VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Bogota: nádražní restaurace úplně jinak

Brno /TEST RESTAURACÍ/ – Me..dví..dek z Bogoty… začne si host i nevědomky broukat písničku skupiny Lucie, když zasedne ke stolu brněnské restaurace Bogota a otevře jídelní lístek se známou siluetou plyšového medvídka.

6.3.2010 2
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Bogota.Foto: DENÍK/Lubomír Stehlík

Předchozí díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Bogota by klidně mohla být nádražní restaurací. Je totiž opravdu na dohled od pátého nástupiště hlavního nádraží. Je ale naštěstí úplně jiná, než nádražní restaurace. Ke vchodu vedou večer hosty světla podél cesty, uvnitř bývalého skladu likusáku je útulně a čisto. A hlavně prostor. Restaurace se třemi velkými sály a salónkem pojme přes 170 hostů.

Bavit se zde dá různě, i na parketu pod velkým plátnem. „Z likusáku toho moc nenaděláte, ale tady dokázali zázrak. Restaurace působí opravdu příjemně,“ hodnotí prostředí s barevnými stěnami a dřevěnými trámy šéfkuchař restaurace Sharingham Jiří Vařílek a těší se na speciality z jídelního lístku.

Zatímco v písničce skupiny Lucie se uvnitř tělíčka medvídka pašuje droga z největšího města Kolumbie, brněnská restaurace Bogota totiž dokáže propašovat do žaludků svých hostů jen samé dobroty.

Například jihoamerické hovězí steaky bio kvalitě. Nabízí je tam pro velké i malé jedlíky ve dvouset a čtyřsetgramovém provedení. „Toto je opravdu nějaké argentinské nebo brazilské hovězí. Je cítit bílkovinou, je křehké. Z naší krávy bychom hovězí kýtu bez dušení asi nepožvýkali,“ potvrzuje po ochutnání pravost masa šéfkuchař Vařílek. Ke steakům nabízí Bogota omáčky, restovaná cibulová kolečka, cherry rajčátka nebo kukuřičný klas.

U druhého objednaného jídla vznikl sice při objednávce problém. Nebyla játra, ale i na gratinovaném vepřovém steaku s cibulí a nivou si šéfkuchař Vařílek nakonec pochutnal. Nejdřív se ale ptal, jestli steak připravuje kuchař z kýty nebo krkovičky. A číšník odpověděl, že podle toho, co mají v kuchyni. „Není ideální nemít v ledničce nějaký druh masa, ale aspoň to číšník přiznal a šel se zeptat,“ říká Vařílek poté, co zjišťuje, že játra nebudou vůbec a musí si počkat na odpověď, z čeho bude vepřový steak. Je ale spokojen, protože jeho steak kuchař ukrojí z kýty.

Poté, co číšník přináší objednanou pepsi colu, zjišťujeme, že bez číšník popadl v chladničce light variantu. „Měl by se nejdřív zeptat jestli chceme light. Jsou v ní umělá sladidla a ne každý je může. Ale asi vypadáme, že “lightku“ potřebujeme,“ zlehčuje další nepřesnost ze strany obsluhy Vařílek. A do třetice: protože kuchaři došla niva, přichází se číšník zeptat, zda nevadí uzený sýr. „Stát se to může, ale na jednu objednávku zde chybí trochu moc ingrediencí,“ podivuje se šéfkuchař.

Jídlo je ale výtečné. Chutné, šťavnaté s přiměřenou oblohou s čerstvým rozmarýnem. Šéfkuchař k němu nemá vůbec žádnou připomínku. „Dovedu si představit, že se sem s přáteli na pivo a hovězí steak ještě vrátím,“ uděluje restauraci pochvalu. A to ještě předtím,než ochutnal zdejší palačinky.

Přestože v jídelním lístku žádné deserty uvedeny nejsou, kuchař vzkazuje, že palačinky s džemem připraví. Asi proto, že jsou připraveny z čerstvého těsta, jsou tak dobré. Slepené meruňkovou marmeládou, polité čokoládou s kopečky šlehačky a borůvkového kompotu a hodně zacukrované. „Cukru bych snesl míň, ale na tuto klasiku českých restaurací bych se nebál pozvat ani manželku,“ opět chválí Vařílek.

Do Bogoty zve příznivce dobrého a nešizeného jídla. „A jako mají na horách horskou přirážku, tady bych připočítával přirážku za pohled na osvětlený Petrov,“ kochá pohledem na dominantu Brna při odchodu z restaurace.

Vážení čtenáři, seriál Test restaurací najdete také v tištěné podobě každou sobotu v Brněnském deníku Rovnost.

Autor: Gabriela Peringerová

6.3.2010 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dvacátý ročník Mezinárodního policejního mistrovství v jezdectví se konal v brněnské Panské Líše. Nechyběl ani doprovodný program s policejními ukázkami.
39

Koně bojovali s ohněm, vodou i davem. Na policejním mistrovství

Velká fotografie brněnského náměstka primátora Matěje Hollana se v sobotu dopoledne objevila na instalaci na Moravském náměstí. Plakát vyvěsili aktivisté z hnutí Slušní lidé.
AKTUALIZOVÁNO
9 5

Hollan jako Hitler. Aktivisté vyvěsili na maketu Německého domu fotku náměstka

Už mi není dvacet, abych lítal po republice, říká navrátilec Svoboda

Brno /ANKETA/ – Vytáhl se na západě Čech, a tak ho Kometa neváhala stáhnout z hostování zpět. Hokejový útočník Tomáš Svoboda nyní vstřebává dávky v letní přípravě brněnského týmu a chce si vybojovat stálé místo v sestavě. „Příjemný návrat. Každý, kdo mě zná, ví, že to tady mám rád," pousmál se třicetiletý křídelní forvard.

Můj soused zabiják: lidé z Bystrce Kajínka většinou vítají, cítí se i bezpečněji

Brno - Odsouzený a omilostněný dvojnásobný vrah Jiří Kajínek bydlí v brněnské Bystrci. Sousedům většinou nevadí.

Unikátní pohár Alexandra Velikého najdou lidé ve Valticích. Zapůjčil ho princ

Břeclavsko – Ve svém oboru to považuje za největší objev, jaký kdy učinil. „Myslím si, že je to i největší objev tohoto roku u nás," neskrýval nadšení umělecký historik a kurátor David Majer. Právě on přivezl do valtického zámku jedinečné umělecké dílo vytvořené ve druhé polovině čtvrtého století před naším letopočtem ve Střední Asii. Zlatý pohár, z něhož pil válečník Alexandr.

Při nehodě u Pohořelic se zranili čtyři lidé. Transportoval je vrtulník

Pohořelice - Čtyři zraněné lidi si vyžádala sobotní nehoda u Pohořelic na pomezí Brněnska a Břeclavska. Kolem poledne se srazila dvě osobní auta. Záchranáři v sobotu dopoledne také ošetřili několik lehce zraněných lidí po menších dopravních nehodách.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies