VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bogota: nádražní restaurace úplně jinak

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Me..dví..dek z Bogoty… začne si host i nevědomky broukat písničku skupiny Lucie, když zasedne ke stolu brněnské restaurace Bogota a otevře jídelní lístek se známou siluetou plyšového medvídka.

6.3.2010 2
SDÍLEJ:
Fotogalerie
6 fotografií

Brněnská restaurace Bogota.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Bogota by klidně mohla být nádražní restaurací. Je totiž opravdu na dohled od pátého nástupiště hlavního nádraží. Je ale naštěstí úplně jiná, než nádražní restaurace. Ke vchodu vedou večer hosty světla podél cesty, uvnitř bývalého skladu likusáku je útulně a čisto. A hlavně prostor. Restaurace se třemi velkými sály a salónkem pojme přes 170 hostů.

Bavit se zde dá různě, i na parketu pod velkým plátnem. „Z likusáku toho moc nenaděláte, ale tady dokázali zázrak. Restaurace působí opravdu příjemně,“ hodnotí prostředí s barevnými stěnami a dřevěnými trámy šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek a těší se na speciality z jídelního lístku.

Zatímco v písničce skupiny Lucie se uvnitř tělíčka medvídka pašuje droga z největšího města Kolumbie, brněnská restaurace Bogota totiž dokáže propašovat do žaludků svých hostů jen samé dobroty.

Například jihoamerické hovězí steaky bio kvalitě. Nabízí je tam pro velké i malé jedlíky ve dvouset a čtyřsetgramovém provedení. „Toto je opravdu nějaké argentinské nebo brazilské hovězí. Je cítit bílkovinou, je křehké. Z naší krávy bychom hovězí kýtu bez dušení asi nepožvýkali,“ potvrzuje po ochutnání pravost masa šéfkuchař Vařílek. Ke steakům nabízí Bogota omáčky, restovaná cibulová kolečka, cherry rajčátka nebo kukuřičný klas.

U druhého objednaného jídla vznikl sice při objednávce problém. Nebyla játra, ale i na gratinovaném vepřovém steaku s cibulí a nivou si šéfkuchař Vařílek nakonec pochutnal. Nejdřív se ale ptal, jestli steak připravuje kuchař z kýty nebo krkovičky. A číšník odpověděl, že podle toho, co mají v kuchyni. „Není ideální nemít v ledničce nějaký druh masa, ale aspoň to číšník přiznal a šel se zeptat,“ říká Vařílek poté, co zjišťuje, že játra nebudou vůbec a musí si počkat na odpověď, z čeho bude vepřový steak. Je ale spokojen, protože jeho steak kuchař ukrojí z kýty.

Poté, co číšník přináší objednanou pepsi colu, zjišťujeme, že bez číšník popadl v chladničce light variantu. „Měl by se nejdřív zeptat jestli chceme light. Jsou v ní umělá sladidla a ne každý je může. Ale asi vypadáme, že “lightku“ potřebujeme,“ zlehčuje další nepřesnost ze strany obsluhy Vařílek. A do třetice: protože kuchaři došla niva, přichází se číšník zeptat, zda nevadí uzený sýr. „Stát se to může, ale na jednu objednávku zde chybí trochu moc ingrediencí,“ podivuje se šéfkuchař.

Jídlo je ale výtečné. Chutné, šťavnaté s přiměřenou oblohou s čerstvým rozmarýnem. Šéfkuchař k němu nemá vůbec žádnou připomínku. „Dovedu si představit, že se sem s přáteli na pivo a hovězí steak ještě vrátím,“ uděluje restauraci pochvalu. A to ještě předtím,než ochutnal zdejší palačinky.

Přestože v jídelním lístku žádné deserty uvedeny nejsou, kuchař vzkazuje, že palačinky s džemem připraví. Asi proto, že jsou připraveny z čerstvého těsta, jsou tak dobré. Slepené meruňkovou marmeládou, polité čokoládou s kopečky šlehačky a borůvkového kompotu a hodně zacukrované. „Cukru bych snesl míň, ale na tuto klasiku českých restaurací bych se nebál pozvat ani manželku,“ opět chválí Vařílek.

Do Bogoty zve příznivce dobrého a nešizeného jídla. „A jako mají na horách horskou přirážku, tady bych připočítával přirážku za pohled na osvětlený Petrov,“ kochá pohledem na dominantu Brna při odchodu z restaurace.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

6.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ukrajinec Vladimír Švačuk u Krajského soudu v Brně. Je obžalovaný z pokusu o vraždu a těžkého ublížení na zdraví.
6

Útok mačetami u soudu: Křičel, že mi usekne hlavu, vypověděl svědek

Fotbalisté Zbrojovky v posledním podzimním utkání nejvyšší soutěže remizovali na domácím trávníku s Karvinou 1:1.
1 5

Fotbalového Jágra z Brna žene motivace. Zavadil může hrát i po čtyřicítce

Hoaxy: Lidé snáze věří fotkám, říká odborník

Brno /ANKETA/ – Nenechat se strhnout falešnými informacemi, neboli hoaxy, naučí v květnu v netradičním kurzu studenty žurnalistiky a mediálních studií brněnské Masarykovy univerzity britský odborník Alastair Reid. „V moderní době je jednodušší sdílet nepravdivé zprávy a věřit jim," vypráví.

Plány na rekonstrukci se mění. Sauny i vířivky si lidé i tak na Kraví hoře užijí

Brno – Na odpočinek v nových saunách a wellness na Kraví hoře si lidé počkají. Radní městské části Brno-střed totiž změnili plány na přestavbu budov. Skromnější přestavba ušetří městu až 50 milionů korun.

Úředníci se vrací ke starému územnímu plánu. Na chvíli

Brno – Jako vzpouru úředníků označil postup magistrátu bývalý náměstek primátora Robert Kotzian. Úředníci totiž znovu pracují na územním plánu, který začali připravovat v roce 2002. Podle současného náměstka pro oblast rozvoje města Martina Andera je to ovšem dezinterpretace normálního postupu.

Švancara na Jizerské padesátce ujel jen dva kilometry. Selhaly mu lyže

Brno – Na běžky nemá dobré vzpomínky, v neděli však na svou nechuť zapomněl. Brněnský fotbalista a známý bavič Petr Švancara společně se svým kamarádem, bývalým ligovým fotbalistou a nyní televizním komentátorem Luďkem Zelenkou, odstartovali do jubilejní Jizerské padesátky, ujeli však jen dva kilometry a pak ze slavného závodu odstoupili. „Mám rád rozhovory s běžkaři a řeknu to podobně. S Luďkem nám jednoduše selhaly lyže, promazali jsme," směje se Švancara.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies