VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Café de Funes by obstálo i u degustátora Duchemina

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Na výborné francouzské speciality dohlíží v Brně obrazy představitele slavného četníka

20.2.2011 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Restaurace Café de Funès v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Milovníci grimas francouzského komika Louise de Funèse mají v Brně novou příležitost vychutnat si svého oblíbence. V Café de Funès v brněnské ulici Úvoz. Stejně výtečná, jako je herectví slavného četníka Cruchota ze Saint Tropez, jsou i jídla připravená podle zvyků francouzské kuchyně v nové brněnské restauraci.

Kdyby tam de Funès hodnotil jídla coby degustátor Duchemin z filmu Křidýlko nebo stehýnko, musel by udělit samé jedničky. V dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací to udělal i šéfkuchař Moravské chalupy Jiří Vařílek. Interiér restaurace se Vařílkovi líbí. „Kombinace klenutých stropů, cihlových zdí a smetanové s hnědou barvou mě baví,“ říká šéfkuchař.

Přemýšlí nad jídelním lístkem, který nabízí francouzské pohankové placky, špaldové palačinky nebo třeba speciality od paní velitelové. Na jeho výběr dohlíží de Funès v baretu, četnické čepici nebo zástěře. Výzdobu restaurace mají na svědomí studentky umělecké školy. „Jídelní lístek není obsáhlý, ale nabízí úplně něco jiného než klasické české restaurace. Proto se z něj dobře vybírá,“ pokyvuje.

Restaurace nabízí jedno polední menu, přesto je v době oběda prázdná. Na objednané jídlo proto tým Brněnského deníku Rovnost nečeká. Vařílek ochutnává tradiční francouzské špaldové placky Galettes, ke kterým si nechal připravit kuřecí medailonky na zelených fazolkách. Placky pečené na suché pánvi, které vaří hlavně v okolí francouzského města Bretaň, jsou v podání tamního kuchaře fantastické. „Pohanka je smíchaná s kořením, takže má chuť. Maso je šťavnaté a fazolky opečené akorát,“ chválí Vařílek.

V šedém únorovém dni je druhé jídlo – domácí ratatouille paní velitelové – milým připomenutím toho, že i letos jaro určitě přijde. Talíř hraje zelenou, červenou a žlutou barvou. Na velký čerstvý list kapusty připravil kuchař vynikající zeleninové ragú z paprik, cukety, cibule, mrkve a rajčat. Zelenina není podle Vařílka ani rozvařená, ani tvrdá. „To oceňuji, to musí kuchař umět,“ říká.

Vysvědčení brněnské restaurace Café de Funes.

Za dezert volí odborník francouzské palačinky ze špaldové mouky. Na přípravu tenkých, roztíraných palačinek Crepes je potřeba speciální přístroj. Palačinka se pak několikrát přehne a dozdobí čokoládou, sirupy nebo ovocem. Za ochutnání stojí varianta se svařeným sirupem z pomeranče, karamelu a skořice.

V Café de Funès hledí nejen na kvalitu jídla, ale i servis a pohodu hostů. K čaji třeba servírují plátek citronu založený ve speciálním vymačkávači, ke kávě zase skleničku vody. A když při odchodu z čisté toalety zůstane hostovi v rukou klika, vedoucí rychle přibíhá se šroubováky, omlouvá se a kliku spravuje. „To je jako doma. Drobné opravy většinou mužům tak rychle nejdou,“ směje se Vařílek.

Restauraci přeje, aby si do ní našli hosté cestu. „Je oživením mezi brněnskými meníčkovými podniky,“ dodává šéfkuchař, který vařil českému i dalším evropským prezidentům.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
20.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Hledaný Jiří Vlašič.
1

Muž na ubytovně napadl recepční a zmizel. Policisté žádají o pomoc při hledání

Bydlení. Ilustrační foto.
14

Byty pro chudé v Brně: Projekt je překvapivě úspěšný, hodnotí opozice

AKTUALIZOVÁNO

Vztek fanoušků Komety. Za lístek zaplatí o 280 korun víc než příznivci Hradce

Hradec Králové, Brno – Sektory dvou fanouškovských táborů ve Fortuna Areně dělí jen pár metrů, fanoušci brněnské Komety si však zaplatí za vstupenku o 280 korun víc. Brňané v semifinále hokejové play-off extraligy, které startuje ve středu a ve čtvrtek v Hradci Králové, dají za lístek 450 korun, domácí fandové jen 170. „Ceny do sektoru hostí jsme nastavili ve stejné výši, jako budou mít naši fanoušci na stání v Brně," potvrdil generální manažer Hradce Králové Aleš Kmoníček.

Papež i Lazar. V jediném představení ztvární herec Schwab neuvěřitelných 25 rolí

Brno - Pětadvacet rolí sám, bez rekvizit a kostýmů. Osmatřicetiletý rodák z Brna Radim Schwab zahrál v Brně unikátní představení Mistero Buffo. Uvedli ho minulý týden v Divadle Husa na provázku. „Byla to velká výzva a nesmírně moc jsem se na tom představení naučil. Je to geniální dílo," říká o monodramatu z pera nositele Nobelovy ceny za literaturu Daria Foa.

SOUTĚŽ: Ve hře jsou lístky na zápas Zbrojovky proti Dukle Praha

Brno – Soutěžte s Deníkem Rovnost o vstupenky na domácí zápasy fotbalové Zbrojovky Brno v sezoně 2016/2017!

AKTUALIZOVÁNO

Ignis Brunensis: přibude jeden ohňostroj, povinnou skladbou bude Bugatti step

Brno /ANKETA/ – Sedmkrát se letos rozzáří nebe nad Brnem různobarevnými ohňostroji. Na přelomu května a června se i letos uskuteční festival ohňostrojů Ignis Brunensis. Letošní ročník je jubilejní, dvacátý. Pořadatelé proto připravili na přehradě letos až pět ohňostrojných show. Nově tam bude v době přehlídky i hudební festival.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies