VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Brevi manu? Nabídka nic extra, hostům ale chutná

Brno - Přímou cestu ke stolům v restauraci Brevi manu hostům značně ztíží už samotné hledání restaurace. Vstup je za rohem.

17.1.2009 3
SDÍLEJ:

Restaurace Brevi Manu.Foto: DENÍK/Tomáš Škoda

Brevi Manu? V úřední korespondenci se tato dvě slova překládají jako „přímou cestou“ či „bez okolků“. O to, aby to nebyl pojem jen pro úředníky, ale i labužníky se snaží stejnojmenná brněnská restaurace.

Zrovna přímou cestu do ní ale hosté volit nemohou. Vstup do Brevi Manu totiž není na oficiální adrese z Hilleho ulice, ale za rohem z náměstí 28. října. Je umístěná v moderně upraveném sklepení. Jen těžko se sem dostanou vozíčkáři, i maminky s kočárky, které mají v nekuřáckém salónku nachystanou dětskou židličku, nemají cestu po schodech jednoduchou.

Jídelní lístek zkoumá odborník a šéfkuchař Restaurace u královny Elišky Jiří Vařílek pozorně, ale bez nadšení. „Nic extra na jídelníčku nemají, ale snaží se hosty zaujmout,“ konstatuje Vařílek. Za dobré vychytávky mezi předkrmy a přílohami, které upoutají pozornost, označuje například smažené žampionové hlavičky plněné nivou a husími játry, pečený brambor plněný zakysanou smetanou a jarní cibulkou nebo šneky po Burgundsku na hlávkovém salátu.

Přes oběd by si určitě restaurace zasloužila ze stran majitele víc pozornosti. Stejná tři jídla na polední menu totiž nabízí celý týden. „Nedivím se, že je tu prázdno. Hosté si nemají v menu z čeho vybrat,“ konstatuje kuchař Vařílek. V prázdné restauraci nemá kuchař příliš práce, číšník ovšem jako „čekačku“ nabízí bagety s česnekovým máslem. Polévka stojí před hosty vzápětí. Česnečka s brambory, vajíčkem a dvěma přes celou lžíci extra velkými sýrovými krutony chutná i zahřeje.

Dobré, ale chuťově nijak zvláštní, jsou gratinované vepřové medailonky s chřestem. Naklepat maso, posypat jej čtyřmi druhy pepřů a zapéct se sýrem dokáže každá hospodyňka a nepotřebuje k tomu služby profesionálního kuchaře. I americké brambory jsou trochu víc opečené, než je chuťovým buňkám příjemné.

Protože hlavní jídlo je ozdobeno jen plátkem salátu, přináší číšník po objednání navíc misku čerstvé zeleniny a k dochucení nabízí dva druhy octů. S vepřovou panenkou plněnou anglickou slaninou je ale šéfkuchař Vařílek spokojen. „S panenkou to není jednoduché, když je málo udělaná, růžová a teče z ní masová šťáva, není to dobré. Když je zase moc opečená, je suchá. Tu, co mám na talíři ale kuchař připravil výborně,“ chválí přípravu masa. U dobrého masa mu nevadí ani šťáva, která je připravena z prášku. „Při dnešních hygienických předpisech to chápu,“ dodává Vařílek.

Mezi speciality podniku patří nabídka kvalitních a mnoha cenami ověnčených vín z rakouského vinařství Felsner. Brevi Manu je také jednou z mála brněnských restaurací, kde v jídelním lístku mezi deserty nabízí ovocný salát. „To oceňuji, ovoce se šlehačkou je k mání jen v lepších restauracích,“ potvrzuje Vařílek. Ochutnává zmrzlinovou misku s teplým lesním ovocem a je spokojen. „Žádný zázrak tato restaurace není, ale dovedu si představit, že se sem ještě vrátím,“ hodnotí odborník.

Autor: Gabriela Peringerová

17.1.2009 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrea Ungerová.

Pomohla mi odhodlanost, věří úspěšná žena

Zahájení plavební sezony na Brněnské přehradě 2017.
1 42

Parníky obsadily přehradu. Provázely je fanfáry, tleskot i troubení

Hnojte popelem

Topíte dřevem? Nebo máte doma krb jen tak pro příjemný pocit? Kam dáváte popel? Pokud ho vyhazujete, připravujete se o jedno z nejlepších hnojiv světa.

Oslavy prvního máje? Místo rvaček proti pochodu zatančí

Brno – Místo rvačkami a křikem se letos brněnští antifašisté rozhodli oslavit první máj divadlem, hudbou a nebo tancem. Každoroční protestní akci, při které většinou došlo i na potyčky, iniciativa Brno blokuje nazvala Kdo si hraje, nehajluje. „Důležitější než zablokovat pochod neonacistů, je každodenní boj proti plíživé fašizaci společnosti. Proto jsme se rozhodli dát možnost kreativnímu vyjádření těch, kteří s extremismem bojují," vysvětlil mluvčí iniciativy Václav Pecl.

Začnou stavět dvoupatrovou halu u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici

Brno - Dvě tělocvičny a v patře nad nimi učebny vzniknou na místě současné tělocvičny u základní školy v žabovřeské Sirotkově ulici. „Práce na hale začnou v nejbližší době a dokončíme je v březnu příštího roku," uvedl v pondělí tamní místostarosta Filip Leder.

Z titulu Komety jsem měl plný facebook celý týden, usmívá se Kempný

České Budějovice, Brno /ROZHOVOR/ – Za čtyřicet dní odehrál jen čtyři utkání. Dvě v závěru základní části NHL, jedno v play-off a ve čtvrtek opět oblékl reprezentační dres. Obránce Michal Kempný má velkou chuť, v závěru letošní sezony v Chicagu Blackhawks příliš prostoru nedostal, teď se těší na mistrovství světa. „Po dlouhé době zase v nároďáku a před českým publikem, o to víc jsem rád, že jsme vyhráli," vrací se šestadvacetiletý bývalý bek Komety k výhře 3:2 nad Finy v Českých Budějovicích. V sobotu nastoupí proti Švédům.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies