VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bogota: nádražní restaurace úplně jinak

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Me..dví..dek z Bogoty… začne si host i nevědomky broukat písničku skupiny Lucie, když zasedne ke stolu brněnské restaurace Bogota a otevře jídelní lístek se známou siluetou plyšového medvídka.

6.3.2010 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Bogota.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Bogota by klidně mohla být nádražní restaurací. Je totiž opravdu na dohled od pátého nástupiště hlavního nádraží. Je ale naštěstí úplně jiná, než nádražní restaurace. Ke vchodu vedou večer hosty světla podél cesty, uvnitř bývalého skladu likusáku je útulně a čisto. A hlavně prostor. Restaurace se třemi velkými sály a salónkem pojme přes 170 hostů.

Bavit se zde dá různě, i na parketu pod velkým plátnem. „Z likusáku toho moc nenaděláte, ale tady dokázali zázrak. Restaurace působí opravdu příjemně,“ hodnotí prostředí s barevnými stěnami a dřevěnými trámy šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek a těší se na speciality z jídelního lístku.

Zatímco v písničce skupiny Lucie se uvnitř tělíčka medvídka pašuje droga z největšího města Kolumbie, brněnská restaurace Bogota totiž dokáže propašovat do žaludků svých hostů jen samé dobroty.

Například jihoamerické hovězí steaky bio kvalitě. Nabízí je tam pro velké i malé jedlíky ve dvouset a čtyřsetgramovém provedení. „Toto je opravdu nějaké argentinské nebo brazilské hovězí. Je cítit bílkovinou, je křehké. Z naší krávy bychom hovězí kýtu bez dušení asi nepožvýkali,“ potvrzuje po ochutnání pravost masa šéfkuchař Vařílek. Ke steakům nabízí Bogota omáčky, restovaná cibulová kolečka, cherry rajčátka nebo kukuřičný klas.

U druhého objednaného jídla vznikl sice při objednávce problém. Nebyla játra, ale i na gratinovaném vepřovém steaku s cibulí a nivou si šéfkuchař Vařílek nakonec pochutnal. Nejdřív se ale ptal, jestli steak připravuje kuchař z kýty nebo krkovičky. A číšník odpověděl, že podle toho, co mají v kuchyni. „Není ideální nemít v ledničce nějaký druh masa, ale aspoň to číšník přiznal a šel se zeptat,“ říká Vařílek poté, co zjišťuje, že játra nebudou vůbec a musí si počkat na odpověď, z čeho bude vepřový steak. Je ale spokojen, protože jeho steak kuchař ukrojí z kýty.

Poté, co číšník přináší objednanou pepsi colu, zjišťujeme, že bez číšník popadl v chladničce light variantu. „Měl by se nejdřív zeptat jestli chceme light. Jsou v ní umělá sladidla a ne každý je může. Ale asi vypadáme, že “lightku“ potřebujeme,“ zlehčuje další nepřesnost ze strany obsluhy Vařílek. A do třetice: protože kuchaři došla niva, přichází se číšník zeptat, zda nevadí uzený sýr. „Stát se to může, ale na jednu objednávku zde chybí trochu moc ingrediencí,“ podivuje se šéfkuchař.

Jídlo je ale výtečné. Chutné, šťavnaté s přiměřenou oblohou s čerstvým rozmarýnem. Šéfkuchař k němu nemá vůbec žádnou připomínku. „Dovedu si představit, že se sem s přáteli na pivo a hovězí steak ještě vrátím,“ uděluje restauraci pochvalu. A to ještě předtím,než ochutnal zdejší palačinky.

Přestože v jídelním lístku žádné deserty uvedeny nejsou, kuchař vzkazuje, že palačinky s džemem připraví. Asi proto, že jsou připraveny z čerstvého těsta, jsou tak dobré. Slepené meruňkovou marmeládou, polité čokoládou s kopečky šlehačky a borůvkového kompotu a hodně zacukrované. „Cukru bych snesl míň, ale na tuto klasiku českých restaurací bych se nebál pozvat ani manželku,“ opět chválí Vařílek.

Do Bogoty zve příznivce dobrého a nešizeného jídla. „A jako mají na horách horskou přirážku, tady bych připočítával přirážku za pohled na osvětlený Petrov,“ kochá pohledem na dominantu Brna při odchodu z restaurace.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

6.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Matěj Hollan.
1

Hollan vysvětloval jízdy. Kontrolní výbor chce metodiku používání služebních aut

Ilustrační foto
1

Na úřadě našli projekt akvaparku za Lužánkami. Díky tomu bude stát dřív

Třídní ponižuje děti, tvrdí někteří rodiče. Pochybení zjistila i inspekce

Brno – Zatímco ostatní žáci už mají diktát hotový, zůstává jeden z chlapců v lavici i přes přestávku. Psaní mu ztěžuje ochrnutá ruka po úrazu. Místo pochopení se však u vyučující setkává s neochotou a občasnými nadávkami, stěžují si rodiče. Přestože některé jejich výtky potvrdila i Česká školní inspekce, brněnská škola v Labské ulici problém podle nich neřeší.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Tyhle české sporťáky uměly i přes 300 km/h. A měly motory z tatrovek

Přestože má většina z nás kopřivnickou tatrovku zafixovanou z minulosti jako automobilku zaměřenou na luxusní "papalášské" limuzíny, případně jako výrobce nákladních aut, v historii najdeme i několik vozů, které se těmto definicím naprosto vymykají.

Poprask u strážníků: žena přišla odevzdat výbušku, část stanice vyklidili

Brno – Evakuaci z budovy a čekání na pyrotechniky zažili v pondělí ráno strážníci na svém ředitelství ve Štefánikově ulici. Osmdesátiletá žena jim přišla odevzdat nález ze svého sklepa. „V igelitové tašce měla vojenskou výbušku. Při kontaktu s lidským tělem přitom může způsobit vážná zranění a jak ukázaly případy z minulosti, dokonce i smrt," popsal případ mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Poškozený orloj? Vše napovídá tomu, že video je falešné

Brno - Někdo šikovně narušil hodinový mechanismus a z orloje vypadly desítky kuliček. Tato zpráva se v neděli večer šířila českým internetem. Vše však napovídá tomu, že jde o hoax.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies