Trojice přicestovala na jih Moravy těsně před Vánoci v roce 2013 z ruského Rostova na Donu. Zoo dřív měla lachtana jihoafrického, který je asi dvojnásobné velikosti a má méně srsti. „Lachtani medvědí jsou přizpůsobení životu v mrazu, protože pocházejí z Ruska a severských zemí. Jsou aerodynamičtí a mají ze všech lachtanů nejdelší ploutve, přestože jinak jsou spíš drobní," popisuje jejich ošetřovatelka Klára Vondráková.

SOUTĚŽ
Chcete vyhrát jednoroční vstupenku do některé z jihomoravských zoo? Na e-mail dagmar.slagorova@denik.cz posílejte vaše nejpovedenější fotky se zvířaty z jihomoravských zoo. Do předmětu zprávy napište SOUTĚZ. Redakční porota vybere nejlepší fotografie a společně se čtenáři internetové verze Rovnosti rozhodne o třech vítězích.

Mají zaklapávací nos i uši, takže jim tam nezateče voda. I díky tomu jsou vynikající plavci a potápěči. „Potápí se velice rádi a pod vodou vydrží dlouho. Ponoří se do velké hloubky za druhy ryb, které patří do jejich jídelníčku. Nemají to lehké, protože v moři je vždy hodně lachtanů na jednom místě, a proto je pro ně složité něco ulovit," doplnila Vondráková.

Samice se při potápění ponoří průměrně do hloubky osmašedesáti metrů. V Beringově moři biologové zaznamenali ponor lachtana do hloubky 207 metrů. Ve vodách jižní Kalifornie dokonce do hloubky 230 metrů.

Lachtan medvědí
- Velikost: samice 140 cm, samci 210 cm
- Váha: samice 30 až 50 kg, samci 175 až 275 kg
- Kde žije v přírodě: Beringovo moře, Ochotské moře, Kurilské ostrovy, jižní Kalifornie
- Způsob života: Samice s mláďaty začátkem zimy opouští skalnaté ostrovy Beringova moře a migrují na jih. Vrací se zpět v červnu kvůli porodu mláďat a dalšímu páření. Samci skalnaté pobřeží také na zimu opouští a vrací se zpět se začátkem léta, aby si vybojovali vlastní teritorium. Dominantní samec si udržuje harém až čtyřiceti samic.
- Délka březosti: 1 rok
- Počet mláďat: 1
- Délka života: 15 až 26 let
- Odhad populace: 1,1 milionu jedinců
- Stupeň ohrožení v přírodě: zranitelný druh

Brněnská zoo si dnes zhruba sedmileté lachtany pořídila také na chov. Mláděte se zatím zahrada nedočkala. „Nedávno jsme trochu doufali. Čeburaška nám nějak kynula, ale teď jsme zjistili, že už jsou opět v říji, takže letos asi nic. (lachtan je březí rok pozn. red.) Od začátku, co sem lachtani přijeli, se na přelomu června a července páří, ale ještě se nepodařilo," upřesnila Vondráková.

SKRYTÁ BŘEZOST

Ve volné přírodě lachtani medvědí pohlavně dospívají asi ve čtyřech letech, ale samci se rozmnožují až o další čtyři roky později. „V přírodě se tato zvířata obyčejně páří v květnu. Březost se mírně podobá medvědům. Do poslední chvíle se neví, zda samice porodí, nebo ne," vysvětlil ředitel zahrady Martin Hovorka.

Samice rodí jen jedno mládě, které by bez její péče nepřežilo. Není jednoduché v moři sehnat dostatek potravy. Jednoho roku života se dožije asi jen polovina nově narozených lachtanů medvědích, protože se mláďata stávají potravou žraloků, kosatek nebo lachtanů ušatých.

Přestože jsou lachtani medvědí zvyklí na ledové vody Beringova moře, horké léto v Brně zvládají bez problémů. „Mají studenou vodu, kterou jim každé dva dny měníme a nikdy nepřesáhne teplotu dvaceti stupňů. Ve velkém bazénu je sladká a trojice si kdykoli může zalézt do vnitřních bazénů, kde mají slanou. Když jsou delší dobu ve sladké, kalí se jim oči. Proto je necháváme vždycky na čtyřiadvacet hodin ve slané, aby si oči pořádně vypláchli," říká Vondráková.

OHROŽENÝ DRUH

Lachtani medvědí jsou na Červeném seznamu ohrožených druhů. „Není to z důvodu, že by jich bylo extrémně málo, ale protože je celá populace na jednom místě a jsou proto zranitelní. V období páření se všichni existující lachtani medvědí vypraví na jedinou pláž, kde samice rodí mláďata. Kdyby tam v tu dobu ztroskotal ropný tanker, tak všichni vymřou," upozorňuje chovatelka.

Brněnští lachtani milují pozornost a rádi návštěvníkům ukazují nacvičené triky. „Rádi se předvádí, když je shora sleduje hodně diváků. Jsou trochu nervózní, jen když jde se mnou někdo dolů k nim. To nevědí, co si mohou dovolit, a mají respekt," vypráví Vondráková, podle které se však zvířata vždy osmělí a chovají se k návštěvníkům přátelsky. „Když tu třeba na dětském dnu byla herečka Pavla Vitázková, tak jí dali bez obav pusu. Jsou moc hodní, člověk se jich určitě nemusí bát," ujišťuje chovatelka.

PETRA HANZLOVÁ