síň srovnat se zemí. „Dotázali jsme se odborníků na architekturu a jejich posudky nám dokázaly vysokou architektonickou hodnotu síně. Připravíme plány na rekonstrukci budovy. V budoucnu bude znovu sloužit svému původnímu účelu," řekl náměstek primátora Martin Ander.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies