VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Camel: kdo ochutná jídlo, rád se tam vrátí

Brno - Přehledný jídelní lístek pivnicového typu je plný chuťovek a specialit. Jehněčí kýta šéfkuchaři Ševčíkovi chutnala, okrájel ji až ke kosti.

9.1.2010 4
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Camel.Foto: DENÍK/Attila Racek

Široké dřevěné dveře v domě za křižovatkou na Mojmírově náměstí v Králově Poli lze bez povšimnutí minout. Kdo ale jednou ochutná jídla z restaurace Camel, musí se sem rád a často vracet.

„Je to přesně typ restaurace, která mi z paměti nevypadne a rád sem na jídlo přivedu rodinu,“ říká šéfkuchař Ivo Ševčík, který od Nového roku šéfuje kuchyni ve stejné restauraci jako loni, ale s novým názvem – Bruna Antiqua.

Sloupy i stříšky

Prostředím patří Camel k typu restaurace, která kombinuje styl venkovské chalupy a anglického pubu. Nechybějí dřevěné sloupy, rákosový strop a stříšky se šindely. Naopak v jídelním lístku nic nekombinuje, drží pivnicovou linii a nabízí zajímavé speciality. „Jídelní lístek je dobře udělaný. Stačí kouknout a hned vím, co si objednám,“ chválí přehlednost Ševčík.

Vynechává předkrm, protože chuťovky k pivu jako utopenec nebo sýrové koule ho nelákají. Objednává polévky: hovězí vývar s knedlíčky a cibulačku. Tu kuchař připravil také z hovězího vývaru.

„Je domácí, žádný prášek. Výborná polévka, s dobrou klobáskou. Sýrové krutony jsem dostal zvlášť, takže se v polévce nerozmočily,“ vypočítává klady Ševčík. I na velikosti játrových knedlíčků je vidět, že jsou domácí. Polévku však Ševčík doporučuje podávat místo v hrnku v nižší misce. „Než donesu lžíci k ústům, polovinu vyliji,“ usmívá se a dodává, že za to nemůže stařecký třes.

V době obědů a vydávání poledních menu se na hlavní jídlo čeká půl hodiny. Za chuť jehněčí kýty ale podle Ševčíka čekání stojí. Maso je připravené přesně podle hostova přání – krvavé až syrové, dobře dochucené česnekem a solí. Jako přílohu k jehněčímu vybral kuchař klasické fazole se slaninou. Jinak velmi příjemná číšnice však při objednání tvrdí, že k jehněčímu přinese zelené fazolové lusky. „Obsluha s kuchařem by si spolu měli sjednotit informace o jídle,“ upozorňuje Ševčík a svou jehněčí kýtu okrajuje až ke kosti. „Je to škoda nechat, chutná mi,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Mezi speciality restaurace Camel patří kuřecí maso se žampiony a smetanou, podávané v opečených bramborových miskách. Nevšedně podávaná příloha – vydlabané fritované půlky brambor – přitáhne pozornost mnoha hostů. A dělají dobře. Chutným jídlem nepohrdne ani fajnšmekr. Protože kuchař skládá jídlo na keramické talíře z hlíny, Ševčík je doporučuje ještě předtím nahřát.

Brněnská restaurace Camel.

Pivo s dortem?

Na deserty v Camelu trochu zapomínají, kromě poháru tam nabízejí jen palačinky. Šéfkuchař Ševčík to ale omlouvá. „Co chcete v pivnici nabízet za deserty? Dort si nikdo k pivu nedá,“ tvrdí.

Úzkou nabídku však nahrazuje velikost porce. „To je snad desert pro čtyři lidi,“ komentuje talíř plný palačinek s marmeládou, ovocem a zmrzlinou Ševčík. Chuťově jsou podle šéfkuchaře v pořádku, takže nad plným talířem tvrdí: „Lepší jedny čerstvé palačinky než kupované tiramisu.“

Nenápadnou restauraci Camel doporučuje. I kvůli ceně za kompletní oběd pro dva, která nepřesáhla pět set korun. „Rád se sem vrátím. Do příjemného prostředí a na dobré jídlo,“ slibuje Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

9.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Oprava Křenové ulice se odkládá o dva měsíce

Kanadská borůvka

Za borůvkami nemusíte do lesa, můžete je mít i na balkóně

Policisté zastavili auto kvůli překročení rychlosti. Řídil šestnáctiletý mladík

Brno – Rychlou jízdou na sebe minulý týden upozornil zdrogovaný mladík, který projel židenickou Jedovnickou ulicí rychlostí dvaadevadesát kilometrů za hodinu. „Poté, co ho policisté zastavili, předložil řidič doklady k autu. Řidičský průkaz ale ne. Ukázalo se, že je mu teprve šestnáct," sdělil v pondělí policejní mluvčí Pavel Šváb.

Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Brno - Dostat kávu, aniž by museli sáhnout do peněženky, mohou lidé od června na Zelném trhu. „U nás všichni platí dobrým skutkem," říká autor nápadu Libor Hoření.

Čtvrt hodiny nebeského divadla? Ohňostroj na Špilberku chystali patnáct hodin

Brno /REPORTÁŽ/ - Špilberk obsadili v osm hodin ráno. A večer z něj Brňanům ukázali, jak vypadá Nebe na zemi. Než ale ohňostrůjci ze společnosti Flash Barrandov SFX závěrečnou show festivalu Ignis Brunensis pod tímto názvem odpálili, čekaly je ještě dlouhé hodiny práce na jihozápadním bastionu hradu, přímo pod pražícím sluncem.

Auto bez řidiče i se zataženou ruční brzdou vjelo do silnice. Blokovalo provoz

Brno – Řidič zřejmě nechyběl autu, které se v neděli ráno samovolně rozjelo směrem na silnici. Poblíž zastávky Kartouzská pak v jízdním pruhu zavazelo projíždějícím lidem. Zpátky na parkovací místo jej odtlačili strážníci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies