VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Café de Funes by obstálo i u degustátora Duchemina

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Na výborné francouzské speciality dohlíží v Brně obrazy představitele slavného četníka

20.2.2011 3
SDÍLEJ:
Fotogalerie
9 fotografií

Restaurace Café de Funès v Brně.Foto: DENÍK/Attila Racek

Další díly seriálu Test restaurací najdete ZDE

Milovníci grimas francouzského komika Louise de Funèse mají v Brně novou příležitost vychutnat si svého oblíbence. V Café de Funès v brněnské ulici Úvoz. Stejně výtečná, jako je herectví slavného četníka Cruchota ze Saint Tropez, jsou i jídla připravená podle zvyků francouzské kuchyně v nové brněnské restauraci.

Kdyby tam de Funès hodnotil jídla coby degustátor Duchemin z filmu Křidýlko nebo stehýnko, musel by udělit samé jedničky. V dalším díle seriálu Brněnského deníku Rovnost Test restaurací to udělal i šéfkuchař Moravské chalupy Jiří Vařílek. Interiér restaurace se Vařílkovi líbí. „Kombinace klenutých stropů, cihlových zdí a smetanové s hnědou barvou mě baví,“ říká šéfkuchař.

Přemýšlí nad jídelním lístkem, který nabízí francouzské pohankové placky, špaldové palačinky nebo třeba speciality od paní velitelové. Na jeho výběr dohlíží de Funès v baretu, četnické čepici nebo zástěře. Výzdobu restaurace mají na svědomí studentky umělecké školy. „Jídelní lístek není obsáhlý, ale nabízí úplně něco jiného než klasické české restaurace. Proto se z něj dobře vybírá,“ pokyvuje.

Restaurace nabízí jedno polední menu, přesto je v době oběda prázdná. Na objednané jídlo proto tým Brněnského deníku Rovnost nečeká. Vařílek ochutnává tradiční francouzské špaldové placky Galettes, ke kterým si nechal připravit kuřecí medailonky na zelených fazolkách. Placky pečené na suché pánvi, které vaří hlavně v okolí francouzského města Bretaň, jsou v podání tamního kuchaře fantastické. „Pohanka je smíchaná s kořením, takže má chuť. Maso je šťavnaté a fazolky opečené akorát,“ chválí Vařílek.

V šedém únorovém dni je druhé jídlo – domácí ratatouille paní velitelové – milým připomenutím toho, že i letos jaro určitě přijde. Talíř hraje zelenou, červenou a žlutou barvou. Na velký čerstvý list kapusty připravil kuchař vynikající zeleninové ragú z paprik, cukety, cibule, mrkve a rajčat. Zelenina není podle Vařílka ani rozvařená, ani tvrdá. „To oceňuji, to musí kuchař umět,“ říká.

Vysvědčení brněnské restaurace Café de Funes.

Za dezert volí odborník francouzské palačinky ze špaldové mouky. Na přípravu tenkých, roztíraných palačinek Crepes je potřeba speciální přístroj. Palačinka se pak několikrát přehne a dozdobí čokoládou, sirupy nebo ovocem. Za ochutnání stojí varianta se svařeným sirupem z pomeranče, karamelu a skořice.

V Café de Funès hledí nejen na kvalitu jídla, ale i servis a pohodu hostů. K čaji třeba servírují plátek citronu založený ve speciálním vymačkávači, ke kávě zase skleničku vody. A když při odchodu z čisté toalety zůstane hostovi v rukou klika, vedoucí rychle přibíhá se šroubováky, omlouvá se a kliku spravuje. „To je jako doma. Drobné opravy většinou mužům tak rychle nejdou,“ směje se Vařílek.

Restauraci přeje, aby si do ní našli hosté cestu. „Je oživením mezi brněnskými meníčkovými podniky,“ dodává šéfkuchař, který vařil českému i dalším evropským prezidentům.

Autor: Gabriela Peringerová

Místo události:
20.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:
Rudy Kovanda a Franta Kocourek (vpravo).

Lamželezo i Boris Tyger. Před 70 lety se narodil silák a bavič Franta Kocourek

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME
11

Brněnské krematorium prohlásila vláda památkou. Ovlivní to opravy, tvrdí ředitel

Podnikatel Zadeh zůstane ve vazbě, soud stížnost zamítl

Brno – Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh obžalovaný z daňových úniků zůstane ve vazbě, Krajský soud v Brně stížnost proti ní zamítl. Zadehovi právníci se proto obrátí na Ústavní soud. V pondělí o tom informovala Zadehova obhájkyně Alena Kojzarová. Zadeh je od začátku prosince ve vazbě kvůli údajnému ovlivňování svědka.

AKTUALIZOVÁNO

Změny v Uměleckoprůmyslovém muzeu. Stálá expozice se zavře skoro na dva roky

Brno – Užité umění brzy v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Brně vystřídá design. Kvůli radikální přeměně interiérů i koncepce sbírek se budova pro návštěvníky letos v létě částečně uzavře. Po otevření se bude jmenovat Muzeum designu.

DOTYK.CZ

Chystá se bič na soukromé lékaře

Soukromých ambulancí je jako hub po dešti. Zbytečně prodražují výdaje pojišťoven, tvrdí ministerstvo zdravotnictví. Očaři, plicaři nebo ortopedové totiž často pracují „dvoukolejně" – kromě soukromé ambulance mají i úvazek v nemocnici. Podle vedení resortu si odtud „vyzobávají" nejlukrativnější pacienty. To zarazíme, plánuje poradce ministra Roman Prymula.

Požár hal s matracemi v Černovicích: výše škody narostla na 127 milionů

Brno – Vyšetřovatelé podstatně zvýšili odhad škody po zářijovém požáru hal na výrobu matrací v Brně-Černovicích, a to na více než 127 milionů korun. Podle prvotních odhadů šlo o třicet milionů, následně o několik desítek milionů. "Příčina je stále v šetření," uvedl v pondělí mluvčí krajských hasičů Jaroslav Mikoška. Firma stále nevyrábí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies