VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bistro La Fufu chce přenést Francii do Brna

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Pro pavlačovou drbnu v centru Brna neexistuje lepší místo než bistro La Fufu ve Veselé ulici. Zatímco bude čekat, než jí číšník přinese oběd, přes velké výlohy má skvělý přehled o tom, kdo a s kým chodí po frekventované ulici. A možná uvidí i nějaké významné politiky, protože podnik je kousek od brněnského magistrátu. La Fufu v dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost hodnotil šéfkuchař a provozovatel restaurace U Dřevěného stolu Jiří Dlapka.

14.12.2014 6
SDÍLEJ:

Bistro La Fufu ve Veselé ulici.Foto: DENÍK/Attila Racek

Nové bistro ve francouzském stylu lidé najdou v prostorách bývalé kavárny Vladimíra Menšíka.

Sedíme v nekuřácké části podniku a obsluha hned přináší nabídku jídel. V klasickém lístku najdou lidé jen nápoje, seznam jídel si přečtou na vloženém listu. „Polévku, menu a salát obměňujeme každý den. Další jídla z hlavní nabídky pak jednou za několik dní," říká servírka.

Na lístku je jen několik málo jídel, která kuchař mění podle sezonní nabídky surovin. „Možná by jich mohlo být víc, výběr je poměrně omezený. Ale je to lepší než příliš mnoho jídel, protože má host záruku čerstvosti," myslí si Dlapka.

V jídelníčku je jediná polévka, karotkový krém. Dlapka by si ale raději dal vývar. Servírka mu nabízí rybí polévku, která není na papíře napsaná. Šéfkuchaři jídlo chutná a chválí, že v ní plavou kousky nerozvařené ryby. Mrkvová polévka je hustá a jemná. Přestože jedna porce měla být velká a druhá malá, na první pohled vypadá množství stejné.

Jako hlavní chod si kuchař z nabídky zvolil pečený selečí bok s pečeným zelím a pečivem. „Zelí zatím není dopečené. Kuchař by vám místo toho mohl připravit grilovanou zeleninu a opékané brambory," nabízí číšnice a Dlapka výměnu přijímá. Líbí se mu, že je servírka dobře informovaná. „Někdy se stává, že to obsluha zjistí až v kuchyni a za hostem musí znovu," říká odborník.

Než v kuchyni vyřídí objednávku, Dlapka si prohlíží interiér. Na podlaze je mozaikou vyskládané jméno restaurace. Ve velké výloze stojí dvě neobvyklé industriální lampy a pod nimi je adventní svícen. Rozměrná okna se šéfkuchaři příliš nezamlouvají. „Není mi to příjemné, když mi každý z ulice vidí až do talíře," říká, ale zároveň připouští, že je to lepší než tmavý kout.

Stěny zdobí dvě mozaiky a zvláštní instalace z trubek, které jsou zakončeny žárovkami. „Nemají věšák, host si musí odložit kabát na židli. Zvlášť teď v zimě je to dost nepohodlné," říká Dlapka.

Obsluha už přináší efektně naservírované pečené maso. „Kůže je nahoře trochu připálená," nelíbí se mu. Jinak mu ale pokrm chutná a zbytek si nechává zabalit s sebou. Rád by jídlo zapil a už mu došla minerálka. Jinak pozorná obsluha si toho ale nevšimla.

Druhým jídlem jsou vegetariánské karbanátky s listovým salátem z denního menu. Kuchař k nim servíruje opečenou bagetu potřenou trochu olejem. Karbanátky jsou z rýže a ze zelených fazolí mungo. Jsou příjemně křupavé. Mají obsahovat i kokos, ten ale není v jídle vůbec cítit. Některé části salátu kuchař nakrájel na dlouhé proužky, které se velmi obtížně nabírají vidličkou.

Hosté mají na výběr ze tří dezertů. Je to jediná věc, kterou si v restauraci nepřipravují sami. Dorty berou od cukráře. Čokoládová pohádka i sachr jsou dobré. Jedlíkům by ale porce mohla připadat malá. Místo sachru jsme původně chtěli cheesecake, ale servírka se přišla omluvit, že kolega před chvílí prodal poslední kousek a ona to ještě nevěděla.

Obsluha je příjemná, kuchaři používají sezonní suroviny a snaží se připravovat zajímavá jídla. Do dokonalosti ale ještě trochu chybí.

Autor: Kateřina Foltánková

14.12.2014 VSTUP DO DISKUSE 6
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Rodina uprchlíků z Kosova byla v Bělé-Jezové protiústavně, rozhodl soud

Nového průvodce, který lidem přiblíží osudy významných německých Brňanů, představili lidem při komentované prohlídce největšího brněnského hřbitova.
1 14

OBRAZEM: Osudy německých Brňanů? Lidé na hřbitově nahlédli do minulosti

Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

Brno, Břeclavsko – Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna. Policisté navíc sdělili, že v jeho počítači našli tisíce erotických fotografií s mladými chlapci. Případem se v úterý začal zabývat brněnský krajský soud.

Nejsmradlavější místo je u divadla v Tučkově ulici. Nejvíc lidem voní oříšky

Brno /FOTOGALERIE/ – Po čtyřech měsících zjišťování nejvoňavějších a nejsmradlavějších míst v Brně předali tvůrci čichové mapy v pondělí výsledky šetření náměstku primátora Martinu Anderovi. „Informace předá Kanceláři architekta města, která připraví řešení nejsmrdutějších problémů města," sdělil vedoucí projektu Martin Vérteši.

Světový den astmatu: Brňanům lékaři zdarma vyšetří plíce

Brno – Dušnost, sípání a inhalátor při ruce na každém kroku. Astmatiků je v České republice dvě stě padesát tisíc. Světový den nejčastějšího chronického onemocnění si ve středu připomenou i Brňané. Zájemcům v budově brněnského Českého rozhlasu v Beethovenově ulici odborníci zdarma vyšetří plíce a poučí je o prevenci a léčbě nemoci.

Stání u Tesca v Úzké ulici nově ohradí závory

Brno – Místo až u automatu dostanou řidiči parkovací lístek už u vjezdu na dvě další parkoviště v Brně. Stání u Tesca v Úzké ulici a před magistrátní budovou v Kounicově ulici budou ta, která nově dostanou závory. „Už dříve jsme rozhodli o umístění závor ke stání ve Veveří ulici naproti Vysokému učení technickému a v Benešově ulici proti hotelu Grand," doplnil náměstek primátora pro dopravu Matěj Hollan.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies