Brevi Manu? V úřední korespondenci se tato dvě slova překládají jako „přímou cestou“ či „bez okolků“. O to, aby to nebyl pojem jen pro úředníky, ale i labužníky se snaží stejnojmenná brněnská restaurace.

Zrovna přímou cestu do ní ale hosté volit nemohou. Vstup do Brevi Manu totiž není na oficiální adrese z Hilleho ulice, ale za rohem z náměstí 28. října. Je umístěná v moderně upraveném sklepení. Jen těžko se sem dostanou vozíčkáři, i maminky s kočárky, které mají v nekuřáckém salónku nachystanou dětskou židličku, nemají cestu po schodech jednoduchou.

Jídelní lístek zkoumá odborník a šéfkuchař Restaurace u královny Elišky Jiří Vařílek pozorně, ale bez nadšení. „Nic extra na jídelníčku nemají, ale snaží se hosty zaujmout,“ konstatuje Vařílek. Za dobré vychytávky mezi předkrmy a přílohami, které upoutají pozornost, označuje například smažené žampionové hlavičky plněné nivou a husími játry, pečený brambor plněný zakysanou smetanou a jarní cibulkou nebo šneky po Burgundsku na hlávkovém salátu.

Přes oběd by si určitě restaurace zasloužila ze stran majitele víc pozornosti. Stejná tři jídla na polední menu totiž nabízí celý týden. „Nedivím se, že je tu prázdno. Hosté si nemají v menu z čeho vybrat,“ konstatuje kuchař Vařílek. V prázdné restauraci nemá kuchař příliš práce, číšník ovšem jako „čekačku“ nabízí bagety s česnekovým máslem. Polévka stojí před hosty vzápětí. Česnečka s brambory, vajíčkem a dvěma přes celou lžíci extra velkými sýrovými krutony chutná i zahřeje.

Dobré, ale chuťově nijak zvláštní, jsou gratinované vepřové medailonky s chřestem. Naklepat maso, posypat jej čtyřmi druhy pepřů a zapéct se sýrem dokáže každá hospodyňka a nepotřebuje k tomu služby profesionálního kuchaře. I americké brambory jsou trochu víc opečené, než je chuťovým buňkám příjemné.

Protože hlavní jídlo je ozdobeno jen plátkem salátu, přináší číšník po objednání navíc misku čerstvé zeleniny a k dochucení nabízí dva druhy octů. S vepřovou panenkou plněnou anglickou slaninou je ale šéfkuchař Vařílek spokojen. „S panenkou to není jednoduché, když je málo udělaná, růžová a teče z ní masová šťáva, není to dobré. Když je zase moc opečená, je suchá. Tu, co mám na talíři ale kuchař připravil výborně,“ chválí přípravu masa. U dobrého masa mu nevadí ani šťáva, která je připravena z prášku. „Při dnešních hygienických předpisech to chápu,“ dodává Vařílek.

Mezi speciality podniku patří nabídka kvalitních a mnoha cenami ověnčených vín z rakouského vinařství Felsner. Brevi Manu je také jednou z mála brněnských restaurací, kde v jídelním lístku mezi deserty nabízí ovocný salát. „To oceňuji, ovoce se šlehačkou je k mání jen v lepších restauracích,“ potvrzuje Vařílek. Ochutnává zmrzlinovou misku s teplým lesním ovocem a je spokojen. „Žádný zázrak tato restaurace není, ale dovedu si představit, že se sem ještě vrátím,“ hodnotí odborník.