V I. simulačním centru virtuální chirurgie na I. chirurgické klinice Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně mají k dispozici dva boxové a dva virtuální simulátory pro laparoskopické operace Lap Mentor. „V roce 2013 pořídila Lékařská fakulta Masarykovy univerzity pro studenty virtuální simulátory. Proto si mohou vyzkoušet laparoskopické operace, k nimž v minulosti mohli jen zaškolení chirurgové," vysvětlil Zdeněk Chovanec. Je chirurg I. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny a medikům tuto metodu přibližuje.

Jeden z hlavních rozdílů je ten, že virtuální simulátor dokáže navodit prostředí, které se věrně podobá skutečné operaci. Tomu odpovídá i rozdíl v ceně simulátorů.

Boxové stojí řádově desítky tisíc korun, virtuální miliony. Právě vysoká cena je jeden z důvodů, proč je jich v České republice jen několik.

Podle Chovance je na simulátoru nejcennější program navozující prostředí skutečné operace. Zařízení je složené z počítače, monitoru a pracovní konzole.

Simulaci lze zjednodušeně přirovnat k počítačové hře. „Když se operace nezdaří, můžete se vrátit o krok zpět nebo spustit celou simulaci znovu krok po kroku. Takovou možnost už na operačním sále chirurg nedostane," popsal klady tohoto přístroje lékař Chovanec.

Některé programy, které jsou v simulátoru nahrané, jako videohra skutečně vypadají. Studenti začínají nácvikem obsluhy kamery, kdy se jen jednou rukou snaží na obrazovce vyhledat a zasáhnout červenou kuličku. Počítač vyhodnocuje jejich dovednosti, jako prostorovou orientaci nebo rychlost a přesnost pohybu kamery. „Neměl jsem nejlepší výsledek, ale příště budu určitě lepší," tvrdil student Michal Kováč, který si přístroj vyzkoušel poprvé.

Hledáním červené kuličky pomocí kamery nebo přesunováním čtverečků se studenti zdokonalují v jemných pohybech. Mohou si vyzkoušet i simulaci operace jednotlivých orgánů. „Máme zde operace červovitého výběžku slepého střeva, lidově slepáku, operace střev, žlučníku a plic," vyjmenoval chirurg.

Dodal, že existuje možnost koupit také programy operací dalších orgánů, které lze operovat laparoskopicky.

Ročně se na simulátoru učí sto dvacet studentů medicíny. „Simulační centrum slouží českým a anglickým studentům. Zdokonalovat v jemných pohybech se však chodí i mladí chirurgové, kteří ještě nemají s touto technikou operací tolik zkušeností," upozornil Chovanec.

HANA DRAHOKOUPILOVÁ