VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Camel: kdo ochutná jídlo, rád se tam vrátí

Brno - Přehledný jídelní lístek pivnicového typu je plný chuťovek a specialit. Jehněčí kýta šéfkuchaři Ševčíkovi chutnala, okrájel ji až ke kosti.

9.1.2010 4
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Camel.Foto: DENÍK/Attila Racek

Široké dřevěné dveře v domě za křižovatkou na Mojmírově náměstí v Králově Poli lze bez povšimnutí minout. Kdo ale jednou ochutná jídla z restaurace Camel, musí se sem rád a často vracet.

„Je to přesně typ restaurace, která mi z paměti nevypadne a rád sem na jídlo přivedu rodinu,“ říká šéfkuchař Ivo Ševčík, který od Nového roku šéfuje kuchyni ve stejné restauraci jako loni, ale s novým názvem – Bruna Antiqua.

Sloupy i stříšky

Prostředím patří Camel k typu restaurace, která kombinuje styl venkovské chalupy a anglického pubu. Nechybějí dřevěné sloupy, rákosový strop a stříšky se šindely. Naopak v jídelním lístku nic nekombinuje, drží pivnicovou linii a nabízí zajímavé speciality. „Jídelní lístek je dobře udělaný. Stačí kouknout a hned vím, co si objednám,“ chválí přehlednost Ševčík.

Vynechává předkrm, protože chuťovky k pivu jako utopenec nebo sýrové koule ho nelákají. Objednává polévky: hovězí vývar s knedlíčky a cibulačku. Tu kuchař připravil také z hovězího vývaru.

„Je domácí, žádný prášek. Výborná polévka, s dobrou klobáskou. Sýrové krutony jsem dostal zvlášť, takže se v polévce nerozmočily,“ vypočítává klady Ševčík. I na velikosti játrových knedlíčků je vidět, že jsou domácí. Polévku však Ševčík doporučuje podávat místo v hrnku v nižší misce. „Než donesu lžíci k ústům, polovinu vyliji,“ usmívá se a dodává, že za to nemůže stařecký třes.

V době obědů a vydávání poledních menu se na hlavní jídlo čeká půl hodiny. Za chuť jehněčí kýty ale podle Ševčíka čekání stojí. Maso je připravené přesně podle hostova přání – krvavé až syrové, dobře dochucené česnekem a solí. Jako přílohu k jehněčímu vybral kuchař klasické fazole se slaninou. Jinak velmi příjemná číšnice však při objednání tvrdí, že k jehněčímu přinese zelené fazolové lusky. „Obsluha s kuchařem by si spolu měli sjednotit informace o jídle,“ upozorňuje Ševčík a svou jehněčí kýtu okrajuje až ke kosti. „Je to škoda nechat, chutná mi,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Mezi speciality restaurace Camel patří kuřecí maso se žampiony a smetanou, podávané v opečených bramborových miskách. Nevšedně podávaná příloha – vydlabané fritované půlky brambor – přitáhne pozornost mnoha hostů. A dělají dobře. Chutným jídlem nepohrdne ani fajnšmekr. Protože kuchař skládá jídlo na keramické talíře z hlíny, Ševčík je doporučuje ještě předtím nahřát.

Brněnská restaurace Camel.

Pivo s dortem?

Na deserty v Camelu trochu zapomínají, kromě poháru tam nabízejí jen palačinky. Šéfkuchař Ševčík to ale omlouvá. „Co chcete v pivnici nabízet za deserty? Dort si nikdo k pivu nedá,“ tvrdí.

Úzkou nabídku však nahrazuje velikost porce. „To je snad desert pro čtyři lidi,“ komentuje talíř plný palačinek s marmeládou, ovocem a zmrzlinou Ševčík. Chuťově jsou podle šéfkuchaře v pořádku, takže nad plným talířem tvrdí: „Lepší jedny čerstvé palačinky než kupované tiramisu.“

Nenápadnou restauraci Camel doporučuje. I kvůli ceně za kompletní oběd pro dva, která nepřesáhla pět set korun. „Rád se sem vrátím. Do příjemného prostředí a na dobré jídlo,“ slibuje Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

9.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Útočník brněnské Komety Jan Káňa.

Káňa: V ruce jsem měl dva měsíce dráty

Ilustrační foto

Kvůli horku v kraji lekly tisíce ryb

AKTUALIZOVÁNO

Tři obdržené góly za šest minut. Zbrojovku stáhl výprask na dno tabulky

Olomouc, Brno – Už po čtrnácti minutách se pro fotbalisty Zbrojovky stala vidina bodového zisku na stadionu Olomouce prakticky utopickou záležitostí. Právě po tomto časovém úseku totiž Brňané prohrávali na hřišti prvoligového nováčka 0:3. Se stavem do konce utkání nepohnuli a po čtvrtém kole soutěže zůstávají na zisku jediného bodu.

V ulicích se objeví další básně o Brně. Nejsložitější je umísťování v centru

Brno – Co mají společného Cejl, Petrov, Obilní trh a hlavní nádraží? Všechna tato místa inspirovala básníky. Brněnské lokality opředené verši mapuje webový projekt Brno poetické. Do konce prázdnin přibude osm básní přímo v ulicích.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Sexuálně se uspokojoval u Brněnské přehrady. Při onanování ho viděly i děti

Brno – Kvůli sexuálnímu uspokojování na veřejnosti vyjížděla v pátek odpoledne hlídka brněnských strážníků. Na pláži u Brněnské přehrady onanoval čtyřiatřicetiletý cizinec.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení