VYBERTE SI REGION

Café de Funes by obstálo i u degustátora Duchemina

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Na výborné francouzské speciality dohlíží v Brně obrazy představitele slavného četníka

20.2.2011 3
SDÍLEJ:

Restaurace Café de Funès v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Milovníci grimas francouzského komika Louise de Funèse mají v Brně novou příležitost vychutnat si svého oblíbence. V Café de Funès v brněnské ulici Úvoz. Stejně výtečná, jako je herectví slavného četníka Cruchota ze Saint Tropez, jsou i jídla připravená podle zvyků francouzské kuchyně v nové brněnské restauraci.

Kdyby tam de Funès hodnotil jídla coby degustátor Duchemin z filmu Křidýlko nebo stehýnko, musel by udělit samé jedničky. V dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací to udělal i šéfkuchař Moravské chalupy Jiří Vařílek. Interiér restaurace se Vařílkovi líbí. „Kombinace klenutých stropů, cihlových zdí a smetanové s hnědou barvou mě baví,“ říká šéfkuchař.

Přemýšlí nad jídelním lístkem, který nabízí francouzské pohankové placky, špaldové palačinky nebo třeba speciality od paní velitelové. Na jeho výběr dohlíží de Funès v baretu, četnické čepici nebo zástěře. Výzdobu restaurace mají na svědomí studentky umělecké školy. „Jídelní lístek není obsáhlý, ale nabízí úplně něco jiného než klasické české restaurace. Proto se z něj dobře vybírá,“ pokyvuje.

Restaurace nabízí jedno polední menu, přesto je v době oběda prázdná. Na objednané jídlo proto tým Brněnského deníku Rovnost nečeká. Vařílek ochutnává tradiční francouzské špaldové placky Galettes, ke kterým si nechal připravit kuřecí medailonky na zelených fazolkách. Placky pečené na suché pánvi, které vaří hlavně v okolí francouzského města Bretaň, jsou v podání tamního kuchaře fantastické. „Pohanka je smíchaná s kořením, takže má chuť. Maso je šťavnaté a fazolky opečené akorát,“ chválí Vařílek.

V šedém únorovém dni je druhé jídlo – domácí ratatouille paní velitelové – milým připomenutím toho, že i letos jaro určitě přijde. Talíř hraje zelenou, červenou a žlutou barvou. Na velký čerstvý list kapusty připravil kuchař vynikající zeleninové ragú z paprik, cukety, cibule, mrkve a rajčat. Zelenina není podle Vařílka ani rozvařená, ani tvrdá. „To oceňuji, to musí kuchař umět,“ říká.

Vysvědčení brněnské restaurace Café de Funes.

Za dezert volí odborník francouzské palačinky ze špaldové mouky. Na přípravu tenkých, roztíraných palačinek Crepes je potřeba speciální přístroj. Palačinka se pak několikrát přehne a dozdobí čokoládou, sirupy nebo ovocem. Za ochutnání stojí varianta se svařeným sirupem z pomeranče, karamelu a skořice.

V Café de Funès hledí nejen na kvalitu jídla, ale i servis a pohodu hostů. K čaji třeba servírují plátek citronu založený ve speciálním vymačkávači, ke kávě zase skleničku vody. A když při odchodu z čisté toalety zůstane hostovi v rukou klika, vedoucí rychle přibíhá se šroubováky, omlouvá se a kliku spravuje. „To je jako doma. Drobné opravy většinou mužům tak rychle nejdou,“ směje se Vařílek.

Restauraci přeje, aby si do ní našli hosté cestu. „Je oživením mezi brněnskými meníčkovými podniky,“ dodává šéfkuchař, který vařil českému i dalším evropským prezidentům.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
20.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

Z okolí hlavního nádraží mizí zápach moči, žvýkačky a nedopalky

Brno – Stovky nedopalků a žvýkaček, které ještě minulý týden zdobily okolí hlavního vlakového nádraží v Brně, mizí. Město a městská část od prvního prosince spustily nový systém nepřetržitého úklidu. Ve středu jej politici kontrolovali.Podle Iva Rubeše ze společnosti Ave cz odpadové hospodářství je na úklidu nejtěžší hlavně množství odpadu. „Na takových místech totiž jen přibývá, nemůže se přestat ani na chvíli," sdělil.

Fenomén Ondra: Lezení na OH? Mám z toho strach, je to trochu paskvil

Praha, Brno /ROZHOVOR/ - Není to až tak dávno, co o něm věděl jen úzký okruh lezeckých nadšenců. A vida když v pondělí uspořádal tiskovku po návratu z úspěšné mise Dawn Wall (v kalifornských Yosemitech vylezl za rekordních osm dní nejtěžší stěnu světa v proslulém masivu El Capitan), tísnil se na ní solidní hrozen novinářů a několik televizních štábů. Z brněnského sportovního lezce Adama Ondry je definitivně hvězda tuzemského sportu.

Ministr Jurečka odvolal ředitele Povodí Moravy. Nebyl spokojen s jeho vedením

Brno, Praha – Ministr zemědělství Marian Jurečka ve středu odvolal generálního ředitele státního podniku Povodí Moravy Jana Hodovského. Ministr podle všeho nebyl spokojený s výsledky jeho práce. „Generální ředitel nedokázal čerpat finanční limity pro Povodí Moravy ze státního rozpočtu, časté byly chyby v zakázkách a často se střídali také ředitelé na klíčových postech podniku," nastínila důvody odvolání mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies