VYBERTE SI REGION

Café de Funes by obstálo i u degustátora Duchemina

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Na výborné francouzské speciality dohlíží v Brně obrazy představitele slavného četníka

20.2.2011 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií
Restaurace Café de Funès v Brně.

Restaurace Café de Funès v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Milovníci grimas francouzského komika Louise de Funèse mají v Brně novou příležitost vychutnat si svého oblíbence. V Café de Funès v brněnské ulici Úvoz. Stejně výtečná, jako je herectví slavného četníka Cruchota ze Saint Tropez, jsou i jídla připravená podle zvyků francouzské kuchyně v nové brněnské restauraci.

Kdyby tam de Funès hodnotil jídla coby degustátor Duchemin z filmu Křidýlko nebo stehýnko, musel by udělit samé jedničky. V dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací to udělal i šéfkuchař Moravské chalupy Jiří Vařílek. Interiér restaurace se Vařílkovi líbí. „Kombinace klenutých stropů, cihlových zdí a smetanové s hnědou barvou mě baví,“ říká šéfkuchař.

Přemýšlí nad jídelním lístkem, který nabízí francouzské pohankové placky, špaldové palačinky nebo třeba speciality od paní velitelové. Na jeho výběr dohlíží de Funès v baretu, četnické čepici nebo zástěře. Výzdobu restaurace mají na svědomí studentky umělecké školy. „Jídelní lístek není obsáhlý, ale nabízí úplně něco jiného než klasické české restaurace. Proto se z něj dobře vybírá,“ pokyvuje.

Restaurace nabízí jedno polední menu, přesto je v době oběda prázdná. Na objednané jídlo proto tým Brněnského deníku Rovnost nečeká. Vařílek ochutnává tradiční francouzské špaldové placky Galettes, ke kterým si nechal připravit kuřecí medailonky na zelených fazolkách. Placky pečené na suché pánvi, které vaří hlavně v okolí francouzského města Bretaň, jsou v podání tamního kuchaře fantastické. „Pohanka je smíchaná s kořením, takže má chuť. Maso je šťavnaté a fazolky opečené akorát,“ chválí Vařílek.

V šedém únorovém dni je druhé jídlo – domácí ratatouille paní velitelové – milým připomenutím toho, že i letos jaro určitě přijde. Talíř hraje zelenou, červenou a žlutou barvou. Na velký čerstvý list kapusty připravil kuchař vynikající zeleninové ragú z paprik, cukety, cibule, mrkve a rajčat. Zelenina není podle Vařílka ani rozvařená, ani tvrdá. „To oceňuji, to musí kuchař umět,“ říká.

Vysvědčení brněnské restaurace Café de Funes.

Za dezert volí odborník francouzské palačinky ze špaldové mouky. Na přípravu tenkých, roztíraných palačinek Crepes je potřeba speciální přístroj. Palačinka se pak několikrát přehne a dozdobí čokoládou, sirupy nebo ovocem. Za ochutnání stojí varianta se svařeným sirupem z pomeranče, karamelu a skořice.

V Café de Funès hledí nejen na kvalitu jídla, ale i servis a pohodu hostů. K čaji třeba servírují plátek citronu založený ve speciálním vymačkávači, ke kávě zase skleničku vody. A když při odchodu z čisté toalety zůstane hostovi v rukou klika, vedoucí rychle přibíhá se šroubováky, omlouvá se a kliku spravuje. „To je jako doma. Drobné opravy většinou mužům tak rychle nejdou,“ směje se Vařílek.

Restauraci přeje, aby si do ní našli hosté cestu. „Je oživením mezi brněnskými meníčkovými podniky,“ dodává šéfkuchař, který vařil českému i dalším evropským prezidentům.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
20.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Budovu Česká televize v brněnské Běhounské ulici vydražili za 81 milionů korun, víc než dvojnásobek vyvolávací ceny. Ilustrační foto.

Studio České televize v Běhounské ulici nahradí kavárna, restaurace a kanceláře

Ilustrační foto

Poraněné dítě: silnici mezi Rosicemi a Říčany uzavřela ledovka a nehoda

Odvážná čísla akrobacie? V nové show Grandhotel Hong Kong

Brno – Dívka zpodobňující hada, šokující akrobacie na rukou. A také žongléři s obrovskými vázami či kouzlení. Tato a další čísla jsou součástí pitoreskního Grandhotelu Hong Kong – představení, které v úterý v Brně premiérově uvede Čínský národní cirkus.

AKTUALIZOVÁNO

Za pokus o vraždu družky nožem dostal 12 let. Bodla se sama, tvrdí stále

Brno – S trestem dvanáct let vězení za pokus o vraždu odcházel v úterý od Krajského soudu v Brně Josef Švancara. Byl odsouzený za to, že loni v červenci ve svém domě v obci na Znojemsku bodl družku do hrudi. „O ničem nevím, musela si to udělat sama," hájil se u soudu. Po vynesení rozsudku se muž na místě odvolal.

Vyrábí techniku pro biology. Jihomoravským podnikatelem roku je Martin Trtílek

Brno, jižní Morava – Biopaliva, léčiva z řas nebo fotosyntézu zkoumají odborníci na přístrojích drásovské firmy Photon Systems Instruments. Jejího ředitele v úterý ocenila porota krajského kola mezinárodní soutěže Podnikatel roku. Martin Trtílek se ale nacházel pracovně v zahraničí a cenu za něj převzal jeho zástupce Zdeněk Uhlíř. „Naše firma se věnuje výzkumu a vývoji přístrojů pro bádání v oblastech biologie, fyziky a fyziologie rostlin," přiblížil Uhlíř.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies