VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Camel: kdo ochutná jídlo, rád se tam vrátí

Brno - Přehledný jídelní lístek pivnicového typu je plný chuťovek a specialit. Jehněčí kýta šéfkuchaři Ševčíkovi chutnala, okrájel ji až ke kosti.

9.1.2010 4
SDÍLEJ:

Brněnská restaurace Camel.Foto: DENÍK/Attila Racek

Široké dřevěné dveře v domě za křižovatkou na Mojmírově náměstí v Králově Poli lze bez povšimnutí minout. Kdo ale jednou ochutná jídla z restaurace Camel, musí se sem rád a často vracet.

„Je to přesně typ restaurace, která mi z paměti nevypadne a rád sem na jídlo přivedu rodinu,“ říká šéfkuchař Ivo Ševčík, který od Nového roku šéfuje kuchyni ve stejné restauraci jako loni, ale s novým názvem – Bruna Antiqua.

Sloupy i stříšky

Prostředím patří Camel k typu restaurace, která kombinuje styl venkovské chalupy a anglického pubu. Nechybějí dřevěné sloupy, rákosový strop a stříšky se šindely. Naopak v jídelním lístku nic nekombinuje, drží pivnicovou linii a nabízí zajímavé speciality. „Jídelní lístek je dobře udělaný. Stačí kouknout a hned vím, co si objednám,“ chválí přehlednost Ševčík.

Vynechává předkrm, protože chuťovky k pivu jako utopenec nebo sýrové koule ho nelákají. Objednává polévky: hovězí vývar s knedlíčky a cibulačku. Tu kuchař připravil také z hovězího vývaru.

„Je domácí, žádný prášek. Výborná polévka, s dobrou klobáskou. Sýrové krutony jsem dostal zvlášť, takže se v polévce nerozmočily,“ vypočítává klady Ševčík. I na velikosti játrových knedlíčků je vidět, že jsou domácí. Polévku však Ševčík doporučuje podávat místo v hrnku v nižší misce. „Než donesu lžíci k ústům, polovinu vyliji,“ usmívá se a dodává, že za to nemůže stařecký třes.

V době obědů a vydávání poledních menu se na hlavní jídlo čeká půl hodiny. Za chuť jehněčí kýty ale podle Ševčíka čekání stojí. Maso je připravené přesně podle hostova přání – krvavé až syrové, dobře dochucené česnekem a solí. Jako přílohu k jehněčímu vybral kuchař klasické fazole se slaninou. Jinak velmi příjemná číšnice však při objednání tvrdí, že k jehněčímu přinese zelené fazolové lusky. „Obsluha s kuchařem by si spolu měli sjednotit informace o jídle,“ upozorňuje Ševčík a svou jehněčí kýtu okrajuje až ke kosti. „Je to škoda nechat, chutná mi,“ dodává odborník na zážitkovou gastronomii.

Mezi speciality restaurace Camel patří kuřecí maso se žampiony a smetanou, podávané v opečených bramborových miskách. Nevšedně podávaná příloha – vydlabané fritované půlky brambor – přitáhne pozornost mnoha hostů. A dělají dobře. Chutným jídlem nepohrdne ani fajnšmekr. Protože kuchař skládá jídlo na keramické talíře z hlíny, Ševčík je doporučuje ještě předtím nahřát.

Brněnská restaurace Camel.

Pivo s dortem?

Na deserty v Camelu trochu zapomínají, kromě poháru tam nabízejí jen palačinky. Šéfkuchař Ševčík to ale omlouvá. „Co chcete v pivnici nabízet za deserty? Dort si nikdo k pivu nedá,“ tvrdí.

Úzkou nabídku však nahrazuje velikost porce. „To je snad desert pro čtyři lidi,“ komentuje talíř plný palačinek s marmeládou, ovocem a zmrzlinou Ševčík. Chuťově jsou podle šéfkuchaře v pořádku, takže nad plným talířem tvrdí: „Lepší jedny čerstvé palačinky než kupované tiramisu.“

Nenápadnou restauraci Camel doporučuje. I kvůli ceně za kompletní oběd pro dva, která nepřesáhla pět set korun. „Rád se sem vrátím. Do příjemného prostředí a na dobré jídlo,“ slibuje Ševčík.

Autor: Gabriela Peringerová

9.1.2010 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Za nejvoňavější hlasující považují okolí prodejny oříšků v podchodu u nádraží, které dostalo přes čtyři sta hlasů.
10 5

Nejsmradlavější místo je u divadla v Tučkově ulici. Nejvíc lidem voní oříšky

Ilustrační foto.

Stání u Tesca v Úzké ulici nově ohradí závory

AKTUALIZOVÁNO

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek se dočkal. Dnes o půl dvanácté byla odeslána podepsaná milost prezidentem Milošem Zemanem na Ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení. Krátce po půl druhé pak vyšel branou na svobodu. "Vítej na svobodě," křičeli přítomní na evidentně dojatého muže. 

AKTUALIZOVÁNO

Žena se zřítila ze srázu nedaleko Pernštejna. Zachránit ji museli hasiči

Nedvědice – Zachránit ženu, která spadla z asi třicetimetrového srázu nedaleko hradu Pernštejn vyrazili hasiči z Tišnova a Brna. „Nehoda se stala při turistické trase na vyhlídku Mariino loubí. Hasiči museli nechat auta u hradu a zbytek cesty dojít pěšky. K vytažení ženy nepotřebovali žádnou speciální techniku," popsal zásah mluvčí hasičů Jan Dvořák.

Nečekaná odměna za dopis. Zábranský přivezl malému chlapci pohár

Brno /VIDEO/ – Velké překvapení přichystala hokejová Kometa Brno pro čtyřletého fanouška, který po zisku mistrovského titulu napsal krátký dopis trenérovi Liboru Zábranskému. Hlavní kouč extraligových šampionů za odměnu přivezl mistrovský pohár až před dům malého Dana a věnoval mu i dres.

Tipy pro miniaturní zahradu

Chcete zahradničit, ale vaše zahrádka je o velikosti poštovní známky? Je to místečko někde u plotu vnitrobloku nebo třeba vetknuté do zahrádkářské kolonie na pozemku úzkém jak pentle? Nevadí. I tam se dá pěstovat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies